Boliden och Sinch i topp på blandad Stockholmsbörs

0
57

Stockholmsbörsen öppnade veckan blandat i slagig handel och vid stängning såg indexen ut såhär:

• OMXSPI: +0,1 %
• OMXS30: -0,3 %

Inflations- och ränteoro fortsatte att prägla utvecklingen på världens börser efter att Wall Street i fredags summerat sjätte raka minusveckan, skriver SEB i ett morgonbrev. I det senaste numret rekommenderade Börsveckan köp för läkemedelsbolaget Bio-Works, konsultbolaget Rejlers och återförsäljaren Söder Sportfiske. Bio-Works steg 4,3 procent, Söder Sportfiske lyfte 5,2 procent medan Rejlers ökade 1,6 procent. Stora Enso handlas upp 0,7 procent efter nyheten att bolaget har sålt tre anläggningar i Ryssland inom wellpapp. På storbolagslistan toppade Boliden och Sinch med ett lyft på runt 2,5 procent, medan Astra Zeneca och Ericsson ökade knappt 2 procent. Ericsson köprekades i helgen av Dagens Industri som ser en uppsida på 30 procent. I botten handlades Atlas Copco A ner drygt 4 procent, medan B-aktien föll 2,4 procent. Hexagon och Electrolux hörde också till förlorarna med nedgångar på 1,7 procent respektive 2,3 procent. Ferronordic som rasat efter Rysslands invasion av Ukraina steg för femte dagen i rad och stängde 13,9 procent högre. Aktien är fortsatt ner 85 procent från årsskiftet, noterar Direkt. H&M steg knappt 1 procent på beskedet att familjen Persson tankat aktier för drygt en halv miljard. Raysearch rusade tvåsiffrigt efter en höjd riktkurs från Carnegie. New York-börserna i fredags
S&P 500: +2,3%
Nasdaq: +3,8%
Dow Jones: +1,5% Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.