Uitgelegd: de strijd tussen twee strijdende partijen van de Akshar Purushottam Swami-tempel in Vadodra

0
50

De Akshar Purushottam Swami-tempel in Haridham Sokhda, Vadodara. (Express Photo)

Op 9 mei begon een voorbereidende vergadering te komen tot een schikking tussen twee strijdende partijenvan de Akshar Purushottam Swami-tempel in Haridham Sokhda, Vadodara, in de volksmond bekend als de Sokhda Swaminarayan-sekte, in aanwezigheid van de opperrechter van het Bombay High Court, MS Shah. De strijd tussen de twee facties begon na de ondergang van Hariprasad Swami, de presiderende swami, in juli 2021.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat is het geschil met betrekking tot de Haridham Sokhda Swaminarayan trust?

Wat begon als een conflict over de controle over het bestuur en het presidentschap van de trust, na het overlijden van de 87-jarige Swami in juli 2021, is nu uitgegroeid tot een twist over het recht op spiritueel leven en toegang tot de bezittingen van de vertrouwen tussen de twee groepen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Als oprichter van de Sokhda-sekte was Hariprasad Swami de enige ziener die de Gadi sinds het begin van de jaren zeventig als president van de Trust heeft bezet. Daarom is er nooit eerder een voorbeeld geweest van het kiezen van een opvolger in de sekte. Speculaties over zijn opvolger kwamen na zijn dood in een stroomversnelling met zijn naaste assistenten – Premswaroop Swami en Prabodh Swami – koplopers zijn. Toen echter een commissie die tijdens zijn leven door Hariprasad Swami was aangesteld, oordeelde dat de ziener had gewild dat zijn beide discipelen de erfenis van de trust gezamenlijk zouden beheren, begon er een conflict.

Beste van Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…

Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren een…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst, blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia,… Meer Premium Stories >>

In het hooggerechtshof van Gujarat heeft de raadsman van Prabodh Swami — die werd gezien als de spirituele opvolger van Hariprasad Swami — heeft gezegd dat Premswaroop Swami — die verantwoordelijk was voor het niet-spirituele bestuur van de trust — heeft naar verluidt vervalste documenten ingediend om te beweren dat Hariprasad Swami het presidentschap in 2018 aan hem had overgedragen.

Pavtira Jani, een privésecretaris van Hariprasad Swami, diende een habeas corpus-verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof om de vrijlating te verzekeren van zieners die naar verluidt sinds december op de Sokhda-campus werden gegijzeld. Jani heeft ook de claim op het presidentschap van Premswaroop Swami aangevochten. De HC heeft het voor de Prabodh Swami-groep opengelaten om de claim van presidentschap van Premswaroop Swami in een competent forum aan te vechten, aangezien het geen verband houdt met de habeas corpus-petitie. De twee groepen hebben besloten te bemiddelen voor andere controversiële kwesties.

Op 21 april verschenen ongeveer 150 mannelijke en vrouwelijke zieners van de trust in de habeas corpus-hoorzitting voor de Gujarat HC via videoconferenties vanuit de gebouwen van de rechtbank van Vadodara . (Express Foto)

Mysterieuze dood

Een lid van de Gunatit Charan Swami, 67, werd op 27 april onder mysterieuze omstandigheden dood aangetroffen in zijn kamer in het pand van de Sokhda dham. Vadodara hoofdinspecteur van politie Rohan Anand heeft gezegd dat de heilige op de avond van 27 april was overleden door ophanging en dat de trustadministratie had besloten “de feiten te verbergen”. van de politie.

De Haridham Sokhda trust

Deze trust, een afgescheiden factie van de BAPS (Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha), gevestigd in het district Vadodara, — die in 1900 scheidde van de oorspronkelijke Vadtal Swaminarayan Gadi. heeft volgers in het hele land en in het VK, de VS en Australië. De sekte heeft tot nu toe echter alleen campussen in India, vergeleken met het wereldwijde bereik van BAPS. Haridham Sokhada heeft ook vrouwelijke volgelingen, wat een twistpunt was waarop het zich losmaakte van BAPS dat vrouwen verbiedt lid te worden als discipelen of zieners.

De habeas corpus-petitie

p>

Volgens de petitie van Pavtira Jani in de HC hadden Premswaroop Swami en zijn aanhangers, waaronder de gezamenlijke secretaris van de trust JM Dave en Swami Tyagvallabhdas naar verluidt de plaatselijke heiligen illegaal vastgehouden – man en vrouw, die Prabodh Swami volgden – op de Sokhda-campus sinds december 2021, in een "poging om de trusteigenschappen en controle toe te eigenen" en “voorkomen dat ze zich losmaken om spirituele campagnes voort te zetten in naam van de Sokhda trust”.

De petitie beweerde ook dat de heiligen en toegewijden werden gedwongen om onder meer hun mobiele telefoons en paspoorten in te leveren, om ze opgesloten te houden op de campus.

Op 21 april verschenen ongeveer 150 mannelijke en vrouwelijke zieners van de trust in de habeas corpus-hoorzitting voor de Gujarat HC via videoconferenties vanuit de gebouwen van de rechtbank van Vadodara en zochten de vrijheid om de Sokhda-campus te verlaten. Een divisiebank van rechter Sonia Gokani en rechter Mauna Bhatt had de vrouwelijke zieners en discipelen opgedragen om onderdak te zoeken in Ahmedabad, terwijl de mannelijke zieners en discipelen werden opgedragen om naar de Bakrol-campus van de trust in het district Anand te gaan.

De rechtbank heeft Premswaroop Swami, JM Dave en Tyagvallabh Swami ook opgedragen om niet te proberen de twee gebouwen te bezoeken of contact op te nemen met de zieners en discipelen die uit Sokhda zijn geëvacueerd.

Wat is de stelling? met betrekking tot het presidentschap van Sokhda Swaminaryan trust?

Na het overlijden van Hariprasad Swami kondigde een trustcommissie aan dat “volgens de wensen van de overleden goeroe van de trust” was besloten dat zijn naaste discipelen ” Premswaroop Swami en Prabodh Swami — “samen de erfenis en liefdadigheidswerken van de trust voortzetten”. Terwijl Prabodh Swami betrokken was geweest bij het houden van preken zoals Hariprasad, was Premswaroop Swami betrokken bij het administratieve werk van de trust tijdens het leven van Hariprasad, herinneren discipelen zich.

Jani heeft via zijn raadsman de rechtbank laten weten dat Premswaroop Swami “schokkend heeft uitgeroepen” zichzelf als president door te stellen dat Hariprasad naar verluidt in augustus 2018 ontslag had genomen uit de functie van president en de trust en Premswaroop in zijn plaats had benoemd. Jani heeft in de rechtbank betoogd dat Hariprasad Swami tegen niemand de resolutie van 2018 heeft genoemd– zoals beweerd door Premswaroop Swami — waarin hij naar verluidt laatstgenoemde heeft aangesteld als de enige autoriteit van de trust nadat hij zelf ontslag had genomen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in uw inbox te krijgen

Wat zijn de argumenten voor bemiddeling tussen de twee groepen?

De twee conflicterende groepen kwamen na veel wikken en wegen overeen een arbiter te kiezen — het voorstel voor bemiddeling werd eerst afgewezen door de Premswaroop Swami-groep in de HC. Tijdens de hoorzitting voor de HC op 2 mei deelde de raadsman van Premswaroop Swami, senior advocaat Sudhir Nanavati, de rechtbank echter mee dat de partij had ingestemd met het kiezen van een arbiter. Dienovereenkomstig is, op basis van de suggestie van de HC, de gepensioneerde opperrechter van het Bombay High Court, MS Shah, tot arbiter gekozen en heeft de HC de twee partijen opgedragen hun bemiddelingsrapport uiterlijk op 13 juni in te dienen.

De twee partijen waren echter overeengekomen om op 9 mei een enkele bijeenkomst te houden in het bemiddelingscentrum van de Gujarat HC om te proberen tot een wederzijds akkoord te komen over de geschillen en de verdeling van de sekte voordat Justice Shah wordt gevraagd om mee te doen voor bemiddeling.

Een functionaris van de partij van indiener voegde er echter aan toe dat de kwestie van het presidentschap niet langer de belangrijkste stelling in de bemiddeling is, aangezien de Prabodh Swami-groep helemaal klaar is om de bewering van Premswaroop aan te vechten swami op een competent forum.

De kwesties die nu op de voorgrond van de bemiddeling zijn gekomen, is de claim op de ideologie van de groep. Volgens discipelen die voorstander zijn van een verenigde sekte, heeft de swami-groep Premswaroop de Prabodhswami-groep de voorwaarde gesteld dat ze zich na de scheiding niet zullen overgeven aan spirituele verhandelingen of activiteiten in de naam van de Haridham-sekte. Aanhangers van Prabodhswami zeggen echter dat, aangezien hij grotendeels in verband is gebracht met preken na Hariprasad Swami, discipelen van de sekte hem automatisch als de spirituele goeroe beschouwen en “niemand kan hem verbieden zijn hand uit te steken naar discipelen”.

De andere controversiële kwesties hebben betrekking op de grote activa van de sekte, inclusief de campussen, geld en andere spirituele gegevens. Hoewel beide groepen hebben beweerd dat de andere op ondeugende wijze belangrijke gegevens heeft vernietigd en fondsen heeft opgespoord, wordt gezegd dat vier donaties van hoge bedragen die de trust tijdens de laatste vier buitenlandse toespraken van Hariprasad Swami tijdens zijn leven heeft ontvangen, een belangrijk twistpunt zijn. . Van de twee partijen wordt verwacht dat ze ook de weg voorwaarts bespreken voor de verdeelde groepen in het gebruik van de titel van de Haridham-sekte en het recht op intellectueel eigendom van verhandelingen die door Hariprasad Swami tijdens zijn leven zijn gegeven. Bronnen zeiden dat een voorraad van 50 TB gegevens van de preken over het leven van Hariprasad Swami is "ontbreken" van de Sokhda-campus.

Meer van Political Pulse

Klik hier voor meer

Is er eerder verdeeldheid geweest in Swaminarayan Sampraday?

Volgens de overtuigingen van de Swaminarayan-sekte was het Lord Swaminarayan, die twee Gadi's (bisdom) stichtte om de tempels in Vadtal in Kheda en in Ahmedabad te beheren.

In de jaren 1900, Shastriji Maharaj, een ziener van het Vadtal-bisdom scheidde zich af om de BAPS (Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha) te vormen, gebaseerd op de discipel-God-ideologie, waarin hij probeerde een gezamenlijk idool van Swaminarayan te wijden met Gunatitanand Swami, een discipel van Swaminarayan. De eerste Akshar-Purshottam-tempel werd in 1907 in Bochasan gebouwd.

Aan het eind van de jaren zestig wilden enkele discipelen in BAPS, onder leiding van Hariprasad Swami, vrouwelijke discipelen inwijden in de kudde, wat tegen de Swaminarayan-traditie was. . De toenmalige BAPS-goeroe, Yogiji Maharaj, weigerde het idee en Hariprasad Swami ging verder met het vormen van de Sokdha-sekte nadat hij zich in 1966 had afgescheiden van BAPS.