Turkiets utrikesminister: ”Bra samtal med Sverige”

0
49

Det är viktigt att Natos dörr är öppen, och samtalen med Sverige och Finland har varit goda. Det säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu enligt Reuters. I nuläget är ministern dock inte helt nöjd. Cavusoglu säger att det inte handlar om några hot eller påtryckningar från Turkiets sida, men att Sverige och Finland måste ”sluta stötta terror”, ”ge säkerhetsgarantier” och ”avskaffa exportsanktioner mot Turkiet”. – Vi motsätter oss inte Natoexpansion, men vi motsätter oss länder som stöttar terrorism, säger han. Turkiet har tidigare sagt att man inte ser positivt på ett svenskt Natomedlemskap, med hänvisning till vad man uppfattar som Sveriges stöd till PKK. Med ”exportsanktioner” avses ett stopp för export av försvarsmateriel till Turkiet, konstaterar Reuters. Under lördagen samtalade utrikesminister Ann Linde med sin turkiske motsvarighet.