De hand van de Rajapaksas

0
47

Een vernield portret van Mahinda Rajapaksa buiten het kantoor van president Gotabaya Rajapaksa in Colombo, Sri Lanka. (AP)

“Het is aan de mensen. Mensen kiezen (de Rajapaksa's). Wat kan ik eraan doen? Als ze ze niet willen, schoppen ze ze eruit, alle rajapaksa's worden eruit gegooid.” Dus zei Mahinda Rajapaksa in 2013 aan een interviewer van Al Jazeera die hem vroeg of hij de Rajapaksa-familieregel in Sri Lanka opbouwde. Hij was toen president en zo machtig dat hij zijn antwoord gewoon uitlachte, ervan overtuigd dat het nooit zou gebeuren.

Dat gebeurde wel. Op 9 mei voelde hij de volle kracht van die kick, heel anders dan die hij kreeg van het electoraat in 2015 toen hij eruit werd geschopt als presidenten verloor dat jaar ook de parlementaire peilingen. Deze keer, gedwongen door de jongere broer, president Gotabaya Rajapaksa, om af te treden van het premierschap als offergave van de familie aan het publiek, riep hij Gotabaya en de hele Rajapaksa-clan op om “naar huis te gaan”, een wraakzuchtige Mahinda ontmoette voor het eerst partijkader die bij hem smeekte om niet weg te gaan, en deden toen geen poging om ze te voorkomen toen ze begonnen met het ontketenen van geweld tegen GoGotaGo-demonstranten in Galle Face Green in Colombo.

Bij het geweld dat in het hele land volgde, staken anti-regeringsbendes het Rajapaksa-huis in hun thuisdistrict Hambantota in brand, en de huizen van hun loyalisten op andere plaatsen. Zelfs Temple Trees, het officiële huis van de premier, leek kwetsbaar. Tegen die tijd was Mahinda afgetreden als premier. Toen er door burgers bemand controleposten kwamen om te voorkomen dat hij het land zou ontvluchten, bleek dat Mahinda en verschillende leden van zijn familie naar de marinebasis Trincomalee waren gevlucht. Het ministerie van Defensie zei later dat Mahinda als voormalig president recht had op de maximale veiligheid die de staat kon bieden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Explained |Voor de vijfde keer dat Sri Lanka premier Ranil Wickremesinghe, politieke en economische uitdaging als geen ander

Het leek erop dat Mahinda Rajapaksa's droomvlucht eindelijk tot een smadelijk einde was gekomen, dat ook, een week voor de 13e verjaardag van de militaire nederlaag van de LTTE, de put – de lente van zijn populaire aantrekkingskracht gedurende meer dan tien jaar.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 16 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Modi in Lumbini: het boeddhisme biedt India een culturele ingang in Nepal – het …

Premium

De boze jonge brigade van Sharad &#8216 ;Meneer Congeniality’ Pawar

Premium

Uitgelegd: hoe de hittegolf opnieuw over India raastMeer Premium Stories >>

Maar is dit het einde van de politieke dynastie van Rajapaksa? De vraag is nog steeds wijd open.

In het wijdverbreide alarm over hoe een vreedzaam protest tegen de regering binnen enkele minuten uitmondde in brandstichting en moorden, kwam het politieke establishment met een schok in actie om een ​​vacuüm te vullen dat sinds half maart bestond. Tot dan toe leek niemand erop gebrand om een ​​interim-regering van 'nationale eenheid' te vormen die de president herhaaldelijk aan de oppositie had aangeboden, zelfs nadat hij zijn kabinet had laten aftreden.

Meer uit Political Pulse

Klik hier voor meer

Ranil Wickremesinghe, die in april aan The Indian Express had verteld dat de straatprotesten het moment van de Arabische Lente in Sri Lanka waren, “maar we moeten voorkomen dat een Arabische lente eindigt [chaos, bloedvergieten en economische ondergang]”, aanvaardde president Rajapaksa's uitnodiging om Ondanks dat hij in het parlement in de minderheid van één van de premier was, kon zijn United National Party bij de parlementsverkiezingen van 2020 geen enkele zetel winnen na een breuk net voor de verkiezingen. Ranil nam de enige parlementszetel in die de partij kreeg op basis van haar eencijferige stemmenaandeel. In hetzelfde interview zei Wickremesinghe dat hij “buiten bleef” omdat “je cijfers nodig hebt om een ​​regering te vormen”. Maar de omstandigheden waren duidelijk veranderd.

Gotabaya blijft de president, de enige Rajapaksa die momenteel in functie is, hoewel GoGotaGo, de slogan die door de straten tegen de heersende familie weerklonk, een oproep aan hem is om af te treden. Het is onduidelijk welke garanties premier Wickremesinghe van Gotabaya heeft gekregen over het uitvoerend presidentschap toen hij de benoeming aanvaardde, en wat hij in ruil daarvoor heeft beloofd.

Wickremesinghe, die op 12 mei werd beëdigd, werd twee keer eerder ontslagen door een president, de uitvoerende macht en het echte machtscentrum in het Sri Lankaanse systeem. Zijn regering van 2015-18 keurde een amendement goed dat de bevoegdheden van de president verkleinde, maar de Rajapaksa's overschreven het met een ander amendement. President Rajapaksa heeft aangegeven bereid te zijn een terugdraaiing te overwegen, maar in zijn openbare verklaringen heeft Wickremesinghe aangegeven dat de economie, en niet de hervorming van het uitvoerend presidentschap, zijn grootste zorg is.

Lees ook | Met het ontslag van broer Mahinda wordt de weg alleen maar moeilijker voor Gotabaya

Volgens Mahinda is Wickremesinghe, als enige lid van de UNP in het parlement, afhankelijk van de Sri Lankaanse Podujana Peramuna (SLPP), de Rajapakse politieke partij, om de regering te vormen. Macht werkt als een magneet, dus Wickremesinghe kan ook leden van zijn UNP terugwinnen die in 2020 vertrokken om zich bij Samagi Jana Balawegaya (SJB) van rebellenleider Sajith Premadasa aan te sluiten, nu de grootste oppositiegroep in het parlement. Premadasa had verschillende voorwaarden opgelegd om toe te treden tot de interim-regering, waaronder een tijdgebonden plan voor de afschaffing van het uitvoerend voorzitterschap. Hij geloofde dat als hij wachtte, hij zijn zin zou krijgen. In plaats daarvan merkte hij dat hij te slim af was door zijn aartsvijand, Ranil. De nieuwe premier kan mogelijk ook andere oppositiegroepen verleiden die deel uitmaakten van de regerende coalitie maar zich onafhankelijk hadden verklaard toen de protesten uitbraken, of individuen binnen deze groepen.

Maar het grootste deel van de steun van Wickremesinghe zal moeten komen van de in diskrediet geraakte SLPP van de Rajapaksa's. Op zaterdag bood de SLPP formeel haar steun aan en beweerde de parlementaire kracht van Wickremesinghe te hebben vergroot tot 117, net over de helft van 113. Zo zullen parlementariërs, die hun politieke carrière aan Mahinda danken, het kabinet van Wickremesinghe sieren. Mahinda heeft misschien niet langer de leiding, maar het lijkt erop dat hij relevant zal blijven.

De benoeming heeft degenen geschokt en teleurgesteld die hebben geëist dat president Gotabaya moet aftreden, in de hoop op diepere verandering in plaats van een herschikking.< /p>

“Dit is business as usual. Dit is de Sri Lankaanse politieke cultuur die probeert de ontluikende opstand tegen de 'oude manieren', d.w.z. eigenbelang vermomd als 'pragmatisme', neer te slaan', tweette Ambika Satkunanathan, een activist en voorzitter van Neelan Tiruchelvam Trust, een mensenrechtenorganisatie.

De geschiedenis van Sri Lanka in de eerste twee decennia van het nieuwe millennium is grotendeels de geschiedenis van de opkomst van de Rajapaksa's. Hun grote comeback in 2018-2019 na een vernederende nederlaag slechts vier jaar eerder, biedt inzicht in de vasthoudendheid van een politieke dynastie die misschien wel de grootste van Zuid-Azië is, misschien wel de meest brutale nepotistische, een die zelfs nu nog niet kan worden afgeschreven.

< p>Mahinda's machtsstijging begon in 2004, toen hij tijdens het presidentschap van Chandrika Kumaratunga Bandaranaike tot premier werd benoemd. De voormalige president zei ooit dat het haar grootste fout was geweest. Daarna was hij niet meer te stoppen. Na het winnen van de presidentsverkiezingen van 2005 was het Rajapaksa die de beslissing nam om in het noorden en oosten een totale oorlog te beginnen tegen de LTTE, waarbij zijn broer Gotabaya een sleutelrol speelde als minister van Defensie.

Die overwinning versterkte de greep van Rajapaksa op de macht. In het Sinahlese zuiden stegen Mahinda en Gotabaya naar goddelijke niveaus in de ogen van de meerderheid van de Singalees-boeddhistische gemeenschap omdat ze hen hadden bevrijd van de terreur van de LTTE. Mahinda won een tweede termijn, liet de grondwet wijzigen om de balk van twee termijnen te verwijderen en was ervan overtuigd dat hij president voor het leven zou zijn. Maar hij begon de kiezers als vanzelfsprekend te beschouwen en zijn arrogantie begon af te nemen.

Doorgaand als Mahinda's defensiesecretaris, werd Gotabaya een parallel machtscentrum, dat invloed uitoefende door middel van angst. Hij had zelfs zijn kantoor een koninklijk tintje gegeven, zijn troonachtige stoel op een niveau boven die van zijn bezoekers geplaatst in een machtsverklaring.

Opinie |Waarom het mislukte zuivelexperiment van Lanka het glas halfvol is

Onder zijn toezicht werden tientallen mensen ontvoerd die bekend stonden als critici van de regering, sommigen werden nooit meer gezien. Lasantha Wickrematunge, redacteur van The Sunday Leader, werd in 2009 vermoord. Prageeth Ekneligoda, een cartoonist, die in 2010 vermist werd, is sindsdien niet meer gezien. Dit was ook de tijd waarin de Rajapaksa's de vrije hand gaven aan de Bodu Bala Sena, een boeddhistische extremistische groepering die verschillende incidenten van anti-moslimgeweld veroorzaakte.

Het buitsysteem had ook ruimte voor de andere rajapaksa's. Hun jongste broer Basil was minister die verantwoordelijk was voor economische ontwikkeling en controleerde alle investeringen in Sri Lanka. Chamal, de oudste, was Spreker. In die tijd hadden, naar schatting, maar liefst 40 Rajapaksa's het ene of het andere ambt, en controleerden samen het grootste deel van de overheidsfinanciën. Onder hun greep leden de vrijheden van de media.

Internationaal begon Delhi zich zorgen te maken over de nabijheid van Mahinda tot China, op een moment dat de regionale reus zijn intrede begon te doen in de Zuid-Aziatische buren van India. Ook de VS maakten zich zorgen over de groeiende claims van China in de Indische Oceaan. Er was ook bezorgdheid dat het Rajapaksa-regime de naoorlogse verzoening met de Tamil-gemeenschap had opgeschort.

Een onvoorziene uitdaging voor Mahinda's kandidatuur bij de presidentsverkiezingen van 2015 kwam van binnen de Sri Lanka Freedom Party (SLFP) die hij destijds leidde, wat leidde tot zijn schokkende nederlaag tegen de oncharismatische Maithripala Sirisena. Een pak slaag bij de parlementsverkiezingen die daarop volgden, bewees dat zijn nederlaag geen toeval was. Maar toen hij voelde dat Sirisena ruzie zou krijgen met premier Wickremesinghe, wiens UNP- en Colombo-elite-achtergrond kaas was van de meer bescheiden opvoeding van president Sirisena in het achterland en zijn ongemak met Sri Lanka's Engelssprekende klas, begon Rajapaksa zijn comeback te plannen.

Met de hulp van Basil lanceerde Mahinda de Sri Lankaanse Peramuna Podujana, wat de regering opschudde met een enorme overwinning bij de lokale verkiezingen. Onmiddellijk begonnen de meeste SLFP's die met Sirisena hadden samengewerkt, contact te zoeken met de voormalige baas. De regering van Sirisena-Wickremsinghe zou uiteindelijk bezwijken onder het gewicht van haar eigen tegenstrijdigheden, haar falen wordt wreed duidelijk in het onvermogen om de terroristische aanslagen op Paasdag van 2019 te voorkomen.

Later dat jaar zou Gotabaya Rajapaksa als president worden gestemd – nadat hij met tegenzin zijn Amerikaanse staatsburgerschap had opgegeven om zich kandidaat te stellen – vanwege de angst van mensen dat het terrorisme zou terugkeren naar Sri Lanka.

Mahinda, die de presidentsverkiezingen van 2019 niet kon betwisten omdat de bar voor twee termijnen door de vorige regering was hersteld, leidde zijn partij naar een verpletterende overwinning bij de parlementsverkiezingen en werd premier. Basil, die weigerde zijn Amerikaanse staatsburgerschap op te geven om de verkiezingen te kunnen betwisten, trad toe tot de regering nadat de regerende SLLP een amendement had ingediend dat onder meer de voorwaarde wegnam dat mensen met een dubbele nationaliteit niet aan verkiezingen kunnen deelnemen, waardoor hij een genomineerde stoel.

Tussen de broers is Mahinda de politicus, Basil de organisator en Chamal de stille ouderling. Gotabaya geloofde dat zijn planning van militaire strategieën tegen de LTTE, en later de veel geprezen verfraaiing van de hoofdstad, hem toerustte om een ​​land te besturen. Totdat Gotabaya het verknalde met zijn slecht geïnformeerde belastingverlagingen en zijn plotselinge bevel aan boeren om over te schakelen op biologische landbouw – wat samen met de pandemie resulteerde in ongekende economische pijn van het soort dat Sri Lanka nog nooit eerder had gekend – was het plan van Mahinda om zijn zoon Namal voor de ultieme prijs in de Sri Lankaanse politiek: het presidentschap.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Maar van alle vier de broers is het Gotabaya die nog steeds overeind staat en een protest trotseert dat begon als, en nog steeds is, een oproep voor hem om te gaan. Volgens degenen die onlangs contact hebben gehad met Rajapaksa-familieleden, waren de relaties tussen de broers gespannen over wie van hen zou kunnen worden losgelaten om demonstranten te sussen.

Mahinda was tot een paar jaar geleden een zware drinker en had een slechte gezondheid, naar verluidt met een ernstige nieraandoening. Degenen die hem de afgelopen maanden hebben ontmoet, zeggen dat hij nauwelijks coherent of gefocust leek. Een groot gelovige in hindoegoden, waaronder Lord Venkateswara in Tirupati, zijn pols bedekt met allerlei heilige draden, Mahinda zou ook een persoonlijke occulte adviseur hebben. Tijdens een recent tv-optreden werd hij gezien terwijl hij een kralensnoer vasthield terwijl hij de natie toesprak over de crisis. Mahinda hoopt misschien nog steeds toezicht te houden op de overgang naar de volgende generatie Rajapaksa's. De terugkeer van zijn 73-jarige vriend Wickremesinghe uit de politieke wildernis om een ​​regering te leiden die wordt aangedreven door zijn partij, heeft misschien zijn overtuiging versterkt dat er in de politiek geen gesloten deuren zijn.

Wickremesinghe had ooit gedacht dat hij de geschiedenis zou ingaan als de leider die een einde maakte aan de burgeroorlog in het land. De stedelijke kiesdistricten van zijn UNP waren diep ongelukkig met de gevolgen van de oorlog voor de economie. Toen hij eind 2001 premier werd, kende Sri Lanka een negatieve groei van 1,4 procent. Na correct te hebben vastgesteld dat LTTE een oorlogsmachine was, was Wickremesinghe vastbesloten om het te breken door het oorlog te ontkennen.

Lees ook |Stil op Rajapaksas, India ondersteunt 'mensen van Lanka', hun 'beste belangen'

Als eerste stap tekende hij een door Noorwegen bemiddeld staakt-het-vuren met de LTTE supremo Velupillai Prabhakaran (de twee kwamen hiervoor niet oog in oog te staan), en was hij bereid de Tigers de leiding te geven over een interim-regering in de Noord en Oost. Het staakt-het-vuren zorgde wel voor buitenlandse financiële instroom. Maar zijn ambitieuze plannen werden afgebroken toen Kumaratunga, ongelukkig met de voorwaarden van het staakt-het-vuren en buiten gehouden werd, haar bevoegdheden als president uitoefende en hem ontsloeg voordat dit allemaal tot wasdom kwam.

Nu, als de nieuwe premier, heeft Wickremesinghe nog een kans om de geschiedenis in te gaan als de leider die de economie van Sri Lanka terug op koers heeft gebracht na de ergste crisis ooit. Bij de gevestigde zakelijke en politieke elites is er een zucht van verlichting dat Wickremesinghe, die als een veilig paar handen wordt beschouwd als het gaat om de economie, weer aan het roer staat. In interviews heeft hij gezegd dat hij als premier van 2015-2018 veel heeft gedaan om de economie van Sri Lanka te stabiliseren, die er slecht aan toe was toen hij het roer overnam. Hij onderhandelde over een pakket van 1,5 miljard dollar van het IMF en voerde een reeks hervormingen door in ruil voor de reddingsoperatie.

Best of Explained

Click hier voor meer

Voor India is zijn terugkeer aan het roer een welkome ontwikkeling. Veel Indiase projecten in Sri Lanka die tussen januari en maart van dit jaar het levenslicht zagen, waren in 2017 overeengekomen. Hoewel de regering van 2015-2018 op een teleurstelling uitliep voor Delhi, wordt Wickremesinghe beschouwd als gemakkelijker om mee samen te werken dan met een van de Rajapaksas. .

Met vier decennia in het openbare leven is de belezen Ranil veel minder geïsoleerd dan veel andere Sri Lankaanse politici. Hij is ook de typische gevestigde orde. Hij ziet dit misschien zelfs als een kans om president te worden, een functie die hij altijd heeft begeerd maar nooit heeft weten te winnen. “De jongeren die op straat protesteerden, eisten een systeemverandering. Nu hebben ze een premier die zelf het systeem is', zegt een advocaat die niet met naam genoemd wil worden.

Maar zijn humeurige leiderschap van de partij en het slechte slagingspercentage bij het winnen van verkiezingen hebben de UNP doen afnemen. Hoewel hij zich richt op economisch herstel, zal Wickremesinghe door de mensen van Sri Lanka in de gaten worden gehouden voor hoe hij omgaat met de Rajapaksa's. In zijn laatste ambtstermijn van 2015-2018 werd Wickremesinghe bekritiseerd omdat hij zijn voeten bleef slepen tegen de Rajapaksa's op beschuldiging van corruptie en witwassen. Naast de onvrede over de nieuwe regeling doen er in Colombo geruchten de ronde dat Wickremesinghe de broers en hun families het land kan laten verlaten. De protesten bij Galle Face Green in Colombo die het aftreden van Gotabaya eisen, zijn aan de gang.

In zijn eerste opmerkingen aan de pers veroorzaakte Wickremsinghe veel speculatie door te zeggen dat de GoGotaGo-demonstranten zouden mogen blijven kamperen op GoGotaGama (gama is de Singalees woord voor dorp) in de Galle Face Green, buiten het presidentieel secretariaat. Sommige protesten zijn nu verplaatst naar de weg buiten Temple Trees. De nieuwe camping heet NoDealGama.

Het is nog niet voorbij.