Förklarat: Vad vet vi om skräpet som “föll från himlen” i Gujarat?

0
52

Skräpet som hittades i Gujarats byar. (Expressfoto)

Den 12 maj förblev byborna i Gujarat förvirrade och nyfikna när fragment av misstänkt skräp “föll från rymden” på tre platser – Bhalej, Khambholaj och Rampura.

Som ett team från Forensic Science Laboratory undersöker skräpet tar vi en titt på vad som har hittats hittills, hur det skiljer sig från skräpet från meteoroider och om det har förekommit liknande incidenter tidigare i Indien.

Vad vet vi om skräpet?

Enligt den lokala polisen, runt klockan 16.45 den 12 maj, föll “den första stora svarta metallkulan” som vägde cirka fem kilo “från himlen” i byn Bhalej i Anand, följt av två liknande fragment i två andra byar – Khambholaj och Rampura. De tre byarna ligger inom en 15-kilometers radie, med en bit av skräpet som faller i Chimanbhais åker. Lyckligtvis skadades ingen, meddelade myndigheterna.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: Why Govt of India is wrong to claim inflation hit the ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den enda utvägen är att kämpa för …

Premium

Vistara kan slås samman med Air India , beslut troligen i slutet av 2023

Premium

Experten förklarar: Hur du skyddar dig mot värmerelaterad sjukdomFler premiumhistorier >>

Den 14 maj rapporterades liknande sfärformade skräp i byn Chaklasi i Anand, cirka 8 km från Bhalej.

Medan indiska myndigheter inte har utfärdat något uttalande om vad det kan vara, astronomen Jonathan McDowell vid Harvard Smithsonian Center for Astrophysics twittrade att det möjligen kan vara skräp från återinträdet av Chang Zheng 3B serie Y86 — Kinas orbitala bärraket.

Läs också |Indiens rymdskräp tillbaka till nivåer före 2019 anti-satellittest, lägst bland stora rymdfarande nationer

Som svar på en fråga från The Indian Express sa McDowell att hans avdrag är baserat på det faktum att detta objekt “är det enda återinträdet den dagen (12 maj) som gick någonstans nära Indien”, baserat på data från den amerikanska rymdstyrkan som han övervakar.

Aerospace.org förutspådde också detsamma och sa att bärraketen kommer att återinträda i jordens rymd den 12 maj runt klockan 10.37 (IST).

McDowell tillägger dock att “den förutspådda vägen låg några hundra km norr om byarna i fråga, men det är inom osäkerheterna för just detta objekt eftersom dess omloppsbana var mer osäker än vanligt”.

“Problemet är att omloppsbanan förändrades snabbt på grund av luftmotståndet. Så, den sista rymdkraftsbanan vi hade var flera timmar gammal. Projektionen framåt av den omloppsbanan är tillförlitlig när det gäller dess väg genom rymden. Men raketens position längs dess spår är osäker, och du måste ta hänsyn till att om den är fem minuter försenad har jorden svängt under omloppsbanan med 5 minuter, vilket är lika med 0,25 grader som sagt tid. Som sådan ändras också den förutsedda markplatsen i enlighet med detta, säger McDowell.

Gujarats Anand-distriktssamlare M Y Daxini uppgav att ett team för Forensic Sciences Laboratory undersöker proverna och att distriktskollektoratet är “i kontakt med” Physical Research Laboratory, Ahmedabad och Indian Space Research Organisation (ISRO) Space Application Center (SAC) för att fastställa om skräpet är från en satellit eller en raket.

Vad är rymdskräp?

Rymdskräp kan inkludera naturliga rymdskräp som meteoroider, eller konstgjorda sådana som kan inkludera nedlagda rymdfarkoster och satelliter, stadier av raketer som har avfyrat nyttolaster, döda satelliter, satellitexplosioner och kollisioner.

Enligt NASA , “mer än 25 000 föremål som är större än 10 cm är kända för att existera” som rymdskräp och den uppskattade populationen av partiklar mellan 1 och 10 cm i diameter är cirka 500 000. Enligt NASA:s uppskattningar, från och med januari 2022, översteg mängden material som kretsade runt jorden 9 000 ton.

Vad är Chang Zheng 3B serie Y86, varifrån skräpet misstänks ha fallit?

Chang Zheng 3B, allmänt känd som CZ 3B, är Kinas orbitala bärraket, liknande Indiens GSLV eller PSLV. “Long March”-raketer är en familj av bärraketer som drivs av China National Space Administration, som bär satelliter eller nyttolaster. 3B betecknar Long March 3B-modellen i denna familj av raketer.

Modellen har genomfört så många som 84 flygningar, den sista i april 2022, med kommunikationssatelliter. Y86 betecknar det utsedda serienumret för det 78:e flyguppdraget. Det här uppdraget lanserades den 9 september 2021 och transporterade kommunikationssatelliten ChinaSat 9B på 5 500 kg till den geostationära transitbanan.

Läs även |Krockkurs: Skräp flytande i rymden

Vanligtvis kommer det första och andra steget av raketer tillbaka till jorden efter start inom en vecka eller så på grund av att dessa etapper släpps på lägre höjder. I sådana fall kan återinträdet sedan manövreras på ett sådant sätt att de inte påverkar befolkad landmassa och orsakar skada. Det tredje steget, som släpper ut satelliten i den erforderliga omloppsbanan, varefter den förblir i sub-orbital flygning, förblir utanför räckvidden för att kontrolleras av mänskligt ingripande och kommer slutligen in på jorden igen. Det är detta tredje steg av Long March 3B Y 86-raketuppskjutningen som nu misstänks ha kommit in på jorden igen, vilket leder till att skräp faller i Gujarat.

Skillnaden i påverkan från naturliga och konstgjorda skräp 

De flesta bitar av rymdskräp brinner upp när de kommer in i jordens atmosfär, processen börjar från omkring en höjd av 100 km från jordens yta till 20 km. Men ibland kan mycket tunga bitar inte brinna helt, och någon del av föremålet kan komma ner till ytan, antingen träffa en landmassa eller en vattenkropp.

I synnerhet med konstellationssatelliter som vinner dragkraft som SpaceX:s Starlink-projekt, OneWeb Constellation av London-baserade OneWeb och Project Kuiper från Amazon, har den vanliga kritiken varit ökningen av rymdskräp och risken för kollision.

I fall av konstgjorda skräp, sönderdelas det ofta till fragment, vilket nästan aldrig skapar storskalig påverkan. Det är vanligtvis naturligt skräp, som asteroider och meteoroider, som orsakar relativt storskaliga kratrar, om det hamnar i en landmassa.

Best of Explained

Klicka här för mer

Hur rör sig rymdskräp och hur spåras de?

Att spåra rymdskräp har blivit ett intresseområde för många astronomer. NASA säger till exempel att “stora orbitala skräp (> 10 cm) spåras rutinmässigt av US Space Surveillance Network” eftersom objekt så små som 3 mm kan detekteras av markbaserade radar, “som ger en grund för en statistisk statistik uppskattning av deras antal.”

I de nedre delarna av jordens omloppsbana (under 2 000 km) cirklar skräp runt jorden med hastigheter på cirka 7-8 km per sekund. Den genomsnittliga anslagshastigheten för skräp från omloppsbanan med ett annat rymdobjekt är cirka 10 km/s och kan gå upp till cirka 15 km/s, vilket är cirka 10 gånger hastigheten för en kula. Följaktligen kommer kollisioner med även en liten bit skräp att involvera avsevärd energi.

Bedömningar av populationen av orbitalskräp som är mindre än 1 mm kan göras genom att undersöka anslagsegenskaper på ytorna på återlämnade rymdfarkoster, även om detta har begränsats till de som arbetar på höjder under 600 km. Enligt NASA Orbital Debris Program Office, “Den avsiktliga förstörelsen av vädersatelliten Fengyun-1C av Kina 2007, och den oavsiktliga kollisionen av den amerikanska kommunikationssatelliten, Iridium-33, och den pensionerade ryska rymdfarkosten, Cosmos-2251, 2009 ökade kraftigt antalet stora skräp i omloppsbanan — representerar en tredjedel av allt katalogiserat skräp i omloppsbanan.

Har det förekommit liknande incidenter tidigare?

I Indien rapporterades en liknande händelse i april i år när sex metallkulor och en metallring, som också misstänks vara från Kinas Long March 3B-raket, föll från himlen i delar av Maharashtra och Madhya Pradesh. Ett team från ISRO togs in för att fastställa den specifika karaktären av det.

McDowell berättade för The Indian Express att det tredje steget återinträde i befolkade områden inträffar “en gång varannan månad”.

En händelse som sticker ut när det gäller skador som orsakats av rymdskräp är en från februari 1996 Ett misslyckande med raketuppskjutningen i mars 3B resulterade i att skräp från satellitens nyttolast, USA-tillverkade Intelsat 708, föll från himlen minuter efter lyftet, vilket enligt nyhetsbyrån Xinhua enligt uppgift dödade sex och skadade 57 andra i Kina. Den första rapporterade incidenten med skador från rymdskrot var 1978 efter kraschen av dåvarande Sovjetunionens kärnkraftsdrivna Cosmos 954-satellit, som föll över Kanada nästan fyra månader efter starten, vilket krävde omfattande sanering av radioaktivt material.

I enlighet med konventionen om internationellt ansvar för skada orsakad av rymdobjekt kan länder kräva ersättning från andra länder för skador som åsamkats från rymdskrot.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg