Infra för utbyggnad av 5G: GatiShakti Sanchar för RoW nod lanseras

0
50

Telekomminister Ashwini Vaishnaw (i mitten) lanserar “GatiShakti Sanchar”-portalen för centraliserade vägrättsgodkännanden på lördag, New Delhi. (PTI)

Fackets minister Ashwini Vaishnaw sa på lördagen att juridiskt stöd för vägrätt (RoW) för telekominfrastrukturprojekt kommer att vara på plats i december i år, då han lanserade GatiShakti Sanchar-portalen som syftar till att påskynda godkännanden för läggning av fiber- och torninstallationer, inför utbyggnaden av 5G i landet.

GatiShakti Sanchar-portalen kommer att möjliggöra centraliserade vägrättsgodkännanden (RoW) för telekominfrastrukturprojekt och kan användas av branschaktörer för att ansöka om RoW-godkännanden, inklusive för 5G-tjänster.

Portalen har antagits av alla centrala ministerier, delstatsregeringar och fackliga territorier, sade telekomministern.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Han tillade att den nuvarande processen för RoW-godkännanden hanteras administrativt och att ge den ett juridiskt stöd skulle hjälpa tjänstemän på lokal nivå att godkänna RoW-förfrågningar snabbare, skapa klarhet i avgiftsstrukturen och fixa ansvarsskyldighet.

Det bästa med Express Premium

Premium

Den arga unga brigaden av Sharad ‘Mr Congeniality’ Pawar

Premium

ExplainSpeaking: Varför Indiens regering har fel när den hävdar att inflationen har nått ri…Premium

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den enda utvägen är att kämpa för …

Premium

Vistara kan gå samman med Air India, beslut troligtvis i slutet av 2023Fler premiumhistorier >>

Vaishnaw sa också att portalen redan har minskat tiden det tar för sådana godkännanden från nästan 100 dagar till cirka 22, och juridiskt stöd skulle ytterligare minska den tiden till nära en vecka.

“Att avyttra RoW-applikationer i rätt tid från olika tjänste- och infrastrukturleverantörer kommer att möjliggöra ett snabbt skapande av infrastruktur som skulle möjliggöra snabb utbyggnad av 5G-nätverk,” sa Vaishnaw. Integreringen av portalen med det geografiska informationssystemet (GIS) kommer också att ge delstatsregeringar och olika myndigheter ökad insyn i de optiska fibernäten och digitala nätverk som finns, sade han vidare.

Lanseringen av portalen kommer efter utkastet till policyriktlinjer för att skapa enhetlighet i RoW-relaterade procedurer över stater som släpptes i april. Department of Telecommunications (DoT) har i utkastet föreslagit en metod för att beräkna RoW-area, upprättande av stolpar för utplacering av små celler och användning av gatumöbler för utplacering av små celler, bland annat.

Centret planerar också att länka olika andra portaler som hanteras av järnvägar, motorvägar och vattenvägar, bland annat till GatiShakti Sanchar-portalen,

”Arbetet har redan påbörjats med att sammanlänka dessa portaler och det bör vara färdigställd under de kommande 3-4 månaderna”, sa Vaishnaw.

Portalen, byggd av Madhya Pradesh State Electronics Development Corporation, inkluderar en instrumentpanel för att spåra ansökningar och har redan tagit emot mer än 50 000 RoW-ansökningar, varav cirka 28 000 har godkänts.

Branschen har välkomnat portalen. “GatiShakti Sanchar-portalen är ett viktigt steg mot att skapa en robust mekanism för att uppnå målet “Bredband för alla”, som förutsetts i den nationella digitala kommunikationspolicyn, 2018″, säger SP Kochhar, generaldirektör. Cellular Operators Association of India (COAI).