Jharkhand schrijft aan Centrum voor welzijn van mensen ingehuurd door BRO

0
40

Jharkhand Chief Secretary Sukhdev Singh. (Foto: ANI)

Onder vermelding van het feit dat de staat “toegewijd is om de waardigheid te handhaven” van zijn werknemers die kritieke infrastructuur bouwen in grensgebieden, heeft de regering van Jharkhand opnieuw geschreven aan de minister van Defensie en de speciale secretaris van NITI Aayog, met het dringende verzoek om de Border Roads Organization (BRO) te sturen om het Memorandum te ondertekenen of Understanding (MoU) voor betere welzijnsmaatregelen voor deze werknemers.

In de afgelopen twee jaar is dit de derde missie van de regering van Jharkhand, waarin de BRO wordt aangespoord om een ​​betere deal te sluiten voor haar werknemers die worden geconfronteerd met “uitbuiting arbeidsomstandigheden” in hooggelegen gebieden. Een delegatie, waaronder de arbeidssecretaris van Jharkhand, had in de tussentijd een bezoek gebracht aan Ladakh voor een discussie over de kwestie.

In de brief, gedateerd op 2 mei, schreef Jharkhand Chief Secretary Sukhdev Singh aan de minister van Defensie, waarin hij deze bezorgdheid uitte. Hij schreef dat een delegatie de regering van Ladakh en de hoofdingenieurs van de Himank- en Vijayak-projecten van BRO oktober vorig jaar ontmoette en hij drong erop aan dat de BRO de MoU zou ondertekenen.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

“Tijdens de vergadering vermeldden de BRO-vertegenwoordigers dat alle kernbeleidskwesties met betrekking tot de jaarlijkse introductie van migrerende werknemers en sociale uitkeringen voor hen en de implementatie ervan alleen zullen worden ondernomen na instructies van het BRO-hoofdkantoor,” Singh schreef.

Best of Express Premium

Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" PawarPremium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India ten onrechte beweert dat de inflatie de ri.. .Premium

Bhupinder Singh Hooda op Idea Exchange: de enige uitweg is vechten voor …Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India, beslissing waarschijnlijk eind 2023Meer Premium Stories >>

In zijn brief aan de speciale secretaris van NITI Aayog, K. Rajeswara Rao, verzocht Singh om zijn tussenkomst om de kwestie in “ware geest” op te lossen.

Singh schreef: “…Ik wil uw vriendelijke aandacht vestigen op onze zorgen in verband met de jaarlijkse introductie van CPL's uit Jharkhand door BRO. Ik denk dat u op de hoogte bent geweest van ongunstige omstandigheden die werden ervaren door migrerende werknemers van Jharkhand die in 2020 en 2021 in BRO-basiskampen in de Ladakh-regio werkten…. Ik hoop dat uw tussenkomst zal helpen bij het vergemakkelijken van de veel vertraagde ondertekening van een MoU tussen BRO en de regering van Jharkhand, en de naleving ervan door BRO om de veiligheid, het sociale welzijn en de waardigheid van migrerende werknemers van Jharkhand in Ladakh en andere soortgelijke regio's te waarborgen.”

In beide brieven benadrukte Singh de noodzaak om de noodzaak van een transparant en verantwoord wervingsproces aan te tonen.

De zaak werd voor het eerst aan de orde gesteld tijdens de eerste golf van Covid-19, toen de deelstaatregering 60 mensen uit Jharkhand 'strandde' in Ladakh. Vervolgens schreef de staatshoofdsecretaris (PvdA) Rajiv Arun Ekka aan de BRO DG, wijzend op het probleem van uitbuiting door agenten. Later kwamen BRO, een onderdeel van het ministerie van Defensie, en de staat in juni 2020 wederzijds overeen met de “Terms of Reference (TOR)”.

In de TOR vroeg Jharkhand om een ​​toezegging van BRO om een MoU om aannemers af te schaffen, lonen te verhogen, betere arbeidsomstandigheden in te voeren, registratie onder de Interstatelijke Migrant Workmen Act als werkgever te houden. De Chief Minister zette later een speciale trein van arbeiders af, die zonder tussenpersonen vertrokken, na de aanvankelijke overeenkomst.

Binnen enkele maanden begonnen echter verschillende arbeiders terug te keren op grond van discriminatie. Vervolgens is er vanaf januari 2021 een reeks brieven naar de BRO gestuurd. Op 16 juli schreef het Rijksdepartement van Arbeid de BRO en beschuldigde deze ervan zijn toezegging niet na te komen. De BRO ontkende in reactie de beschuldigingen.

Ambtenaren van de Migrant Control Room in Jharkhand benadrukten ook deze noodzaak en wezen op een recent incident in Leh. De afgelopen 16 dagen, zeiden ze, ligt het lichaam van een 45-jarige in het mortuarium van het Sonam Norbu Memorial Hospital in Leh, wachtend om te worden opgeëist en geïdentificeerd.

Jharkhand's Migrant Control Room, de baas van Johnson Topno, zei dat ze op 28 april vernamen dat er een lichaam was opgevist uit de zijrivier Indus. “We hebben een persoon vanuit onze controlekamer naar Leh gestuurd en een andere arbeider, die een bureau in Dumka runt, om het lichaam te identificeren. Maar geen van de arbeiders heeft dat gedaan. Hoogstwaarschijnlijk komt de arbeider uit Dumka, Jharkhand, maar we hebben geen bewijs vanwege het ontbreken van documentatie,” zei Topno.

Zakir Ansari, die een agentschap runt in Dumka, vertelde The Indian Express dat het lichaam werd gevonden in Upshi, ongeveer 50 km van Leh. Nadat hij het door enkele arbeiders had verteld, informeerde hij de BRO-functionarissen.

“De politie en arbeiders van Dumka visten het lichaam de volgende dag uit de rivier. Qua uiterlijk lijkt het op het lichaam van een arbeider uit Jharkhand. De BRO en de stuurman (agent) weigerden het lichaam te identificeren”, zei Ansari. “Ik had ambtenaren in Jharkhand gevraagd om het nieuws in Dumka te adverteren, maar er is niets gebeurd.”

Hij zei dat een van de redenen waarom mensen het lichaam niet identificeren, is omdat ze een vergoeding moeten betalen. “Pas nadat de arbeiders in oktober-november naar Dumka zijn teruggekeerd, zal de familie te weten komen over de overledene,” zei hij.

Op 9 mei gaf het kantoor van de districtsmagistraat van Leh een brief uit aan het grote publiek en verklaarde: “Het lichaam ligt momenteel in het mortuarium van het SNM-ziekenhuis. Het lichaam moet binnenkort worden afgevoerd. Als zodanig kan elke persoon die aanspraak heeft op het lichaam zich binnen zeven dagen bij dit kantoor indienen…. Elke claim/bezwaar dat wordt ontvangen na het verstrijken van de gestelde termijn zal niet in behandeling worden genomen en het lichaam zal volgens de regel worden verwijderd.”

Dr. nog niet geïdentificeerd.

Delex Namgyal, assistent-arbeidscommissaris, Leh, zei: “Het incident vond plaats in de buurt van het BRO-inductiekamp. Het is ongebruikelijk dat niemand het lichaam opeist. Qua uiterlijk en bouw lijkt het lichaam dat van een arbeider uit Jharkhand.”