Van neutraal naar NAVO: waarom Finland toetreedt tot het bondgenootschap is belangrijk

0
77

De Finse premier Sanna Marin heeft gezegd dat het NAVO-lidmaatschap het veiligheids- en defensiesysteem van het land zou versterken. (Foto: AP)

Terwijl landen nadachten over de veiligheidsdynamiek van Europa, had de Finse premier erop aangedrongen dat het onwaarschijnlijk was dat haar land lid zou worden van de NAVO, ook al verzamelden Russische troepen zich in februari aan de Oekraïense grens. Drie maanden en één invasie later raast Finland om zich bij de alliantie aan te sluiten – een monumentale verschuiving voor een natie met een lange geschiedenis van neutraliteit in oorlogstijd en die zich buiten militaire allianties houdt.

Het Kremlin, ondertussen, heeft gereageerd door te zeggen dat de stap een bedreiging zou vormen voor Rusland en waarschuwde voor mogelijke vergelding. We bekijken waarom Finland ervoor heeft gekozen om zijn neutraliteit op te geven en wat de impact van deze stap zou kunnen zijn.

Lees ook |Finland, Zweden zal het NAVO-lidmaatschap aanvragen. Wat gebeurt er nu?

Waarom nu lid worden?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Donderdag drong de Finse president Sauli Niinisto er bij zijn land op aan om “onverwijld” het NAVO-lidmaatschap aan te vragen, terwijl de bredere regering verwachtte om haar beslissing op zondag formeel aan te kondigen.

Best of Express Premium

PremiumChintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…

Premium

Uitgelegd: waarom is een verbod op de export van tarwe een -schokkende reactie, treft boeren a…Premium

De hand van de Rajapaksas

Premium

De giftige schittering van de schijnwerpersMore Premium Stories >>

Het land heeft zich tot dusverre onthouden van het aangaan van allianties omdat het altijd hartelijke betrekkingen wilde onderhouden met buurland Rusland. Lange tijd was het idee om geen lid te worden van de NAVO of te dicht bij het Westen te komen een kwestie van overleven voor de Finnen. De verandering in perceptie en een overweldigende steun om lid te worden van de NAVO kwamen echter tot stand na de Russische invasie van Oekraïne.

Het NAVO-lidmaatschap zou het veiligheids- en defensiesysteem van het land versterken, zeiden president Niinisto en premier Sanna Marin. Niinisto heeft de Russische president Vladmir Poetin verantwoordelijk gehouden voor dit dramatische standpunt. “Jij (Poetin) hebt dit veroorzaakt, kijk in de spiegel”, zei hij een dag voor de aankondiging.

De voormalige Finse premier Alexander Stubb zei dat er geen verrassing was in de aankondiging en dat dit een ” klaar' zodra Rusland voet aan wal zette in Oekraïne.

Volgens een openbare peiling van de Finse omroep YLE is 76 procent van de Finnen voorstander van toetreding tot de alliantie. Dit aantal lag jaren voor de invasie rond de 25 procent, meldde The New York Times.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Was dit lang geleden?

Voor Finnen brengen gebeurtenissen in Oekraïne een beklijvend gevoel van vertrouwdheid met zich mee. De Sovjets waren eind 1939 Finland binnengevallen en ondanks het feit dat het Finse leger gedurende meer dan drie maanden fel verzet bood, verloren ze uiteindelijk 10 procent van hun grondgebied.

Het land werd aangenomen om tijdens de periode niet-gebonden te blijven. de koude oorlogsjaren. De onzekerheden begonnen echter toe te nemen sinds Rusland de Krim in 2014 annexeerde, toen Finland de dienstplicht terugbracht en de militaire uitgaven stegen.

In een gesprek met de BBC zei historicus Henrik Meinander dat Finland “mentaal voorbereid” was om zich lange tijd bij de organisatie aan te sluiten. “In 1992 kocht Finland 64 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Drie jaar later trad het samen met Zweden toe tot de Europese Unie. Elke Finse regering heeft sindsdien de zogenaamde NAVO-optie herzien”, voegde Meinander toe.

Hoe zit het met Zweden?

Zweden zal waarschijnlijk een lidmaatschap aanvragen na de laatste oproep van Finland. Als Finland toetreedt, zal Zweden het enige Noordse niet-lid van de NAVO zijn. Nu, in tegenstelling tot Finland, wiens beleidsstandpunt een kwestie van overleven was, is Zweden om ideologische redenen tegen toetreding tot de organisatie.

De regerende Sociaal-Democratische Partij voert momenteel een evaluatie van het veiligheidsbeleid uit in haar parlement om de voor- en nadelen van toetreding tot de NAVO te analyseren en de resultaten worden vrijdag verwacht. In termen van publieke perceptie lijken de Zweden op dezelfde pagina te staan ​​als de Finnen. Uit een peiling die deze week door het Zweedse dagblad Aftonbladet werd gehouden, bleek dat de steun voor een NAVO-lidmaatschap is gestegen tot 61 procent, vergeleken met 42 procent in januari.

Wat zou een lidmaatschap betekenen en wat zal het opleveren Ook de NAVO?

Lid zijn van de NAVO zal de naties een veiligheidsgarantie geven onder het “Artikel 5” van de alliantie over collectieve verdediging. Het artikel garandeert in wezen een militaire reactie en bescherming door NAVO-landen als een lid van de organisatie wordt aangevallen.

Ook de NAVO heeft gretigheid getoond over de lidmaatschappen van Finland en Zweden. Gewoonlijk kan het tot een jaar duren om officieel NAVO-lid te worden, aangezien het de goedkeuring van alle bestaande lidstaten vereist. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft er echter voor gezorgd dat de landen snel konden toetreden en dat de organisatie in de tussentijd volledige veiligheidsregelingen zou treffen.

De geografische ligging van Finland speelt in zijn voordeel, want zodra het lid wordt, de lengte van de grenzen die Rusland deelt met de NAVO zou verdubbelen en het zou ook de positie van het bondgenootschap in de Oostzee versterken.

Ook de symbolische consequentie hiervan kan niet worden genegeerd. Meer soevereine machten die de kant van het westen kiezen en zijn macht vergroten, is een directe slag voor Rusland. Voormalig premier van Denemarken, Anders Fogh Rasmussen, schreef in een column in de New York Times dat als Zweden en Finland zich bij de NAVO aansluiten, vooral onder deze omstandigheden, “het Poetin zou laten zien dat de oorlog contraproductief is en de westerse eenheid, vastberadenheid en militaire paraatheid alleen maar versterkt. ”.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Hoe hebben Rusland en andere landen gereageerd?

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat ze gedwongen zullen worden militaire stappen te ondernemen als het lidmaatschap werkelijkheid wordt en zei dat Finland “zich bewust moet zijn van zijn verantwoordelijkheid en de gevolgen van een dergelijke stap”.

Kremlin-woordvoerder, Dmitry Peskov , nam ook een soortgelijk standpunt in en zei dat deze stap duidelijk zal worden geïnterpreteerd als een bedreiging en dat alles zal afhangen van hoe het proces verloopt. Dmitry Medvedev, een nauwe bondgenoot van Poetin, heeft gewaarschuwd dat dit Moskou ertoe kan aanzetten kernwapens in te zetten in Kaliningrad, de Russische exclave tussen Polen en Litouwen.

Echter, Europese landen en de Verenigde Staten hebben de aankondiging verwelkomd. . Noorwegen en Denemarken zeiden dat ze zouden aandringen op een snellere goedkeuring van de NAVO-toelating.

De VS verklaarden dat het bereid was om defensiesteun te verlenen of eventuele problemen aan te pakken totdat het lidmaatschap officieel wordt. “We zijn ervan overtuigd dat we manieren kunnen vinden om eventuele zorgen van een land over de periode tussen een NAVO-lidmaatschapsaanvraag en de formele toetreding tot de alliantie weg te nemen”, zei Jen Psaki, woordvoerder van het Witte Huis.