Jharkhand skriver till Centrum för välfärd för personer som anställts av BRO

0
49

Jharkhands chefssekreterare Sukhdev Singh. (Foto: ANI)

Jharkhands regering nämnde att staten är “ågad att upprätthålla värdigheten” för sina arbetare som bygger kritisk infrastruktur i gränsområden, och Jharkhand-regeringen har återigen skrivit till försvarsministern och NITI Aayogs specialsekreterare och uppmanat dem att uppmana Border Roads Organization (BRO) att underteckna Memorandum. of Understanding (MoU) för bättre välfärdsåtgärder för dessa arbetare.

Under de senaste två åren är detta det tredje meddelandet från Jharkhand-regeringen, som uppmanar BRO att få en bättre överenskommelse för sina arbetare som står inför “exploativa” arbetsförhållanden” i höghöjdsområden. En delegation, inklusive Jharkhands arbetsminister, hade under tiden besökt Ladakh för en diskussion om frågan.

I brevet, daterat den 2 maj, skrev Jharkhands chefssekreterare Sukhdev Singh till försvarsministern och uttryckte dessa farhågor. Han skrev att en delegation träffade Ladakh-administrationen och chefsingenjörerna för Himank- och Vijayak-projekten för BRO oktober förra året och han uppmanade BRO att uppmanas att underteckna samförståndsavtalet.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

“Under mötet nämnde BRO-representanterna att alla kärnpolitiska frågor relaterade till årlig introduktion av migrerande arbetstagare och välfärdsförmåner för dem och dess genomförande kommer att genomföras endast efter instruktioner från BROs huvudkontor,” Singh skrev.

Best of Express Premium

Premium

The arg ung brigad av Sharad ‘Mr Congeniality’ Pawar

Premium

ExplainSpeaking: Varför Indiens regering har fel när den hävdar att inflationen har drabbat ri… .

Premium

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den enda utvägen är att slåss för …

Premium

Vistara kan slås samman med Air India, beslut troligen i slutet av 2023Fler premiumhistorier >>

I sitt brev till NITI Aayogs specialsekreterare K Rajeswara Rao, sökte Singh hans ingripande för att lösa problemet i “sann anda”.

Singh skrev: “…Jag vill uppmärksamma er vänliga på vår oro i samband med årlig induktion av CPL från Jharkhand av BRO. Jag tror att du har varit medveten om ogynnsamma förhållanden för migrantarbetare från Jharkhand som var anställda i BROs basläger i Ladakh-regionen under 2020 och 2021…. Jag hoppas att ert ingripande kommer att hjälpa till att underlätta det mycket försenade undertecknandet av ett samförståndsavtal mellan BRO och Jharkhands regering, och dess efterlevnad av BRO för att säkerställa säkerhet, social välfärd och värdighet för migrerande arbetare i Jharkhand i Ladakh och andra liknande regioner.”

I båda breven betonade Singh behovet av att visa behovet av en transparent och ansvarsfull rekryteringsprocess.

Ärendet togs upp först under den första vågen av Covid-19, när delstatsregeringen luftade 60 personer från Jharkhand “strandade” i Ladakh. Då skrev statschefssekreterare (arbetsmarknaden) Rajiv Arun Ekka till BRO D-G och påpekade problemet med exploatering av agenter. Senare kom BRO, en arm av försvarsministeriet, och staten överens om “Terms of Reference (TOR)” i juni 2020.

I TOR bad Jharkhand om ett åtagande från BRO att underteckna ett MoU för att avskaffa entreprenörer, höja lönerna, införa bättre arbetsvillkor, hålla registrering enligt Inter-State Migrant Workmen Act som arbetsgivare bland annat. Chefsministern flaggade senare av ett speciellt tåg av arbetare, som gick utan några mellanhänder, efter det ursprungliga avtalet.

Inom några månader började dock flera arbetare återvända och påstod att de hade diskriminerats. En serie brev skickades till BRO därefter, med start i januari 2021. Den 16 juli skrev statens arbetsdepartement till BRO och anklagade den för att inte hålla sitt åtagande. BRO som svar förnekade anklagelserna.

Tjänstemän vid Migrant Control Room i Jharkhand betonade också detta behov och pekade på en nyligen inträffad incident i Leh. Under de senaste 16 dagarna, sa de, ligger kroppen av en 45-åring i bårhuset på Sonam Norbu Memorial Hospital i Leh och väntar på att bli ansökt och identifierad.

Jharkhand’s Migrant Control Room, ansvarig Johnson Topno, sa att de fick veta den 28 april att en kropp fiskades upp från Indus biflod. “Vi skickade en person från vårt kontrollrum till Leh och en annan arbetare, som driver en byrå i Dumka, för att identifiera kroppen. Men ingen av arbetarna har gjort det. Sannolikt är arbetaren från Dumka, Jharkhand, men vi har inga bevis på grund av brist på dokumentation”, sa Topno.

Zakir Ansari, som driver en byrå i Dumka, berättade för The Indian Express att kroppen hittades i Upshi, cirka 50 km från Leh. Han berättade om det av några arbetare och informerade BRO-tjänstemännen.

“Polisen och arbetarna i Dumka fiskade upp kroppen ur floden nästa dag. Till utseendet ser det ut som kroppen av en arbetare från Jharkhand. BRO och kompisen (agenten) vägrade att identifiera kroppen”, sa Ansari. “Jag hade bett tjänstemän i Jharkhand att annonsera nyheterna i Dumka, men ingenting har hänt.”

Han sa att en anledning till att människor inte identifierar kroppen är att de måste betala ersättning. “Först efter att arbetarna återvänt till Dumka i oktober-november kommer familjen att få veta om den avlidne,” sa han.

Den 9 maj utfärdade distriktets magistrats kontor i Leh ett brev till allmänheten och sade: “Kroppen ligger för närvarande i bårhuset på SNM-sjukhuset. Kroppen måste kasseras snart. Som sådan kan varje person som har anspråk på kroppen lämna in till detta kontor inom sju dagar…. Alla anspråk/invändningar som tas emot efter utgången av den fastställda tidsperioden ska inte tas emot och kroppen kommer att kasseras enligt regeln.”

Dr Nuzrun, chefsläkare i Leh, sa att kroppen inte har blivit identifierad ännu.

Delex Namgyal, biträdande arbetskommissionär, Leh, sa: “Händelsen ägde rum nära BRO-introduktionslägret. Det är ovanligt att ingen gör anspråk på kroppen. Till utseendet och byggd tycks kroppen vara en arbetare från Jharkhand.”