Hur man skärmdumpar på en Mac

0
46

Mac är packad med kraftfulla verktyg för skärmdumpar. Du kan ta en skärmdump med en kortkommando, dra upp ett praktiskt grafiskt verktyg, ställa in en timer och till och med kommentera dina skärmdumpar. Vi visar dig hur du gör allt.

Hur man tar en skärmdump på en Mac

 • Hur man tar en Mac-skärmdump med en tangentbordsgenväg
 • Hur man tar en Mac-skärmdump utan ett tangentbord
 • Hur man tar en Mac-skärmdump med pekfältet
 • Hur man redigerar eller kommenterar en Mac-skärmdump
 • < strong>Hur man skärminspelning
 • Var sparas Mac-skärmbilder?
 • Hur anpassar man skärmbildsupplevelsen
 • Appar för skärmdump från tredje part

Vad är en skärmdump ?

En skärmdump är en digital bildfil med det exakta innehållet på din Macs skärm. Det återspeglar exakt vad du ser på din bildskärm eller bärbara dator, så det sparar dig besväret att behöva fotografera din skärm med en annan enhet, som en kamera eller smartphone. Skärmdumpar är oftast användbara när du felsöker ett problem eller när du helt enkelt vill dela det du ser med andra.

Hur man tar en Mac-skärmdump med en kortkommando

Apples macOS-operativsystem innehåller flera genvägar för att ta skärmdumpar av hela skärmen eller vissa delar av skärmen.

För att använda dem, tryck på en av följande tre-tangentskombinationer samtidigt på ditt tangentbord (och i ett fall, tryck på blanksteg precis efter kombinationen). Vi kommer att gå igenom var och en av dessa nedan, men för nu är här en snabb lista över genvägarna:

 • Skift+Kommando+3:Ta en bild av hela din Macs skärm.
 • Skift+Kommando+4: Fånga en del av din Macs skärm som du väljer.
 • Skift+Kommando+4 sedan Mellanslag: Fånga ett fönster eller en meny.
 • Skift+Kommando+5: Öppna appen Skärmdump gränssnitt.
 • Skift+Kommando+6: Ta en skärmdump av Touch Bar på en Macbook Pro.

För att ta en skärmdump direkt till urklipp istället för en bildfil, lägg till Ctrl i någon av genvägarna ovan. Tryck till exempel på Ctrl+Skift+Kommando+3 för att fånga hela skärmen till urklipp.

Annons

När du har tagit en skärmdump kommer du att höra en ljudeffekt från kameraslutaren via din Mac& #8217;s högtalare. Bilden kommer att sparas på ditt skrivbord som standard (även om destinationen kan ändras, som vi förklarar nedan).

Skärmbilden kan öppnas i vilken standardbildvisare eller redigerare som helst, som Apple Preview eller Adobe Photoshop.

Fånga hela din Macs skärm

För att fånga hela skärmen på din Mac trycker du på Skift+Kommando+3 på tangentbordet. När du har tryckt på hör du en ljudeffekt för kameraslutaren och en miniatyrbild dyker upp i det nedre högra hörnet av skärmen.

Om du ignorerar miniatyrbilden försvinner den på ett ögonblick och skärmdumpsbilden sparas på ditt skrivbord. Om du klickar på miniatyrbilden går du in i redigeringsläget, som vi täcker nedan.

Om du vill fånga hela skärmen på din Mac i ditt urklipp istället för en fil, tryck på Ctrl+Skift+Kommando+3. Du kan sedan klistra in skärmdumpen i vilken app du vill.

Fånga en del av din Macs skärm

För att fånga en del av din Macs skärm som du själv väljer, tryck på Skift+Kommando+4 på tangentbordet. När din muspekare förvandlas till ett hårkors, klicka med musen eller styrplattan och dra hårkorset för att börja välja en del av skärmen som du vill fånga.

Annons

När du gör ditt val kommer du att lägga märke till siffror bredvid hårkorsmarkören. Dessa siffror representerar måtten på området som du har valt i pixlar (bredd upptill, höjd längst ned).

När som helst medan du fotograferar kan processen avbrytas genom att trycka på Escape-tangenten på ditt tangentbord. När du väl har valt ett område och släppt pekknappen, sparas det valda området som en skärmdump på skrivbordet.

Fånga ett fönster eller en meny på din Mac

För att ta en exakt bild av ett appfönster, en meny eller Dock utan att behöva välja det manuellt, tryck på Skift+Kommando+4 och tryck sedan på mellanslagstangenten på tangentbordet. Din muspekare förvandlas till en kameraikon.

Placera kameraikonen över fönstret eller menyn som du vill fånga. Din Mac kommer att markera fönstret eller menyn under markören. Klicka på den vänstra knappen på musen eller styrplattan så tar du det fönstret eller menyn som en skärmdump.

Öppna Mac Screenshot App Interface

På macOS tas alla skärmbilder med en inbyggd app som heter “Skärmdump.” När Screenshot körs som en app visas ett litet flytande verktygsfält på skärmen som låter dig ta skärmdumpar och även konfigurera skärmdumpsalternativ.

Annons

För att visa verktygsfältet för skärmdump när som helst, tryck på Skift+Kommando+5 på tangentbordet. Det kommer att vara praktiskt när du ändrar skärmbildsinställningar som vi kommer att gå igenom nedan.

Ta en skärmbild av pekskärmen

Om du vill ta en skärmdump av Touch Bar på din Macbook Pro trycker du på Skift+Kommando+6 på tangentbordet. En bild av innehållet på Touch Bar-skärmen kommer att sparas på ditt skrivbord.

< /p>

Om du inte har en Touch Bar på din Mac kommer den här genvägen inte att göra någonting.

RELATERAT: Hur man tar en skärmdump av din MacBooks pekfält

Hur man tar en skärmdump på Mac utan tangentbord

Om du vill ta en skärmdump på Mac utan att använda ett kortkommando måste du starta appen Screenshot med musen eller styrplattan. För att göra detta, fokusera på Finder och välj sedan Gå > Applikationer i menyraden högst upp på skärmen.

När mappen Applications öppnas i Finder dubbelklickar du på “Verktygsprogram” och dubbelklicka sedan på appikonen Skärmdump (som ser ut som en kamera med rät vinkel runt den) för att köra den.

När skärmdumpsappen körs kan du använda verktygsfältet för att ta skärmdumpar med samma teknik som tangentbordskombinationerna ovan. Välj bara läget och klicka på “Fånga” knapp.

Om du vill ha Skärmdump-appen till hands för att starta snabbt nästa gång utan tangentbord, högerklicka på skärmbildsikonen i Dock och välj Alternativ > Behåll i Dock i menyn som visas.

RELATERAT: Hur man tar en Mac-skärmdump utan ett tangentbord

Hur man tar en skärmdump med MacBook Pro Touch Bar

Om du har en MacBook Pro med en Touch Bar (en liten, beröringskänslig skärm som ligger precis ovanför tangentbordet) kan du aktivera Skärmdump-appen med en Control Strip-ikon. För att göra det, öppna Systeminställningar och klicka på “Tangentbord.” I Tangentbordsinställningar klickar du på “Tangentbord” fliken och klicka sedan på “Anpassa kontrollremsa.”

< /p> Annons

I menyn som dyker upp, klicka och dra “Skärmdump” ikon (som ser ut som en kamera) ner i din Touch Bar.

När du vill ta en skärmdump eller ändra skärmbildsalternativ trycker du på den lilla kameraikonen i pekfältet.

När du trycker på kameraikonen visas appen Skärmdumpsverktygsfält. Detta motsvarar att trycka på Skift+Kommando+5 på tangentbordet eller köra appen Skärmdump från Finder. Välj ett alternativ och klicka på “Fånga” knappen för att ta en bild.

Om du ändrar dig kan du stänga skärmdumpens verktygsfält genom att trycka på den lilla “X” knappen i verktygsfältet eller genom att trycka på Escape på tangentbordet.

Hur man tar en Mac-skärmdump med en timer

Om du 8217;har problem med att ta en skärmdump vid rätt tidpunkt—eller om skärmdumpsgenvägen stör det du försöker fånga—kan du också utlösa en skärmdump med en tidsinställd fördröjning.

Annons

För att göra det trycker du på Skift+Kommando+5 för att visa verktygsfältet för skärmdumpar och klickar sedan på vilket skärmbildsalternativ du vill använda till vänster i verktygsfältet. För att växla till timerläge, klicka på “Alternativ” och välj “5 sekunder” eller “10 sekunder” i “Timer” avsnitt av menyn som visas.

Nu när du är i timerläge klickar du på “Fånga” knappen på verktygsfältet, och efter 5 eller 10 sekunder tar verktyget en skärmdump och sparar den på den vanliga platsen. Timeralternativet fungerar också för skärminspelning.

Hur man redigerar eller kommenterar en Mac-skärmbild efter inspelning

Efter att ha tagit en skärmdump med någon av metoderna som anges ovan ser du som standard en miniatyrbild i hörnet på skärmen. Om du ignorerar miniatyren kommer skärmdumpen att sparas på ditt skrivbord (eller annan plats som du har angett) när den försvinner.

Om du klickar på miniatyrbilden öppnas en skärmdumpsredigerings- och anteckningsläge i ett nytt fönster . Det här fönstret har ingen titel eller uppenbar app associerad med sig i Dock, men det är en del av Mac’s inbyggda Screenshot-app.

Med hjälp av verktygsfältsikonerna överst i redigeringsfönstret är det enkelt att göra ändringar i din skärmdump innan du sparar den. Du kan lägga till text eller en signatur, beskära eller rotera bilden, rita över den och mer.

Genom att använda kontrollerna i det övre högra hörnet av fönstret kan du utföra andra operationer. För att spara din bild klickar du på “Klar.” Om du vill ta bort bilden klickar du på papperskorgen. Du kan också trycka på delningsknappen (en fyrkant med en pil som pekar uppåt) för att dela skärmdumpen med andra.

Annons

Efter att ha klickat på “Klar,” din skärmdump (tillsammans med eventuella redigeringar som du har gjort) kommer att sparas som en bildfil på din favoritplats för att spara skärmdumpen.

Hur man spelar in Din Macs skärm som en video

Med hjälp av macOS-skärmdumpsverktyget kan du också skapa videoskärmdumpar av din Macs skärm i aktion. För att göra det, tryck först på Skift+Kommando+5 på ditt tangentbord för att visa skärmdumpens verktygsfält.

Nära mitten av verktygsfältet ser du två inspelningsalternativ: Spela in hela skärmen ( som ser ut som en skrivbordsikon med en cirkel i det nedre högra hörnet) och Spela in vald del (som ser ut som en prickad rektangel med en cirkel i hörnet).

Välj ett av dessa alternativ genom att klicka på dess knapp, gör ett urval av en del av skärmen som du vill spela in (om det behövs) och klicka på “Spela in” knappen för att börja spela in.

För att stoppa inspelningen, tryck Skift+Kommando+5 igen och klicka på “Stoppa skärminspelning” knappen placerad i mitten av verktygsfältet (det ser ut som en cirkel med en fyrkant i mitten.). Eller så kan du klicka på den lilla stoppinspelningsknappen som visas i menyraden högst upp på skärmen. Videon som du spelade in kommer att sparas som en fil på den plats du föredrar att spara.

RELATERAT: Hur man skärminspelning på din Mac

Var sparas Mac-skärmbilder?

Som standard sparar macOS skärmdumpar på ditt skrivbord. Du ser dem som PNG-bildfilikoner på skrivbordet, med filnamnet “Skärmdump” och ett datum och en tid i slutet. Dubbelklicka på valfri skärmdumpsfil för att öppna den i förhandsgranskning, eller ladda den i valfri bildredigerare.

Annons

Om du vill välja en annan plats för att spara skärmdumpen trycker du på Skift+Kommando+5. I verktygsfältet för skärmdumpar som visas klickar du på “Alternativ,” och välj sedan en destination i “Spara till” i menyn. Se avsnittet nedan för mer information.

På samma sätt, om du tar skärmdumpar och de inte visas på skrivbordet, trycker du på Skift+Kommando+5 och klickar på “Alternativ” menyn för att se vilken “Spara till” destination är för närvarande vald.

RELATERAT: Vad är skillnaden mellan JPG, PNG och GIF?

Så här anpassar du skärmdumpupplevelsen

Genom att använda alternativen i skärmdumpappen (åtkomst genom att trycka på Skift+Kommando+5) och Systeminställningar kan du ändra hur din Mac tar skärmdumpar. Här är en handfull användbara saker som du kan anpassa.

Hur man anpassar eller inaktiverar Mac Skärmdump Tangentbordsgenvägar

Om du gör’ Om du inte gillar standardgenvägarna för macOS-skärmdumpar (som Shift+Kommando+3)—eller fortsätter du att slå dem av misstag—kan du ändra genvägarna eller inaktivera dem helt. För att göra det, öppna Systeminställningar och navigera till Tangentbord > Fliken Genvägar. I kolumnen till vänster väljer du “Skärmdumpar.”

För att inaktivera en skärmdumpsgenväg, avmarkera rutan bredvid den i listan. För att ändra en skärmdumpsgenväg, dubbelklicka på genvägstangentkombinationen i listan tills en textruta visas. Använd sedan tangentbordet och tryck på tangentkombinationen som du vill använda för den genvägen istället.

RELATERAT: Hur du anpassar ditt OS X-tangentbord och Lägg till genvägar

Hur man stänger av Mac Screenshot Miniatyrer

Om du tycker att miniatyrbilderna är irriterande gör macOS det enkelt att stänga av dem. Tryck bara på Skift+Kommando+5 för att visa verktygsfältet för skärmdumpar och klicka sedan på “Alternativ” och avmarkera “Visa flytande miniatyrbild” i menyn.

RELATERAT: Hur man inaktiverar miniatyrer för förhandsvisning av skärmdumpar på en Mac

Hur man ändrar var skärmbilder sparas

Som standard sparar macOS skärmdumpar på skrivbordet. Om du vill välja var du vill spara dina skärmbilder trycker du på Skift+Kommando+5 för att öppna verktygsfältet för skärmdumpar. Klicka på “Alternativ” och välj sedan ett av alternativen under “Spara till” i menyn. För att välja en anpassad plats, välj “Annan plats” från listan.

RELATERAT: Hur man ändrar var skärmdumpar sparas på Mac

Så här fångar du muspekaren i en skärmdump

Om du’d Om du vill ta en skärmdump som innehåller en bild av muspekaren (eller inte inkluderar den), trycker du på Skift+Kommando+5 för att öppna skärmbildsgränssnittet. Klicka på “Alternativ,” och sedan markera eller avmarkera “Visa muspekare,” beroende på dina önskemål.

RELATERAT: Hur man tar en skärmdump med en synlig muspekare på Mac

Hur man blir av med skärmdumpen Kameraslutarljud

Om du hittar kameran slutarljudseffekt irriterande när du tar en Mac-skärmdump, det finns två sätt att tysta den. Först kan du tillfälligt stänga av slutarljudet för skärmdumpen när som helst genom att stänga av ditt systemljud (eller genom att ställa in ljudvolymen på noll).

För att permanent inaktivera skärmdumpens ljudeffekt, öppna Systeminställningar och klicka på “Ljud,” och avmarkera sedan “Spela ljudeffekter för användargränssnittet.” Observera dock att om du avmarkerar detta kommer även andra systemljudeffekter att inaktiveras, till exempel den som spelas upp när du tömmer papperskorgen.

RELATERAT: Hur man inaktiverar Ljudeffekter för papperskorgen och skärmdumpar på en Mac

Några bra skärmdumpsappar från tredje part för Mac

Och slutligen, om du inte är nöjd med macOS's inbyggda skärmdumpsapp kan du istället använda en skärmdumpsapp från tredje part. Här är några populära:

 • Skitch: Evernote’s gratis Skitch-app är ett populärt val på Mac. Den kopplar valfritt till Evernote, och du kan inte slå priset.
 • Monosnap: Monosnap inkluderar de vanliga skärmdumpsmöjligheterna i en gratis nivå och en kommersiell nivå för $5 per månad.
 • Skärmdump av ljusbild:Lightshot är tillgängligt gratis på App Store och låter dig konfigurera utdataplatser i detalj, inklusive att enkelt dela dina skärmdumpar online.

Det finns många fler där ute, men mellan macOS’s inbyggda alternativ och vad som listas ovan, du är ganska väl täckt. Vi hoppas att du fångar exakt det du behöver. Lycka till!

RELATERAT: De bästa skärmdumpapparna för macOS

LÄS NÄSTA

 • &rsaquo ; Hur man tar en Mac-skärmdump utan tangentbord
 • › Hur man tar en skärmdump med en synlig muspekare på Mac
 • › Hur man tar en skärmdump av din MacBooks pekfält
 • › Hur man beskär en bild i Microsoft OneNote
 • › Så här inaktiverar du miniatyrerna för förhandsvisning av skärmdumpar på en Mac
 • › Så här inaktiverar du papperskorgen och ljudeffekterna för skärmdumpar på en Mac
 • › Hur man tar en skärmdump på nästan vilken enhet som helst
 • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner