Analyser: Putin har en stor verktygslåda att ta till

0
59

När Sverige och Finland nu tar klivet mot ett Natomedlemskap har Putin en stor verktygslåda med missnöjesyttringar, skriver Wolfgang Hansson i en analys i Aftonbladet. Förutom risken för cyberattacker, desinformation och luftrumskränkningar pekar Hansson på hur den belarusiske diktatorn Lukasjenko i somras bussade mängder av flyktingar till EU:s gräns. ”Ryssland skulle kunna använda en liknande taktik vid den finska gränsen.” Även Sydsvenskans Olle Lönnaeus tror att desinformation och påverkanskampanjer är att vänta – men håller det för ytterst osannolikt att det blir militära angrepp. ”Om inte annat för att den ryska militären har fullt upp med sitt misslyckade krig i Ukraina.” Dagens Natobesked från S är ett nederlag för partiet – och slutet på ett arv, skriver Torbjörn Nilsson i SvD. ”Ut ryker nu det mesta som Olof Palme har sagt och allt som Östen Undén har tänkt.” Andersson visade dock på söndagen att när något avgörande ska ske i Sverige är det fortfarande Socialdemokraterna som bestämmer, skriver Nilsson.