Sydvästra monsunen börjar över Kerala troligen den 27 maj, säger IMD

0
52

"På grund av starka västliga vindar som strömmar från Arabiska havet mot södra halvön Indien, förutspås isolerade kraftiga regn över Kerala, kustnära Karnataka, Tamil Nadu, Mahe, Lakshadweep till den 16 maj," sa IMD:s väderrapport på söndagsmorgonen.

Början av sydvästra monsunen över Kerala väntas den 27 maj, nästan fyra dagar före dess normala datum, 1 juni.

Om det förverkligas kommer det att vara första gången sedan 2009 som monsunen skulle anlända över den södra staten så tidigt som den 27 maj, enligt startdatumsdata som upprätthålls av Indiens meteorologiska avdelning (IMD) (se ruta).

Läs också |WMO-rapport: Under normalt kvicksilver i Indien från 2022 till '26

I sin bulletin om monsunens början, som släpptes på fredagen, sa IMD: “I år kommer uppkomsten av sydvästra monsunen sannolikt att vara tidigare än det normala datumet för början. Monsunstarten över Kerala kommer sannolikt att vara den 27 maj med ett modellfel på fyra dagar på båda sidor.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

På torsdagen sa IMD att monsunens ankomst över södra Andamansjön förväntades inom de kommande två-tre dagarna. I samband med de förstärkta tvärekvatorvindarna blir förhållandena gynnsamma för den sydvästra monsunens frammarsch in i södra Andamansjön, Nicobaröarna och delar av sydöstra Bengaliska viken runt den 15 maj. Det normala datumet för ankomsten över Andamanen Sea är den 21 maj.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir avslutas i dag: Hindutva-debatt i Cong, party duckar hårt samtal…

Premium

Förklarat: Varför förbud mot veteexport är knä -ryck reaktion, träffar bönder en…

Premium

Rajapaksas hand

Premium

Trots sin skakiga politiska framtid förblir Rahul Gandhi massmedias dar…Fler premiumhistorier >> År Realiserat startdatum 2021 3 juni 2020 1 juni 2019 8 juni 2018 29 maj 2017 30 maj 2016 8 juni 2015 5 juni 2014 6 juni 2013 1 juni 2012 4 juni 2011 3 juni 2 maj 2010 3 maj