EU: Svenska tillväxten tar fart under andra halvåret

0
46

Den svenska tillväxten kommer att ta fart under andra halvåret, skriver EU-kommissionen i en ny prognos. I sin prognos skriver EU-kommissionen att den svenska ekonomin var på väg mot en ”hälsosam återhämtning” innan krigsutbrottet och förvärrade flaskhalsar skapade problem. Utvecklingen har skapat ”negativa konsekvenser för hushållens köpkraft och kostnaderna för företagen”, enligt kommissionen. Att kommissionen ändå ser positivt på andra halvåret grundar sig bland annat i att den bedömer att privatkonsumtionen kan öka trots hög inflation, eftersom man tror att hushållen kommer minska sitt sparande. BNP-prognosen för Sverige sänks till +2,3 procent i år och +1,4 procent 2023, från +3,8 respektive +2,0 procent i föregående prognos i februari. Inflationsprognosen skruvas samtidigt upp, till 5,3 procent i år och 3 procent 2023, en ökning från 2,9 respektive 1,9 procent i februariprognosen. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.