“Lycka till och hejdå kongressen”: Sunil Jakhar när han lämnar partiet

0
50

Fd Punjab-kongresschefen Sunil Jakhar (Arkiv)

Skapade allvarliga misstankar om hur kongresspresidenten Sonia Gandhi hanterade partiärenden, tidigare chef för Punjabs kongresskommitté Sunil Jakhar slutade på lördagen Kongressen i en livevideo på Facebook.

Han avslutade sitt tal med att önska kongressen lycka till och adjö. “Detta är min avskedsgåva, mina sista ord som talas till kongressmännen. Jag har lyft fram saker som behöver en chinta inte chintan shivir. Lycka till och hejdå kongressen”, sa Jakhar, vars beslut att lämna partiet kom på andra dagen av kongressens Chintan Shivir som hölls i Udaipur i Rajasthan.

Jakhars tillkännagivande om att lämna partiet utlöste reaktioner från ett antal kongressledare i Punjab. Den tidigare PPCC-chefen Navjot Singh Sidhu skrev i en tweet: “Kongressen bör inte förlora #suniljakhar …. Är en tillgång värd sin vikt i guld …. Alla skillnader kan lösas på bordet”. Dalit-ledaren för kongressen och den tidigare lagstiftaren Raj Kumar Verka kallade det en “sorglig dag” och sa: “Som sann soldat för kongresspartiet och Rahul Gandhi kommer jag bara att säga en sak att ena sidan Chintan Shivir är på gång i Udaipur, alla seniorer. ledare för kongressen måste göra “chinta” om alla tillgångar i kongressen inte blir färdiga.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Verka medan han pratade med Rahul lades till , “Trots alla ansträngningar sjönk kongressens båt och istället för Chintan Shivir borde en chinta shivir hållas.”

Best of Express Premium

Premium

SGPC:s upplösning från 1946 om “Sikh-staten”: Vad Simranjit Singh Mann missade

Premium

Chintan Shivir slutar i dag: Hindutva-debatt i Cong, partiet ducks hårt…Premium

Förklarat: Varför förbudet mot veteexport är en rejäl reaktion, drabbar bönderna…

Premium

Hand of the RajapaksasMore Premium Stories >>

I sitt över 30-minuters tal som han kallade sitt “dil ki baat”, sa Jakhar, som fick besked av kongressens disciplinära kommitté förra månaden för att han “inte gick på partilinjen – Jakhar svarade inte på meddelandet – medan han talade till Sonia sa att kongressen “avbröt inte förbindelserna med mig, men hade krossat mitt hjärta”.

“Dil bhi tora to saleeke se na tora tumne, bewafayeee ke bhi adab hua karte hain (Även om du krossar hjärta, bör det finnas lite nåd)”, citerade Jakhar en annan vers från urdupoesi.

Jakhar sa att han hade brutit bandet med kongressen, dagen meddelades honom, men hans 50 år långa koppling till partiet hade hållit tillbaka honom. Han sa att han var sårad över att istället för att prata med honom, skickade parten ett meddelande till honom, vilket han likställde som “missil avfyrad” mot honom.

Medan Jakhar ifrågasatte Sonias sätt att fungera, kallade han Rahul Gandhi för en “mycket trevlig person”. Han tillade dock att kongressen borde veta vem som var vän eller fiende eller åtminstone vem som var tillgång och skuld. När han pratade om Rahul sa Jakhar: “Om du ska leda partiet måste du ta kommandot i dina händer.”

Med hänvisning till Sonias “mycket känslomässiga” tal under Chintan Shivir där hon sa extraordinärt situationer kräver extraordinära lösningar”, tog Jakhar ett gupp och sa, “I dag, vid en tidpunkt då det finns behov av att rädda partiet och när det står inför en existentiell kris, beter vi oss som om nationens ansvar ligger på oss.”

Jakhar pekade på partiets debacle i rygg mot rygg omröstningar och dubbade Chintan Shivir som “ingenting annat än en formalitet”, sa Jakhar att kongressen behövde göra Chinta Shivir.

“Ghar ko sajaane ka tassavur till bahut baad ka hai, pehle ye to taiy ho ki är ghar ko bachayen kaise (Idén med att dekorera kan vänta, bestäm först hur huset ska skyddas)”, sa Jakhar och åberopade de berömda urduerna. poeten Wasim Barelvi när han grävde efter tillkännagivanden av kongresskommittéer för utrikesfrågor, ekonomi och jordbruk, men inte bildade någon kommitté för att fastställa ansvarsskyldighet och undersöka partiets röstning i nyligen hållna delstatsval.

En stor del av Jakhars anförande riktade sig till veterankongressledaren Ambika Soni, som han sa var salahkara (rådgivare) till Sonia, och satte en “klump på Punjab, sikher och sikher” och “förtalade och förolämpade hinduiska gemenskaper” genom att skapa en berättelse om att “Punjab kommer att brinna om en hindu blir chefsminister”.

Han varnade också Sonia och gjorde “en begäran med korsade händer “att inte gå förbi sin rådgivare” och “inte göra politik i Punjab med en prisma av kastlinjer” Han sa att Punjab, som hade varit med om mörka dagar av terrorism, var den mest sekulära staten i landet. Jakhar sa “vad AK 47-kulor inte kunde göra, försökte uttalanden från några små ledare med stora poster att göra”. Men, tillade han, att Punjabis förtjänade allt beröm för att de hanterade situationen.

Han frågade om Soni förtjänade att dela scen med Sonia på Chintan Shivir.

Den trefaldiga parlamentsledamoten och en gångs parlamentsledamot sa att resultatet av valet i Punjab den 10 mars var ett bevis på att punjabis inte röstade på kastlinjer, utan röstade för ett hopp och för en bättre framtid.

I en uppenbar hänvisning till att tidigare chefsminister Charanjit Singh Channi, som är en dalitledare, blivit utnämnd till CM i Punjab, sa Jakhar: “Jag tycker att det var ett dåligt försök att framställa kongressen som BSP i Punjab”. Han tillade att med ett val skulle daliter rösta på riktig BSP och inte pseudo-BSP. Han sa att om partiet trodde att det hade skapat en nationell tillgång, varför användes inte den tillgången i UP-valet mot Mayawati.

Jakhar berättade också för Sonia om Akal Takhts auktoritet och sa att det inte var en liten institution, men tillfälligt säte för sikherna”. Han tillade att uttalandet från Akal Takht jathedar borde skrivas med gyllene bokstäver eftersom han [sägs] ha sagt att “det inte gör någon skillnad att vara sikh eller hindu i Punjab” efter att kontroversen utbröt om CMs ansikte i Punjabs kongress. .

Jakhar slog till mot tidigare Punjab-affärer som ansvarade för partiet Harish Rawat och kallade hans nederlag i Uttarakhand som “gudomlig rättvisa” som han “förtjänade”. Han skyllde i hög grad kongressens debacle i Punjab på Rawat. Jakhar skrämde inte heller några ord för att kritisera aktuella partiärenden som ansvarar för Punjab Harish Chaudhary för hans påstådda uttalanden som anklagar Jakhars uttalanden för partiets nederlag även i andra stater. “Varför jag inte kastades ut från festen då om jag var ansvarig,” sa Jakhar.

Jakhar sa att AAP ofta anklagas för att kontrolleras från Delhi och tillade, “Jag vet inte om AAP, men Punjab-kongressen har raserats av partiledare som sitter i Delhi som inte vet något om Punjab, Punjabiat och sikhism.”

Han sa att Sonia borde veta att medlemmen av disciplinkommittén Tariq Anwar som varslade till han hade [påstås] lämnat partiet samtidigt som han protesterade mot att hennes utnämning till kongresspresident var en “utländsk kvinna”.

Under tiden, timmar innan hans tal, tog Jakhar bort alla hänvisningar till kongresspartiet i sina konton på sociala medier.< /p>