In Khargone, een verhaal over twee PMAY-huizen: één platgewalst, andere vernield door menigte

0
50

Leela Bai in haar PMAY-U-huis in Sanjay Nagar, Khargone. Het huis, beschadigd door een menigte, staat nu te koop. (Express Foto door Harikishan Sharma)

Yah makan bikau hai (Dit huis is te koop.)

Dit is met blauwe inkt op de muur van het gelijkvloerse huis in Towerwali Gali in Sanjay Nagar in Khargone gekrabbeld. Het huis, gebouwd onder premier Awas Yojana-Urban, is van Leela Bai Chhagan Lal, 60, die als arbeider werkt en hier met naaste familieleden woont. Als Hasina Fakhroo's PMAY-huis werd gesloopt door de administratie op 11 april, werd Leela Bai's een dag eerder vernield en beschadigd door een menigte.

In geweld dat uitbrak tijdens Ram Navami-processie, minstens 10 huizen van haar buren werden in brand gestoken. Haar hoofddeur is een gapend gat, net als het raam; een leven lang activa, waaronder een gasfornuis, cilinder, watermotorpomp, ventilator en televisie, allemaal weg.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Overheidsregelingen zijn bedoeld om identiteitsverschillen afvlakken – een labharthi (begunstigde) is een labharthi ongeacht kaste of geloof – maar dit verhaal van twee PM Awas-huizen schetst de benarde situatie van een stedelijke buurt waar gemeenschappelijke breuklijnen zijn verhard en waar zelfs een aanwinst is verkregen in een vlaggenschip schema biedt weinig bescherming.

Best of Express Premium

Premium

De boze jonge brigade van Sharad' 8216;Meneer Congeniality’ Pawar

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft om te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: De enige uitweg is te vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India , beslissing waarschijnlijk eind 2023Meer Premium Stories >> Lees ook |PM Awas huis 5 keer geotagd, laatste betaling gedaan week voordat bulldozer het sloopte

Een onderzoek door The Indian Express Friday toonde aan hoe Hasina's huis vijf keer was voorzien van geotags, al haar betalingen kwamen op tijd, de laatste termijn een week voordat de bulldozers binnenkwamen, en toch werd haar huis illegaal verklaard en werd haar een aanmaning gestuurd. vier dagen voor de sloop.

Voor Leela Bai was het de gewelddadige menigte die haar van haar huis beroofde.

“Sinds mijn man 16 jaar geleden stierf, had ik als arbeider op een overheidsboerderij gewerkt en als huishoudhulp om mijn gezin te voeden. We hebben dit huis in vier pogingen gebouwd – eerst hadden we een plastic dak, toen hadden we hout (kelu), toen hadden we tegels en ten slotte een pucca-dak. We hebben veel ups en downs gezien, maar we zijn dit huis blijven verbeteren”, vertelde Leela Bai aan The Indian Express.

Vandaag staat onder het verkoopbericht een stempel van de PMAY-U waaruit blijkt dat het is gebouwd – vergelijkbaar met Hasina's — onder de door begunstigden geleide constructie van de regeling met een kostprijs van Rs 2,5 lakh gedurende 2017-18.

Een ambtenaar van het districtsbestuur zei dat Rs 76.602 aan de familie van Leela Bai is verstrekt voor schade tijdens de rellen.< /p>

Leela Bai vertelde over de avond van 10 april: “We waren naar de processie gaan kijken. Ik ging om 16.00 uur van huis, om 17.00 uur tot 18.00 uur braken er botsingen uit. Er was geen licht…. elektriciteit was losgekoppeld… huizen stonden in brand… we keerden drie tot vier dagen later terug naar ons huis, omdat de avondklok werd ingeperkt kort nadat de schermutselingen uitbraken. Toen gingen we naar het politiebureau.”

Meer van Political Pulse

Klik hier voor meer

Leela Bai's zoon, Pawan Kale, die als arbeider in een winkel werkt, is uit de plaats verhuisd naar wat hij een “veiligere” plek noemt na de gemeentelijke rellen in 2015. “Dar ho gaya tha dang ke bad, isliye idhar aa gaye (we waren bang, dus zijn we hierheen verhuisd)”, zei Kale, die nu in de plaats Kale Khet woont. in de stad, ongeveer 1 km van zijn moeder.

Naast Leela Bai woont Sangita Jadhav. Ze werkt als arbeider bij een bakkerij en haar man Ramesh Jadhav is een chauffeur. Het gelijkvloerse huis van Sangita is afgebrand tijdens de rellen van 10 april. Sangita wees naar het verkoolde puin en stortte in: 'hamne beval man se ye ghar banaya tha. (We hadden dit huis enthousiast gebouwd.)”

Naast het huis van Sangita woont Laxmi Muchhal wiens huwelijk gepland was op 14 april, vier dagen na het geweld. “De relschoppers namen alles weg wat mijn broer voor mijn huwelijk had gekocht. Ze plunderden ook de rantsoenen, gasfles, bank en tv. Ik weet niet hoe we de bruiloft nu zullen organiseren, we hebben geen middelen', vertelde Laxmi aan The Indian Express.

Laxmi's familie zei dat ze zo bang waren dat ze buiten hun deuren aan tinnen lakens hebben gehangen en ramen om zichzelf te beschermen tegen steenpellen en brandstichting. In dezelfde laan als Laxmi telde The Indian Express minstens acht andere huizen en winkels die de sporen van brandstichting dragen. Zeven van hen hebben een bericht te koop gezet: yah makan bikau hai.

Het gaat onder meer om een ​​kirana-winkel en een atta chakki die worden beheerd door Santosh Mohan Singh Kumawat, die zei dat zijn winkel was afgebrand. Parwati Natthu, wiens familie afhankelijk is van de landbouw, heeft een ossenwagen. Natthu beweerde dat de aanvallers de ossen hadden gedood en dingen uit zijn huis hadden geplunderd.

Deze huizen liggen niet ver van de plek waar hoofdinspecteur van politie (SP) Siddharth Choudhary onder de knie werd neergeschoten. Choudhary, die vorige week in dienst trad, zei tegen The Indian Express dat 180 mensen zijn gearresteerd in verband met het geweld.