Lönsamhet inom livsmedel sjunker rekordsnabbt

0
45

Den svenska livsmedelsindustrins lönsamhet sjönk rekordsnabbt under årets första kvartal, enligt Livsmedelsföretagens konjunkturbrev. ”Efter fyra kvartal i följd med accelererande kostnadsökningar inom svensk livsmedelsproduktion har företagens lönsamhet vikt ner dramatiskt”, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande. Ett av medlemsföretagen i undersökningen uppger att alla större råvaruproducenter och fraktbolag hävdar ”force majeure” och höjer sina priser med omedelbar verkan. Men för livsmedelsföretagen kan det sedan ta mellan 16 veckor och sex månader att få igenom prisändringar i butiker. ”Det tar alldeles för lång tid mellan att vi drabbas av kostnaden och i sin tur får föra den vidare till nästa led”, skriver ett livsmedelsföretag som är kritiskt till handelns regler med aviseringsfönster. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.