Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, partij eenden hard praten over nederlaag

0
61

P Chidambaram tijdens een persconferentie op chintan shivir in Udaipur op zaterdag. (Expressfoto door Anil Sharma)

Bij het videografisch onderzoek van het Kashi Vishwanath-tempel-Gyanvapi-moskeecomplex nam het congres zaterdag een categoriaal standpunt in dat er geen poging moest worden gedaan om “de status van elke plaats van aanbidding.” Maar over de grotere vraag hoe de Hindutva van de BJP kan worden tegengegaan, was de weg vooruit niet zo duidelijk tijdens de driedaagse chintan shivir die hier aan de gang is.

Het CWC zal de Udaipur-verklaring zondag afronden op basis van input van zes commissies die bespraken: politieke uitdagingen, organisatorische kwesties, economische kwesties, sociale rechtvaardigheid, jeugd en empowerment; en boeren en landbouw.

In Foto's |‘Chintan Shivir’: Congres houdt brainstormsessie om partij nieuw leven in te blazen

De olifant in de kamer was Hindutva. De beraadslagingen in de commissie politieke uitdagingen waren openhartig, soms zelfs verhit. Er was veel heen en weer, zelfs over het al dan niet vermelden van Hindu of Hindutva in het rapport van de commissie.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Tijdens de bijeenkomst, onder leiding van Mallikarjun Kharge, benadrukte Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel dat de partij niet zou terugdeinzen voor het vieren van hindoeïstische festivals zoals hij doet in zijn staat. Maar de voormalige hoofdminister van Maharashtra, Prithviraj Chavan, drong aan op meer ideologische duidelijkheid.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

Een ander lid zei dat moslims de partij verlaten vanwege het verwarde standpunt. Een ander zei dat de partij die probeert te reageren op de Hindutva is als “proberen op het veld van de BJP te slaan”. Nog een andere leider zei naar verluidt: "We moeten reageren, want dit is waar het debat is gegaan."

Een leider zei dat de partij elke verwijzing naar de Gyanvapi-enquête moest vermijden, maar velen voerden aan dat “we moeten duidelijk maken waar we staan.”

Voor de goede orde, het congres deed dat wel en onderstreepte het primaat van de Wet op de plaatsen van aanbidding (speciale bepalingen) van 1991. De wet streeft ernaar het “religieuze karakter” van gebedshuizen te behouden zoals het was in 1947 – behalve in het geval van het Ram Janmabhoomi-Babri Masjid-geschil, dat al in de rechtbank was.

In antwoord op een vraag op een persconferentie verwees senior congresleider P Chidambaram naar de wet en zei: “Wij geloven dat alle andere plaatsen van aanbidding moet blijven in de status die ze zijn en waren. We moeten geen poging doen om de status van een plaats van aanbidding te veranderen. Dat zal alleen maar tot enorme conflicten leiden en om zulke conflicten te voorkomen heeft de regering van Narasimha Rao de Places of Worship Act aangenomen.”

Lees ook |Congres Chintan Shivir Sidelights: mobiele telefoons van leiders, PA's uitgesloten van locatie

Een ander controversieel punt was de vermelding van het woord 'religie'. Men was van mening dat in de aanbeveling zou moeten worden vermeld dat de partij sociale, culturele en religieuze festivals niet mag schuwen. Velen, waaronder voormalig Kerala Chief Minister Oommen Chandy, zeiden dat het niet nodig was om religie te noemen, terwijl leiders van de Hindi-sprekende gordel anders zeiden.

Uiteindelijk werd besloten dat religie tussen “vierkante haken” aan de CWC.

Lok Sabha MP T N Prathapan, die deelnam aan een discussie in de commissie over organisatorische kwesties, woog ook over het onderwerp.

In een notitie, waarvan een kopie werd gezien door The Indian Express, sloot hij “zachte Hindutva” uit als een tegenhanger en voerde aan dat het congres “het tegenovergestelde zou moeten volgen van wat zij (BJP, RSS) hebben … een duidelijke weg vrijmaken voor activisme vooruit … (met) sterke oppositie aan alle vormen van gemeenschappelijke polarisatie.”

Tegelijkertijd heerst er een gevoel van onrust in een deel van de leiding dat het conclaaf de zware taak om zijn nederlagen te ontleden en de verantwoordelijkheid te herstellen, ontwijkt. “De nadruk ligt niet op het verleden, maar op de toekomst”, zei een leider.

De commissie voor politieke uitdagingen schetste een reeks punten – van aanvallen op de grondwet tot het beschermen van diversiteit, Center -Betrekkingen van de staat met de politie als een 'privéleger', van noordoost naar Jammu en Kasjmir.

Lees ook |Cong Chintan Shivir Sidelights, Dag 2: Roep Rahul op als 'fulltime & consistente partijchef

Het riep ook op tot het terugwinnen van de “Indiase manier van leven en wat het betekent om een ​​Indiaan te zijn”, en het onderzoeken van manieren om geld van de mensen te zoeken.

Sommige leiders echter , zei dat er meer nodig was dan louter gemeenplaatsen.

Chavan zei naar verluidt dat iedereen het met deze punten eens is, maar de vraag is hoe de partij weer verkiezingen kan winnen en dat vroeg om een ​​stappenplan. Senior leider Mohan Prakash was het daarmee eens en zei dat er een geloofwaardig actieplan zou moeten zijn.