Hoe de uitbraak van Covid-19 in Noord-Korea een grote gezondheidscrisis kan veroorzaken

0
90

Verkoopster van Kyonghung Foodstuff General Store in het district Pothonggang desinfecteert ontsmettingsmiddel voor vloerspuiten in Pyongyang, Noord-Korea, op woensdag 10 november 2021. (AP Photo/Jon Chol Jin)

Noord-Korea 8217's bekentenis dat het vecht tegen een “explosief” De uitbraak van COVID-19 heeft geleid tot bezorgdheid dat het virus een land zou kunnen verwoesten met een onderbemand gezondheidssysteem, beperkte testmogelijkheden en geen vaccinprogramma.

Het geïsoleerde noorden bevestigde donderdag zijn eerste COVID-19-infecties sinds de pandemie meer dan twee jaar geleden opdook, verschuivend naar het “maximale noodsysteem voor preventie van epidemieën” en het opleggen van een nationale lockdown. Vrijdag meldde het zijn eerste COVID-gerelateerde dood.

Lees ook |Covid-19 een 'grote beroering' die Noord-Korea sinds de oprichting zal treffen, zegt Kim Jong Un

Staatsmedia hebben het totale aantal COVID-19-gevallen tot nu toe niet bevestigd, maar zeiden dat meer dan 350.000 mensen sinds eind april koortssymptomen hebben vertoond.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1 .png

Noord-Korea Covid-19-uitbraak: geen vaccinatie, beperkte tests

Samen met Eritrea is Noord-Korea een van de slechts twee landen die geen vaccinatiecampagne zijn gestart tegen COVID-19, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Best of Express Premium

Premium

India's Thomas Cup-overwinning is onverwacht, maar hartverwarmend

Premium

De resolutie van de SGPC uit 1946 over de 'Sikh-staat': wat Simranjit Singh Mann heeft gemistPremium

In Khargone, een verhaal over twee PMAY-huizen: de ene platgewalst, de andere verni…

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk… Meer Premium Stories >>

Het wereldwijde COVID-19-vaccinuitwisselingsprogramma van COVAX verlaagde het aantal doses dat aan Noord-Korea was toegewezen, aangezien het land tot nu toe geen verzendingen heeft geregeld, naar verluidt vanwege internationale monitoringvereisten.

Pyongyang heeft ook aanbiedingen van vaccins uit China.

De laatste gerapporteerde beoordeling of leider Kim Jong Un was gevaccineerd, was van juli 2021, toen het spionagebureau van Zuid-Korea zei dat er geen tekenen waren dat hij een schot had gekregen.

Noord-Korea zei vorig jaar dat het zijn eigen polymerasekettingreactie (PCR)-apparatuur had ontwikkeld om coronavirustests uit te voeren, en Rusland heeft gezegd dat het een klein aantal testkits had geleverd.

Maar Noord-Korea heeft zware sancties opgelegd vanwege zijn kernwapenprogramma, en sinds 2020 zijn strikte grensvergrendelingen gehandhaafd die veel voorraden hebben geblokkeerd.

Explained |Noord-Korea bevestigt Covid-19-crisis, wat gebeurt er hier in het heremietland?

Experts zeiden dat tot dusver het tempo van de tests erop wijst dat Noord-Korea het aantal gemelde symptomatische gevallen niet aankan.

Eind maart hadden slechts 64.207 van de 25 miljoen mensen in Noord-Korea getest op COVID en alle resultaten waren negatief, blijkt uit de laatste WHO-gegevens.

“Noord-Korea test elke week ongeveer 1.400 mensen. Ervan uitgaande dat ze op hun piekcapaciteit waren, kunnen ze maximaal 400 tests per dag uitvoeren – lang niet genoeg om 350.000 mensen met symptomen te testen,” zei Kee Park van de Harvard Medical School, die aan gezondheidszorgprojecten in Noord-Korea heeft gewerkt.

Het is onduidelijk of Noord-Korea sinds het begin van de pandemie maskermandaten heeft opgelegd. Burgers werden soms gezien met maskers, maar ook zonder masker bij enkele grote politieke evenementen die tienduizenden mensen mobiliseerden.

Kim werd voor het eerst getoond met een masker tijdens de COVID-responsbijeenkomst op Donderdag.

Leraar neemt lichaamswarmte van schoolmeisje op voordat ze de Kim Song Ju Primary School in Central District ingaat Pyongyang, Noord-Korea, op woensdag 13 oktober 2021. (AP Photo/Cha Song Ho)

Medisch systeem heeft geen voorraden

Noord-Korea staat op de laatste plaats ter wereld vanwege zijn vermogen om snel te reageren op en de verspreiding van een epidemie te beperken, volgens de laatste Global Health Security Index in december.

Hoewel het een groot aantal opgeleide artsen heeft en het vermogen om snel personeel in te zetten en te organiseren in geval van nood, heeft het gezondheidszorgsysteem van Noord-Korea chronisch te weinig middelen.

Elk Noord-Koreaans dorp heeft een of twee klinieken of ziekenhuizen, en de meeste provinciale ziekenhuizen zijn uitgerust met röntgenfaciliteiten, “hoewel niet per se functionele,” zei de WHO in haar rapport over de strategie voor landensamenwerking 2014-2019.

Kwon Young-se, de nieuwe kandidaat van Zuid-Korea als minister voor eenwording en verantwoordelijk voor de inter-Koreaanse banden, zei donderdag tijdens zijn bevestigingshoorzitting dat het Noorden zelfs de meest elementaire medische benodigdheden zoals pijnstillers en ontsmettingsmiddelen mist. .

Een onafhankelijke VN-mensenrechtenonderzoeker meldde in maart dat de COVID-19-beperkingen in het noorden, inclusief de grenssluitingen, massale uitbraken hadden kunnen voorkomen, hoewel dit waarschijnlijk aanzienlijke kosten voor de bredere gezondheidssituatie.”

“Chronische problemen teisteren het gezondheidszorgsysteem van het land, waaronder onderinvestering in infrastructuur, medisch personeel, apparatuur en medicijnen, onregelmatige stroomvoorziening en ontoereikende water- en sanitaire voorzieningen,” aldus het rapport.

Mensen kijken naar een tv-scherm met een nieuwsbericht over de COVID-19-uitbraak in Noord-Korea, op een treinstation in Seoul, Zuid-Korea, zaterdag 14 mei 2022. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Potentiële “nachtmerrie”

De uitbraak kan een politieke uitdaging vormen voor de autoritaire leider van het noorden, zeiden Noord-Koreanen die naar het zuiden waren overgelopen.

p>

“Kim gaf opdracht tot het mobiliseren van medische reservevoorraden, wat betekent dat ze in Noord-Korea nu oorlogsreserves zullen gebruiken en dat algemene ziekenhuizen geen medicijnen meer hebben,” zei Thae Young-ho, een voormalige Noord-Koreaanse diplomaat die in 2016 naar het zuiden is overgelopen en nu wetgever is.

Ji Seong-ho, een andere Zuid-Koreaanse wetgever die het noorden in 2006 verliet, zei dat het virus kon zich snel verspreiden, mede door het ontbreken van een werkend medisch systeem.

“Een enorm aantal mensen stierf tijdens de hongersnood (1990) nadat tyfus uitbrak. Het was een nachtmerrie voor het Noord-Koreaanse regime en voor het Noord-Koreaanse volk,” Ji vertelde een parlementaire sessie.