Bellingcat: Ser ut som att Israel sköt journalisten

0
107

Det granskande nätverket Bellingcat har granskat tillgängliga videofilmer från det tillfälle när Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl. Slutsatsen är att dessa tycks stödja vittnesmål om att israeliska styrkor avlossade skotten som dödade journalisten. Palestinska grupper som var inblandade i gatustrider befann sig inte lika nära och hade inte samma fria skottlinje. Den erfarna 51-åriga journalisten, som var palestinsk-amerikansk medborgare, sköts till döds förra onsdagen när hon rapporterade från en israelisk räd i ett flyktingläger på ockuperade Västbanken. Israels försvarsminister Benny Gantz har sagt att man utreder händelsen och öppnat både för att skotten kan ha kommit från palestinskt och israeliskt håll. Kritiker har ifrågasatt möjligheten för den israeliska utredningen att komma med en oberoende slutsats.