Uitgelegd: wat is het 'begin' van de moesson en wat betekent een vroeg begin boven Kerala?

0
45

Forenzen rijden op tweewielers terwijl donkere regenwolken opdoemen, een onderbreking van de zomerse hitte, in Tezpur, vrijdag. (PTI)

De zuidwestmoesson begint waarschijnlijk op 27 mei boven Kerala, ruim voor de normale datum van 1 juni, heeft de India Meteorological Department (IMD) op vrijdag (13 mei) aangekondigd ). Als de voorspelling juist blijkt te zijn, zal dit het vroegste begin van de moesson boven Kerala zijn sinds ten minste 2009. Er kan “een modelfout van vier dagen aan beide kanten” zijn, aldus het IMD.< /p> Ook in uitgelegd | Wat betekent een verlaging van de gemiddelde moessonregen?

Wat betekent het “begin van de moesson” bedoel?

Het begin van de moesson boven Kerala markeert het begin van het vier maanden durende, juni-september zuidwestelijke moessonseizoen boven India, dat meer dan 70 procent van het land overstroomt. ;s jaarlijkse regenval. Het begin van de moesson is een belangrijke dag in de economische kalender van India.

Volgens het IMD markeert het begin van de moesson een belangrijke overgang in de grootschalige atmosferische en oceaancirculaties in de Indo-Pacifische regio, en het ministerie kondigt dit pas aan nadat aan bepaalde nieuw gedefinieerde en meetbare parameters, aangenomen in 2016, is voldaan . In grote lijnen controleert het IMD op de consistentie van regenval over een bepaalde geografie, de intensiteit en windsnelheid.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

* Neerslag:Het IMD verklaart het begin van de moesson als ten minste 60% van de 14 aangewezen meteorologische stations in Kerala en Lakshadweep ten minste 2,5 mm regen gedurende twee opeenvolgende dagen op enig moment na 10 mei registreert. In een dergelijke situatie is het begin boven Kerala gedeclareerd op de tweede dag, op voorwaarde dat ook aan specifieke wind- en temperatuurcriteria wordt voldaan.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, partij eenden hard praten…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

De 14 aangesloten stations zijn: Minicoy, Amini, Thiruvananthapuram, Punalur, Kollam, Alappuzha, Kottayam, Kochi, Thrissur, Kozhikode, Thalassery, Kannur, Kasaragod en Mangaluru.

* Wind veld:De diepte van westelijke richtingen moet tot 600 hectopascal (1 hPa is gelijk aan 1 millibar druk) zijn in het gebied dat door de evenaar wordt begrensd tot de 10º noorderbreedte, en van 55ºE tot 80ºE. De zonale windsnelheid boven het gebied dat wordt begrensd door 5-10ºN breedtegraad en 70-80ºE lengtegraad moet in de orde van 15-20 knopen (28-37 km/u) bij 925 hPa zijn.

* Hitte :Volgens IMD moet de INSAT-afgeleide Outgoing Longwave Radiation (OLR)-waarde (een maat voor de energie die door het aardoppervlak, de oceanen en de atmosfeer naar de ruimte wordt uitgestraald) lager zijn dan 200 watt per vierkante meter (wm2) in het vak beperkt door 5-10ºN breedtegraad en 70-75ºE breedtegraad.

Een jongen zwemt in een drassige straat tijdens moessonregens in Kolkata (AP)

Over het algemeen krijgen de Andamanen en Nicobaren elk jaar tussen 15 en 20 mei moessonregens, en het begint meestal te regenen langs de kust van Kerala in de laatste week van mei. Het begin wordt echter pas officieel verklaard als aan de voorgeschreven voorwaarden (hierboven) is voldaan.

Uitgelegd |Hoe een hittegolf de vraag naar energie heeft vergroot te midden van kolentekorten

Is het ongebruikelijk dat de moesson de Kerala treft vroeg aan de kust?

Noch vroeg noch laat begin van de moesson is ongebruikelijk, hoewel de voorspelling voor dit jaar eerder is dan normaal zou worden verwacht.

In 2018 en 2017 vond het begin boven Kerala plaats op respectievelijk 29 en 30 mei. In 2010 werd de start op 31 mei gerealiseerd. In 2020 en 2013 was de moesson precies op tijd en bereikte de kust van Kerala op 1 juni.

In de rest van de jaren die teruggaan tot 2010, begon de moesson was vertraagd. In 2019 had het IMD een vertraging van zes dagen aangekondigd en voorspelde het begin voor 6 juni. De moesson begon eindelijk boven Kerala op 8 juni 2019.

Moet lezen | Hittegolven en de rol die vochtigheid speelt bij het maken ervan dodelijk

Voorspelt een vroege start een goede moesson?

Nee, dat is niet het geval — net zoals uitstel geen slechte moesson voorspelt. Het begin is slechts een gebeurtenis die plaatsvindt tijdens de voortgang van de moesson over het Indiase subcontinent.

Een vertraging van een paar dagen, of misschien de moesson die een paar dagen te vroeg arriveert, heeft geen invloed op de kwaliteit of hoeveelheid regenval, of de regionale verdeling over het land, tijdens het vier maanden durende moessonseizoen. In een recent jaar vond het begin van de moesson twee dagen voor de normale datum plaats, en het regende ongeveer 10 dagen daarna zwaar — het seizoen als geheel eindigde echter met 14% minder regen dan normaal.

Op 14 april van dit jaar bracht het IMD zijn eerste Long Range Forecast (LRF) voor dit jaar uit, waarin het een “normale” moesson — wat betekent dat de regenval waarschijnlijk tussen de 96% en 104% van het lange-periodegemiddelde (LPA) van de periode 1971-2020 ligt. De gemiddelde jaarlijkse regenval voor het land als geheel in het zuidwestelijke moessonseizoen tijdens deze periode was 87 cm.

Jaar Gerealiseerde begindatum 2021 3 juni 2020 1 juni 2019 8 juni 2018 29 mei 2017 30 mei 2016 8 juni 2015 5 juni 2014 6 juni 2013 1 juni 2012 4 juni 2011 2 juni 2010 31 mei 2009 23 mei 2008 31 mei 2007 28 mei 2006 26 mei 2005 7 juni

En betekent een vertraagde start oplopende vertragingen in het hele land?

Een vertraging in het begin van Kerala kan de komst van de moesson in andere delen van het land vertragen, vooral in de zuidelijke staten, waar normaal gesproken binnen enkele dagen nadat de moesson de kust van Kerala bereikt regen begint te vallen.

Maar nogmaals, een vertraagd begin boven Kerala betekent niet automatisch of altijd vertragingen bij de komst van de moesson over het hele land.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

De voortgang van de moesson naar het noorden nadat deze de kust van Kerala heeft bereikt, hangt af van veel lokale factoren, waaronder het ontstaan ​​van lagedrukgebieden. Het is mogelijk dat, ondanks een laat begin boven Kerala, andere delen van het land op tijd beginnen te regenen.

Na het begin boven Kerala verspreidt de moesson zich tegen 15 juli over het hele land.