Centrum verlaagt toewijzing van tarwe aan 10 staten onder NFSA

0
44

Op 4 mei had het Centrum een ​​verlaging aangekondigd van de tarwetoewijzing onder de PMGKAY voor de resterende vijf maanden tot september 2022. (Bestand)

Dagen nadat het de tarwetoewijzing onder de Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana verlaagde in de nasleep van de afnemende beschikbaarheid van graan als gevolg van een lagere openingsvoorraad, trage inkoop en agressieve aankopen door particuliere handelaren, kondigde het Centrum zaterdag een verlaging van de tarwe aan toewijzing van 10 staten onder de National Food Security Act, 2013. Deze staten hebben echter een extra hoeveelheid rijst toegewezen gekregen die gelijk is aan de vermindering van hun tarwetoewijzing.

Toespraak op een persconferentie op zaterdag, Food Secretaris Sudhanshu Pandey zei dat het Centrum, na overleg met de staten, een aantal hoeveelheden opnieuw heeft toegewezen door de verhoudingen van tarwe en rijst te wijzigen. Staten die bijvoorbeeld tarwe en rijst krijgen in de verhouding van 60:40, krijgen het nu in de verhouding van 40:60, zei hij.

Evenzo is de 75:25-verhouding van tarwe en rijst 60:40 gemaakt, zei Pandey, eraan toevoegend dat staten waar de rijsttoewijzing nul was, tarwe zullen blijven krijgen. Voor alle kleine staten, NE-staten en staten van speciale categorieën is de toewijzing niet gewijzigd, zei hij.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ondertussen zei het Ministerie van Voedsel van de Unie in een mededeling aan de staten: “Om het beheer van de voedselgraanvoorraden volgens de normen te waarborgen, de rijstvoorraad te positioneren voor de distributie van verrijkte rijst, de druk op de logistiek te verlichten en na grondig overleg is besloten om de NFSA-toewijzing van rijst en tarwe onder AAY & PHH-categorie in r/o 10 staten/UT's, d.w.z. Bihar, Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Delhi, UP, Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh en Tamil Nadu en onder vloed over categorie in r/o 3-staten, d.w.z. Uttarakhand, Kerala en Tamil Nadu voor de resterende 10 maanden van FY 2022-23, d.w.z. juni 2022 tot maart 2023…”

Het beste van Express Premium

Premium

De boze jonge brigade van Sharad "Mr Congeniality" Pawar

Premium

ExplainSpeaking: waarom de regering van India het bij het verkeerde eind heeft om te beweren dat de inflatie de ri…

Premium

Bhupinder Singh Hooda bij Idea Exchange: De enige uitweg is te vechten voor …

Premium

Vistara zou kunnen fuseren met Air India , beslissing waarschijnlijk eind 2023Meer Premium Stories >>

De 10 staten waarvan de tarwetoewijzing onder de NFSA naar beneden is herzien, zijn: Bihar, Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Delhi, Uttar Pradesh, Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh en Tamil Nadu en deze bedragen ongeveer 67 procent (of 55,14 crore ) van 81,35 crore begunstigden die onder de NFSA vallen. Na de herziening zou hun gecombineerde maandelijkse tarwetoewijzing dalen tot 9,39-lakh metrische ton van hun huidige toewijzing van 15,36-lakh ton – een daling van 5,97-lakh metrische ton. Deze staten zullen echter extra rijst krijgen die gelijk is aan de vermindering van hun tarwetoewijzing.

Bovendien is de verdeling van tarwe voor drie staten – Uttarakhand, Kerala en Tamil Nadu – verlaagd. De gecombineerde huidige maandelijkse gebonden over tarwetoewijzing van deze staten is ongeveer 1,13 lakh metrische ton. Na de herziening zou het echter nul worden.
De NFSA bepaalt dat “in het geval dat de toewijzing van een staat/UT onder NFSA lager is dan hun huidige toewijzing, deze zal worden beschermd tot het niveau van de gemiddelde afname onder vroegere normale TPDS in de periode 2010-11 tot 2012-13, tegen door het Centrum vast te stellen prijzen”. Deze extra hoeveelheid voedselgranen wordt de tij-overtoewijzing genoemd.

“De geldigheidsperiode voor het opheffen van de herziene voedselgranen voor juni 2022 is maximaal 30 dagen vanaf de datum van uitgifte van deze brief. De geldigheidsperiode voor de rest van de maanden (juli 2022-maart 2023) loopt tot de laatste datum van de maand voorafgaand aan de toewijzingsmaand”, aldus het ministerie.

“Indien enige hoeveelheid tarwe van de bestaande de toewijzing is al door de staten opgeheven, er kan gedurende de resterende periode van het jaar voor de respectieve hoeveelheid worden aangepast, “zei het.

“Er zal geen verandering zijn in het delen van kosten vanwege een dergelijke distributie, inclusief voedselsubsidie, transport binnen de staat en de marge van dealers/extra dealers, het zal doorgaan volgens de huidige basis voor delen”, voegde het eraan toe. Volgens het Ministerie van Voedsel zal deze stap naar verwachting 61 LMT tarwe besparen in de resterende 10 maanden van het lopende boekjaar.

Op 4 mei had het Centrum een ​​verlaging aangekondigd van de tarwetoewijzing onder de PMGKAY voor de resterende vijf maanden tot september 2022. Die verlaging zal naar schatting 55 lakh ton tarwe besparen tot september 2022. Er is echter een gelijke hoeveelheid rijst toegewezen aan
de staten in het kader van de PMGKAY.

< p>De verhuizing van het Centrum komt op een moment dat er een plotselinge piek is geweest in de prijzen van tarwe en atta te midden van een stijgende vraag en lagere productie en openbare aanbestedingen. Volgens de regering stond de opening van de openbare voorraad tarwe op 1 april op 190 LMT. Tijdens het huidige rabi-seizoen zal naar verwachting een hoeveelheid van 195 LMT tarwe worden ingekocht. Volgens het ministerie is er tot 13 mei 180 LMT-tarwe ingekocht tijdens het huidige rabi-seizoen.