Uitgelegd: voor de 5e keer Sri Lanka PM Ranil Wickremesinghe, politieke en economische uitdaging als geen ander

0
47

Ranil Wickremesinghe in een boeddhistische tempel in Colombo nadat hij donderdag was beëdigd als premier. Reuters

Een maand geleden, in een interview met The Indian Express, zei Ranil Wickremesinghe dat hij “buiten de deur zou blijven” als hem werd gevraagd om opnieuw premier van Sri Lanka te worden, omdat hij niet over de cijfers beschikte om een ​​regering te vormen. Wickremesinghe is het enige lid van zijn United National Party (UNP) in het parlement.

“Ik ben niet gevraagd (om premier te worden) en zelfs als ik dat wel zou zijn, zou ik wegblijven. Want wat kan ik doen? Ik ben een partij van één, hoe kun je met één een administratie voeren? Het parlement betekent dat je steun moet hebben. En cijfers. Alleen de partij met de grootste aantallen vormt [de regering]. Dat heb ik niet”, zei hij.

President Gotabaya Rajapaksa (rechts) begroet Ranil Wickremesinghe tijdens diens eedaflegging als de nieuwe premier, donderdag in Colombo. (AP Foto)

Donderdag werd Wickremesinghe beëdigd als premier, wat bewijst dat als een week een lange tijd is in de politiek, een maand een tijdperk is.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Kort daarna, in antwoord op een vraag van een Britse journalist over hoe hij een mandaat kon claimen om het land te besturen met zijn enige parlementaire zetel, schoot hij terug: “In 1939 had (Winston) Churchill slechts vier leden die hem steunden. Hoe werd hij toen premier? Ik heb hetzelfde gedaan. Ken je geschiedenis.”

Het beste van Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd…

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen heeft opgeroepen over de stabiliteit van crypto …Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets voor VS, upgrade naar Busi… Meer Premium Stories >>

Dit is de vijfde keer dat Wickremesinghe op kantoor is. Elk van zijn eerdere termijnen werd ingekort en bij twee van die gelegenheden werd hij ontslagen door de president – door Chandrika Kumaratunga in 2004 en door Maithripala Sirisena in 2018. Als premier van een interim-regering zal zijn vijfde termijn waarschijnlijk ook worden kort.

In 2002 onderhandelde Wickremesinghe over een staakt-het-vuren met de Liberation Tigers of Tamil Eelam. De oorlog was destijds de grootste uitdaging voor het bestaan ​​van Sri Lanka als natie. Hij overleefde zijn ambt niet lang genoeg om het staakt-het-vuren te zien instorten. Maar de huidige economisch-politieke crisis kan zijn grootste uitdaging tot nu toe blijken te zijn.

Best of Explained

Click hier voor meer

Zijn benoeming is met opluchting begroet door degenen die hem zien als een veilig paar handen om politieke stabiliteit te bieden en de weg vrij te maken voor een oplossing voor de economische crisis. Als premier van 2015 tot 2018 onderhandelde hij over een reddingspakket van 1,5 miljard dollar van het IMF om een ​​betalingsbalanscrisis af te wenden. Wickremesinghe, een neef van wijlen president JR Jayewardene, die van Sri Lanka een vrijemarkteconomie maakte, deelt de economische opvattingen van zijn oom en wekt vertrouwen bij internationale partners en de oude zakelijke en politieke elites van Colombo.

Een van de eersten die hem feliciteerde was Julie Chang, de Amerikaanse ambassadeur in Sri Lanka. “Ik kijk ernaar uit om met Ranil Wickremesinghe samen te werken. Zijn benoeming tot premier en de snelle vorming van een inclusieve regering zijn de eerste stappen om de crisis aan te pakken en stabiliteit te bevorderen. We moedigen zinvolle vooruitgang bij het IMF en langetermijnoplossingen aan die voldoen aan de behoeften van alle Sri Lankanen', tweette ze.

Maar zelfs als hij aan de slag gaat met de economie, wordt van Wickremesinghe verwacht dat hij de politieke crisis draaide om de volkswoede tegen de familie Rajapaksa en de eis dat president Gotabaya Rajapaksa moet aftreden – anders loopt hij het risico gezien te worden als een medewerker van een regime dat geen politiek kapitaal meer heeft. “GoGotaGo” zou gemakkelijk “GoRanilGo” kunnen worden.

Een Sri Lankaanse handelaar houdt een bord vast waarin hij het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa eist tijdens een landelijke staking in Colombo, Sri Lanka, donderdag 28 april 2022. (AP Foto/Bestand)

Er was ongeloof onder de GoGotaGo-demonstranten op donderdag dat een leider wiens partij er niet in was geslaagd een enkele zetel te winnen bij de verkiezingen van 2020, en die het parlement had gehaald als een genomineerd lid (elke partij mag leden nomineren op basis van haar stem aandeel — de UNP mocht één lid nomineren met zijn 2,15 procent), was premier geworden.

De UNP werd weggevaagd vanwege de ineenstorting van Wickremesinghe's 2015-18 ambtstermijn samen met president Sirisena, de impasse tussen hen die bijdroeg aan het niet voorkomen van de terroristische bomaanslagen op Pasen van 2019. Wickremesinghe wordt ook beschuldigd van het niet straffen van een belangrijk lid van zijn regering in een geval van financiële fraude die bekend staat als de zwendel met obligaties van de centrale bank.

Feit is dat Wickremesinghe's steun in het parlement zal komen van het in diskrediet gebrachte Sri Lanka Podujana Peramuna, het politieke voertuig van Rajapaksa. SLPP-leden die trouw zijn aan Mahinda Rajapaksa, vormen zijn kabinet. Als om dit te onderstrepen, heeft Rajapaksa, die maandag aftrad als premier, enkele minuten na de benoeming van Wickremesinghe — en verstopt zich voor boze demonstranten op de marinebasis Trincomalee, en is door een rechtbank verboden het land te verlaten — stuurde zijn felicitaties. “Felicitaties aan de nieuw benoemde premier van Sri Lanka. Ik wens je het allerbeste bij het navigeren door deze moeilijke tijden.”

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Toen hij de Gangaramaya-tempel in Colombo verliet, waar hij kort na zijn beëdiging naartoe was gegaan om te bidden, werd Wickremesinghe overspoeld met vragen over waarom hij president Gotabaya Rajapaksa steunde.

“Jullie hebben allemaal op hem gestemd, en nu wil je dat hij naar huis gaat. Ik vind het ook niet erg als hij naar huis gaat, maar mijn werk is ervoor te zorgen dat iedereen in het land genoeg te eten heeft, dat er geen tekort is aan brandstof of stroom in het land. Wat wil je?” Wickremesinghe stuurde de vraag terug naar de media-scrum.

Maar de vraag komt dinsdag terug, wanneer een motie van wantrouwen van de oppositie tegen de president in het parlement wordt behandeld. Hoewel de grondwet niet voorziet in een dergelijke motie – de president kan alleen door afzetting worden verwijderd – stond de voorzitter toe dat deze werd ingediend als een “motie van ongenoegen”.

Moet lezen | crisis kan de volgende zijn

De Samagi Jana Balewegaya, een partij die voornamelijk bestaat uit voormalige UNP-leden die in opstand kwamen tegen Wickremesinghe onder leiding van Sajith Premadasa, voert de motie van wantrouwen aan. Met 52 leden is Premadasa de leider van de oppositie in het Huis.

Premadasa had geweigerd het premierschap van een interim-regering op zich te nemen totdat president Rajapaksa toezegde af te treden. Premadasa wil dat het presidentschap wordt afgeschaft. De Rajapaksa-deal met Wickremesinghe heeft zijn plannen misschien verijdeld.

President Rajapaksa heeft in een toespraak tot de natie laten doorschemeren dat hij bereid is enkele van zijn presidentiële bevoegdheden terug te draaien om de interim-regering de vrije hand te geven. In de straten van Colombo wordt echter onverminderd om zijn ontslag gevraagd.