Är laserprojektorer verkligen värda $3 000?

0
48
Josh Hendrickson

< p>Jag recenserade en laserprojektor för ultrakort kast (UST) för 2 800 USD för två år sedan och utropade att den var så bra att jag skulle köpa en. Naturligtvis var jag tvungen att skicka tillbaka den granskningsenheten, vilket lämnade mig med det svåra beslutet: spenderar jag pengarna? Jag gjorde. Och efter två år kan jag bekvämt säga att det var värt det.

RELATERATVava fick mig att vilja köpa en projektor för $2 800

Jag har faktiskt två UST laserprojektorer i mitt hem just nu, båda tillverkade av VAVA. Den första är den ursprungliga $2 800-modellen jag recenserade, som jag så småningom köpte till mitt vardagsrum. Jag har en annan i källaren utlånad som recensionsenhet, den uppdaterade $3 500 VAVA Chroma (håll utkik efter den recensionen kommer snart). VAVA är långt ifrån det enda företaget som gör UST-laserprojektorer, men de har alla ett par saker gemensamt. Generellt sett är de “billiga modellerna” kosta runt 3 000 USD (ge eller ta 500 USD); de har vanligtvis inte stöd för naturlig 4K och använder uppskalning istället. Dessutom kan de vanligtvis skapa bilder på 100 till 150 tum.

I den kostnaden ingår naturligtvis inte en projektorduk—du måste betala extra för det eller projektera på väggen. Det senare alternativet fungerar tillräckligt bra men presenterar några problem som jag kommer att ta upp senare. Det räcker att säga; en UST laserprojektor är inte billig. Men min tid med dem har gång på gång motiverat priset.

Innehållsförteckning

Bioteatrarnas död
Det är bättre än en verklig TV
En projektorskärm kan vara en nödvändighet
En biograf i ditt hem

Bioteatrarnas död

Josh Hendrickson

Om du läste min tidigare recension kanske du har upptäckt att jag avslutade den med sa att jag ville köpa projektorn, men min fru höll inte med. Hon tyckte inte att det gick över vår “vad kunde vi annars köpa för denna summa pengar” testa. Och med en så hög prislapp måste vi vara överens om att spendera pengarna.

Så vad förändrades? Pandemin förstås. Min fru och jag älskar biografer, och ett tag var det inte ett alternativ att åka. Och det var inte ens klart när vi skulle få åka igen. Och naturligtvis började vi fundera på hur mycket pengar vi sparade genom att avstå från dyra biljetter och ännu dyrare popcorn och läsk.

Så vi bestämde oss för att om vi inte kunde gå på bio, skulle vi ta hem biosalongen. Vi har redan ett 7.1 surroundsystem; vi behövde bara en riktigt episk skärm. 100-tums TV-apparater är dyra, ofta från 4 000 USD och kostar så mycket som 12 000 USD eller mer. Om vi ​​ska spendera så mycket ser projektorn på $3 000 plötsligt inte konstigt ut.

Så vi började med att köpa VAVA-projektorn och placera den i vardagsrummet. Vi slog lätt 120 tum med rätt placering och kunde förmodligen ha blivit större. I vårt hem i ranchstil i 50-talet ligger vår soffa bara några meter från projektorn, och det känns verkligen som att vi är på en bio igen. Minus de dyra inaktuella popcornen—vi tillhandahåller våra egna för billigare.

Det är bättre än en faktisk TV

Josh Hendrickson

Nackdelen med att äga ett äldre hem som mitt är att det inte var designat för moderna stora TV-apparater. Mitt vardagsrum har en lång rektangulär form, med en öppen spis på en av “kortsidorna” och en gigantisk uppsättning fönster på en av “långsidorna.”

För att stråla en bild på väggen eller ha plats för en stor TV måste antingen vår soffa vara nästa till eldstaden, eller obekvämt halvvägs mellan den och väggen, eller framför de stora fönstren. Eldstadsvägen är alldeles för besvärlig att tänka på, så vår soffa ligger framför fönstren. Vår TV har alltid stått på väggen över dessa fönster, vilket skapat ett stort problem: bländning.

Om vi ​​inte stängde persiennerna OCH stängde gardinerna, var vår TV nästan osynlig under dagtid. Allt du skulle se är ögonskärande bländning och ingenting av händelserna. Att stänga gardinerna och fönstren gjorde inte alltid susen heller; våra fönster är enorma, och inte ens det tjockaste materialet blockerar allt ljus.

Du skulle tro att ett projektorsystem skulle ha det sämre, eftersom ljus vanligtvis är projektorernas fiende. Men UST-projektorer är otroligt ljusa och väldigt nära skärmen. Även i ett ljust rum kan du få en rimlig bild. Och det bästa av allt, den inställningen eliminerade bländningen. Vi kan se det på dagtid! Visst, en del av detaljerna tvättades ut utan en ordentlig skärm. Men urtvättade detaljer är bättre än bländning som förhindrar någon detalj alls.

En annan betydande fördel är att vi får tillbaka vårt väggutrymme. Med en traditionell TV får du en stor svart platta på väggen som blockerar allt. Men med vårt projektorsystem, när vi inte tittar på ett program eller en film, är väggen tom. Vi kan hänga konstverk eller något annat vi vill. Om vi ​​hade monterat en projektorduk på väggen, skulle det ha motverkat den fördelen. Men vi gick en annan väg—eftersom vi bestämde oss för att skaffa en projektorduk.

En projektorduk kan vara en nödvändighet

< figure style="width: 1600px" class="wp-caption alignnone">Josh Hendrickson

Nu för fullständig insyn har vi spenderat mer än $3 000 på vår projektorinstallation. Under de första sex månaderna projicerade vi rakt på vår vägg. Men det var inte idealiskt av två anledningar. För det första: vi är färgglada människor och våra levande väggar är kricka. Du vill projicera på en vit yta för att få exakta färger. Överraskande nog skadade det inte saker så mycket som du kanske tror, ​​som du kan se på bilden ovan.

Men också, och jag vet att detta är ett återkommande tema, är mitt hus gammalt och som sådant ofullkomligt. Väggarna har små brister som du annars inte skulle märka förrän du försöker projicera en bild på dem. Istället för en perfekt 16:9 rektangel när vi tittade på en film fick vi en vågig nästan rektangel. Inte en deal-breaker, märk väl, men ändå en märkbar irritation.

RELATERATVad är en ALR-projektorduk och varför skulle du vilja ha en?

Och även om vi äntligen kunde titta på TV under dagtid, blev det urtvättat om vi inte stängde gardinerna. En skärm som avvisar omgivande ljus (ALR) löser alla dessa problem. Som namnet antyder, ALR-skärmar “avvisa” oönskat ljus (som solljusbländning och taklampor) och studsar tillbaka projektorljuset mot dig. Det ger bilden en ljusare, djärvare, mer färgstark look nära vad du skulle få med en TV. ALR-skärmen fixade alla problem, och alla dagar utom de ljusaste dagarna kan vi titta med gardinerna öppna utan problem.

ALR-projektorskärmar kostar vanligtvis mer än standardalternativ, men de har sjunkit i pris. Även om du fortfarande kan hitta dem för $660, till exempel, går vissa märken för under $500. Men om du får en fast monterad skärm, speciellt vid 100 tum eller mer, är du tillbaka till “täck din vägg” klagomål med TV-apparater. Det är ett tunnare hölje, och grått kan smälta in i din vägg bättre beroende på dina inredningsval, men det ville vi inte.

Så för vårt vardagsrum spenderade vi en golvhöjande 120-tums ALR-skärm som gömmer sig när vi inte använder den. När vi sätter på projektorn höjs skärmen automatiskt. Och när projektorn är avstängd sänks den ner i sin låda. Med den inställningen och vårt 7.1 surroundsystem ser och låter vårt vardagsrum som en biograf. Och det är bra eftersom vi inte är intresserade av att gå tillbaka till teatern.

En biograf i ditt hem

h2>

Josh Hendrickson

< p>Jag kan inte underskatta hur bra kombinationen av en ALR-skärm och UST-projektor ser ut. Det känns som att jag är på en teater, bara jag behöver inte ta itu med irritationen. Jag behöver inte betala dumma höga priser för popcorn och läsk. Ingen ställer sig upp framför mig precis vid en central punkt i filmen. Vi kan pausa om vi behöver stå! Och jag kan vara säker på att jag inte kommer att höra någon främlings telefon ringa, följt av en riktig konversation under filmen.

Men tänk på det ett ögonblick. Föreställ dig att du kunde gå på teater för allt du ser på TV. De bästa Netflix-programmen visas i min biograf. Tillsammans med The Mandalorian, Star Trek: Stange New Worlds och The Librarians, en serie jag skulle se om och om igen på en gigantisk skärm. Men det är inte bara tv-program och filmer som gynnas. Jag har spelsystem också.

Om du nu är en hardcore-spelare kanske du inte håller med mig. Men att spela på min projektor är bra. Nej, den stöder inte 120 FPS, och det finns en liten bit av latens. Den latensen är dock bara väldigt liten och jag spelar Rocket League hela tiden på min projektor. Jag har min Xbox Series X och PS5 på min spel-TV bara för att få ut det mesta av varje NextGen-funktion. Men för min PS4 och Xbox One är spel på stor skärm det bästa spelet.

Och när jag vill chansa på en film är jag inte säker på att jag kommer att gilla, det är så mycket trevligare att se den på min stora skärm. Antingen får jag den perfekta teaterupplevelsen med en fantastisk film, eller så ångrar jag inte att jag spenderade 50 USD på att ge The Matrix: Resurrections en chans när det visade sig vara en total besvikelse (chockerande). Jag skulle förmodligen inte ens ha gjort klart den filmen på en 55-tums TV, men åtminstone med min 120-tums installation kunde jag njuta av det visuella.

Ja, jag spenderade nästan $5 000 på min hemmabioinstallation. Om jag ska vara ärlig, så dyra som de är, kommer jag inte att få tillbaka mina kostnader i enbart biobiljetter. Just nu, om jag ville se en film med min familj, skulle jag lätt kunna spendera 100 dollar på natten. Bara när jag checkar in på AMC kan jag se att biljetter för oss fyra kostar hela $83 före mellanmålen. Jag måste hoppa över 50 filmer för att motsvara kostnaden.

Men jag får ut mycket mer av min installation än bara filmer; Jag tittar också på tv-program, spelar spel och ibland kopplar jag upp min bärbara dator eller visar bilder. Jag brukade njuta av bioupplevelsen då och då; nu får jag det varje dag, och det är fantastiskt.

Det mest talande av allt är dock min fru. Hon var emot att köpa projektorn från början, även om hon hade sett hur bra det var när vi hade en recensionsenhet. Men när hon såg mig skriva den här artikeln föreslog hon att den kunde vara mycket kortare. Hon sa, “skriv bara, ‘ja, det är’ publicera sedan.” Det är svårt att argumentera mot det.