Sprankje hoop: Peulvruchten, melkprijzen dalen

0
53

De all-India modale (meest geciteerde) verkoopprijzen van de meeste dals (gesplitste peulvruchten) zijn nu zelfs lager dan een jaar geleden: chana of kikkererwten (Rs 70/kg tegen Rs 75/kg) , arhar/tur of duivenerwt (Rs 100/kg tegen Rs 110/kg), urad of zwarte gram (Rs 98/kg tegen Rs 107,5/kg) en moong of groene gram (Rs 95/kg tegen Rs 105/kg ).

IS DE ergste voedselinflatie — 8,38 procent op jaarbasis in april — voorbij? Enige hoop wordt geboden door melk, die na granen het hoogste gewicht heeft onder voedingsmiddelen in de consumentenprijsindex. En ook peulvruchten, naast uien en aardappelen.

De internationale prijzen van zuivelproducten zijn de afgelopen maand van een klif gevallen, en de effecten sijpelen ook door naar India.

De gemiddelde prijs van magere melkpoeder (MMP) op het tweewekelijkse veilingplatform van Global Dairy Trade bereikte op 5 april een hoogtepunt van $ 4.599 per ton, bijna het dubbele van het dieptepunt van begin mei 2020 van $ 2.373. Maar die prijs is sindsdien gedaald tot $4.130 per ton tijdens de laatste veiling van 3 mei.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Lees ook |Detailhandelinflatie op het hoogste punt in 8 jaar van 7,79 % in april

De daling was zelfs nog sterker voor de prijzen van watervrij melkvet (ghee), die tussen 15 maart en 3 mei zijn gedaald van $ 7.111 naar $ 6.008 per ton. Deze waren opnieuw gestegen van de wereldwijde door Covid-lockdown veroorzaakte dieptepunten van $ 3.870 in juli 2020.< /p>

Best of Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik ben niet zeker of iedereen continue gl…Premium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd…

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen oproept over de stabiliteit van crypto …

Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets naar de VS, upgrade naar Busi… Meer Premium Stories >>

“De prijzen waren tot onhoudbare niveaus gestegen. De melkvetprijzen stegen ook deels, samen met plantaardige vetten, vooral palmolie,” zei R S Sodhi, directeur van de Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation, beter bekend als Amul.

Lees ook |Uitgelegd: wat veroorzaakt hoge inflatie en waar?

De impact van vraagvernietiging — kopers aarzelen bij recordhoge prijzen — wordt ook in India gevoeld. Sinds medio april hebben zuivelfabrieken de prijzen van MMP en witte boter geproduceerd uit buffelmelk verlaagd van respectievelijk Rs 320/kg naar Rs 300/kg en Rs 375/kg naar Rs 365/kg. De prijzen af ​​fabriek van MMP koemelk zijn ook gedaald van Rs 315/kg naar Rs 295/kg in Karnataka en van Rs 295/kg naar Rs 275/kg in Maharashtra; gele koeboter van Rs 405/kg tot Rs 395/kg in Karnataka en van Rs 400/kg tot Rs 380/kg in Maharashtra.

Volgens Ganesan Palaniappan, een toonaangevende handelaar in zuivelproducten uit Chennai, zijn er twee redenen voor de prijsdaling. Ten eerste volgen de binnenlandse prijzen de wereldwijde daling, meer dan 15,5 procent sinds half maart voor melkvet. Ten tweede, de vroege pre-moessonbuien in Karnataka en Tamil Nadu — normaal vanaf ongeveer de eerste week van mei, was het deze keer 15 dagen te vroeg. “Koeien gaan door de regen meer melk produceren, wat de groei van het voer bevordert. Handelaren zijn hun voorraden aan het afbouwen bij het zien van de regen, anticiperend op een toename van de melkaanvoer,” zei hij.

Meer van Political Pulse

Klik hier voor meer

De lagere MMP en vette realisaties hebben er al toe geleid dat de melkveebedrijven van Maharashtra de inkoopprijzen voor melk hebben verlaagd. Dashrath S Mane, voorzitter van Indapur Dairy and Milk Products Ltd, bevestigde dat zijn fabriek in het district Pune, die tot 5 mei koemelk kocht (met 3,5% vet en 8,5% vaste stof-niet-vet) tegen Rs 35-36 per liter , heeft het nu met Re 1/liter verlaagd. Hij voorspelde verdere neerwaartse prijscorrecties, “hoewel het onwaarschijnlijk is dat deze onder Rs 30-31” zullen komen.

Sodhi was van mening dat de prijzen, inclusief van magere melkprijs, boter en ghee, zullen stabiliseren en schommelen. rond de huidige niveaus. “Ze zullen niet veel stijgen en ook niet veel dalen,” hij zei. Palaniappan was van mening dat de prijzen zullen worden ondersteund door de melkproductie in Noord-India, dat voornamelijk een buffelgordel is en tot ten minste eind juli laag blijft. Buffels beginnen pas vanaf augustus af te kalven, waarbij hun melkstroom in de winter piekt en hoog blijft tot maart-april.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Maar de prijzen stijgen niet — dat ook, in de “lean” zomerseizoen — is op zich goed nieuws. Amul en Mother Dairy hebben in maart 2022 en juli 2021 de laatste melkprijzen met Rs 2/liter verhoogd. — en daarvoor in december 2019. Gezien de huidige trends op de wereldwijde zuivelmarkt en de zuidwestmoesson die hopelijk op tijd arriveert, is het mogelijk dat er nu geen verdere stijgingen plaatsvinden.

Het is niet alleen melk. De all-India modale (meest genoteerde) verkoopprijzen van de meeste dals (gespleten peulvruchten) zijn nu zelfs lager dan een jaar geleden: chana of kikkererwten (Rs 70/kg tegen Rs 75/kg), arhar/tur of duivenerwt (Rs 100/kg tegen Rs 110/kg), urad of zwarte gram (Rs 98/kg tegen Rs 107,5/kg) en moong of groene gram (Rs 95/kg tegen Rs 105/kg). Hetzelfde geldt voor ui (20 Rs/kg tegen Rs 25/kg) en aardappel (ongewijzigd op 20 Rs/kg), volgens gegevens van de afdeling consumentenzaken.