Finlands president till Putin: vi kommer att ansöka om att gå med i Nato

0
55

Niinisto påpekade att han redan hade sagt till Putin vid deras första möte 2012 att “varje oberoende nation skulle maximera sin egen säkerhet.” (Reuters)

(skriven av Jari Tanner)

Finlands president Sauli Niinisto berättade i lördags för sin ryske motsvarighet Vladimir Putin att det militärt alliansfria nordiska landet som delar en lång gräns och historia med Ryssland “kommer att besluta om att ansöka om NATO-medlemskap under de kommande dagarna”.

Läs också |Finland, Sverige kommer att ansöka om Nato-medlemskap. Vad händer sen?

Niinisto’s kontor sade i ett uttalande att den finske statschefen berättade för Putin i ett telefonsamtal hur genomgripande Finlands säkerhetsmiljö hade förändrats efter Moskvas invasion av Ukraina den 24 februari och pekade på Ryssland. #8217;s krav på att Finland ska avstå från att söka medlemskap i NATO, den västerländska militäralliansen med 30 medlemmar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Diskussionen (med Putin) var rak och otvetydig och hölls utan överdrift. Att undvika spänningar ansågs viktigt”, sa Niinisto, Finlands president sedan 2012 och en av få västerländska ledare som har haft en regelbunden dialog med Putin under de senaste tio åren.

Best of Express Premium

Premium

Den arga unga brigaden av Sharad ‘Mr Congeniality’ Pawar

Premium

ExplainSpeaking: Varför Indiens regering har fel när den hävdar att inflationen har drabbat ri… .

Premium

Bhupinder Singh Hooda på Idea Exchange: Den enda utvägen är att slåss för …

Premium

Vistara kan slås samman med Air India, ett beslut troligen i slutet av 2023Fler premiumhistorier >>

Niinisto påpekade att de redan hade sagt till Putin vid deras första möte 2012 att “varje oberoende nation skulle maximera sin egen säkerhet.” “Så är det fortfarande. Genom att gå med i Nato stärker Finland sin egen säkerhet och tar sitt ansvar. Det är inte något ifrån någon, sa Niinisto.

Han betonade att Finland, trots sitt sannolika framtida medlemskap i Nato, vill fortsätta att hantera Ryssland bilateralt i “praktiska frågor som genereras av gränsområdet”. och hoppas kunna samarbeta med Moskva “på ett professionellt sätt”.

Best of Explained

Klicka här för mer

Telefonsamtalet genomfördes på Finlands initiativ, uppger Niinisto’s kontor. Uttalandet avslöjade inga kommentarer från Putin eller Kreml om samtalet.

Finland delar en 1 340 kilometer lång gräns med Ryssland, den längsta av någon EU-medlem.< /p> Läs också |Från neutral till NATO: Varför Finlands anslutning till alliansen är viktig

Niinisto och Finlands premiärminister Sanna Marin stödde på torsdagen tillsammans Finlands Nato-bud och rekommenderade att landet “måste ansöka om Natomedlemskap utan dröjsmål” för att garantera nationens säkerhet mitt i Rysslands militära manövrar i Ukraina och Europas förändrade geopolitiska och säkerhetsmässiga landskap.

Ett formellt tillkännagivande från Niinisto och Marin att Finland avser att ansöka om NATO-medlemskap väntas på söndag, en dag efter det troliga godkännandet av Marin&#8217 ;s styrande socialdemokratiska.

Granlandet Sverige ska besluta om sin Nato-hållning på söndag i ett möte med det styrande socialdemokratiska partiet under ledning av premiärminister Magdalena Andersson.

U.S. President Joe Biden höll ett gemensamt samtal i fredags med både Niinisto och Andersson där han, enligt ett uttalande från Vita huset, “underströk sitt stöd för Natos policy för öppen dörr och för Finlands och Sveriges rätt att bestämma sin egen framtid, utrikespolitik och säkerhetsarrangemang.”