Smart DNS vs VPN: Vilket är bättre?

0
45
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figure>

Om du försöker kringgå geografiska begränsningar på vissa webbplatser har du två huvudalternativ. En VPN, som skapar en tunnel genom internet, eller en Smart DNS som kan dirigera om specifik trafik till den regionala server du väljer.

Hur VPN fungerar

Ett VPN eller virtuellt privat nätverk använder kryptering för att dölja trafiken som lämnar ditt hemnätverk. En VPN-server i andra änden av denna krypterade “tunnel” står för ditt nätverk på det offentliga internet.

Ur andra enheters perspektiv på internet är VPN-servern enheten som skickar och tar emot data på webben. Det betyder också att vilket land VPN-servern än befinner sig i kommer att registreras som din plats, oavsett var du befinner dig i världen.

RELATERAT: Vad är ett VPN, och Varför skulle jag behöva en?

Hur Smart DNS fungerar

En Smart DNS är helt enkelt en alternativ DNS-server. DNS-servrar (Domain Name System) är som internettelefonkataloger. När du skriver in en adress som “howtogeek.com” din DNS-server letar upp vilken IP-adress som är associerad med den URL:en (Uniform Resource Locator).

RELATERATVad är DNS, och ska jag använda en annan DNS-server?

Till skillnad från en webbadress pekar en URL till en specifik enhet i nätverket. Så din lokala DNS-server skulle dirigera dig till den regionala servern med innehållet du letar efter. Regional serveranvändning är särskilt vanlig nuförtiden tack vare CDN:er (Content Distribution Networks) där webbplatser är värd för ett nätverk av servrar över hela världen för att förbättra hastighet, tillförlitlighet och lyhördhet.

Annons

En smart DNS fångar upp en webbadressbegäran och istället för att peka dig till din lokala server, dirigerar du dig till servern i den region du väljer, via en proxyserver. Fjärrplatsen ser proxyservern istället för ditt nätverk och tror att begäran kommer från dess egen lokala region.

Smart DNS eller VPN: Vilket ska du använda?

Var och en av dessa tekniker har sina egna för- och nackdelar. Rätt val beror på vad du vill att de ska göra, vilken utrustning du har för närvarande och hur komplexa de är att använda. Den goda nyheten är att det bara finns några få viktiga skillnader mellan Smart DNS och VPN-teknik som kommer att göra det klart för nästan alla vilken tjänst de ska välja.

VPN erbjuder integritet, smart DNS gör det inte

En VPN krypterar hela din internetanslutning. Det är såvida du inte använder en avancerad funktion som kallas split tunneling, som bara dirigerar utvald data genom VPN. Med en VPN är din riktiga IP-adress och internetaktivitet endast kända för VPN-leverantören. De flesta bra VPN-tjänster sparar inga loggar över sina användares aktiviteter. Det finns inte heller något sätt för din ISP (internetleverantör) eller någon annan som övervakar din anslutning att veta vad du gör.

RELATERATVad är en No-Log VPN, och varför är det Viktigt för integriteten?

En smart DNS erbjuder inget extra integritetsskydd alls. Även om dina individuella datapaket är krypterade per webbplats (förutsatt att webbplatsen erbjuder det), vet din internetleverantör och alla andra som tittar på din anslutning exakt vilka webbplatser du besöker och vad du laddar ner. Om du behöver sekretess utöver geografisk avblockering är ett VPN det rätta valet.

VPN:er kan försämra internetprestanda

Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Om du använder en VPN-server som är fysiskt nära dig, bör din internetprestanda inte lida mycket om alls. Det finns en del omkostnader från de extra krypterings- och routingstegen, men i allmänhet bevaras din bandbredd.

Annons

Om du vill ändra din virtuella plats måste du tyvärr använda en server som& #8217;s i den delen av världen. Detta lägger oundvikligen till latens och minskar din tillgängliga bandbredd. Försämringens svårighetsgrad beror på många faktorer, men oundvikligen kommer din anslutning att drabbas.

Smart DNS fungerar med praktiskt taget alla enheter

< p>För att kunna använda ett VPN måste enheten i fråga stödja en VPN-app eller så måste den stödja VPN-inställningar. Om du vill köra VPN för hela ditt nätverk måste din router konfigureras för att använda den. De flesta vanliga routrar har inte inbyggt stöd för VPN, eller åtminstone inte de säkraste VPN-protokollen du faktiskt skulle vilja använda. Du behöver också en router med en relativt biffig CPU för att hantera krypterings- och dekrypteringsarbetet. Det är därför de flesta VPN-tjänster erbjuder flera anslutningar under ett abonnemang eftersom användare med största sannolikhet kommer att ansluta till VPN med individuella appar på flera enheter.

RELATERATDen ultimata guiden för att ändra din DNS-server

Smart DNS, å andra sidan, är trivialt att ställa in på vilken router som helst. Så länge routern tillåter dig att ange anpassade DNS-serveradresser kommer den att fungera. Detsamma gäller för alla enheter eller datorer. Om det låter dig lägga till anpassade DNS-serveradresser kommer Smart DNS att fungera, och praktiskt taget alla enheter låter dig göra detta. Den enda lilla hicken är att du måste registrera din IP-adress med Smart DNS-tjänsten, som vanligtvis bara kräver att du besöker en sida och klickar på en knapp. Tyvärr har de flesta människor en internettjänst som använder dynamisk IP-adressallokering, så du måste göra detta varje gång din IP-adress ändras.

Selektiv routing kan vara svårt med ett VPN

En stor fördel med en Smart DNS är att den bara påverkar de webbplatser du väljer. När allt kommer omkring vill du inte att din bank ska tro att du försöker komma åt ditt konto från ett annat land, vilket utlöser en säkerhetsflagga.

Det är möjligt att använda delad tunnling för att bara dirigera en del trafik genom ditt VPN, men att ställa in delad tunnelering kan vara komplicerat. Nuförtiden har vissa VPN-appar, särskilt de som körs på set-top-boxar, en enkel delad tunnelfunktion inbyggd. Allt du behöver göra är att ange vilka appar som dirigeras. När det gäller specifika webbplatser eller IP-adressintervall kan processen dock bli teknisk.

Välja rätt tjänst i ett nötskal

< p>För att sammanfatta all denna information, här är vem som ska välja en VPN som lösning för geo-avblockering:

 • Användare med höghastighetsanslutningar till fjärrservern i fråga.
 • Användare som behöver sekretess samtidigt som geoblockering.
 • Användare som använder tjänster som Smart DNS inte fungerar på.

En smart DNS är det bästa alternativet i dessa fall:

 • Du har begränsad bandbredd eller en långsam anslutning till VPN-servrar i målregionen.
 • Du har en router eller enhet. som inte stöder VPN.
 • Du behöver inte sekretess av VPN-klass.

Annons

Smarta DNS-tjänster är vanligtvis också billigare än VPN-tjänster, så om du inte specifikt behöver ett VPN kan det vara värt att prova en Smart DNS först för att se om det mindre komplicerade alternativet fungerar för dig.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Bästa budget-VPN SurfShark Handla nu Bästa gratis VPN Windscribe Handla nu Bästa VPN för iPhone ProtonVPN Handla nu Bästa VPN för Android Hide. mig Handla nu Bästa VPN för strömmande ExpressVPN Handla nu Bästa VPN för spel Privat Internetåtkomst Handla nu Bästa VPN för Torrenting NordVPN Handla nu Bästa VPN för Windows CyberGhost Handla nu Bästa VPN för Kina VyprVPN Handla nu Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Handla nu LÄS NÄSTA

 • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
 • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
 • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
 • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
 • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
 • › Varför obegränsad mobildata faktiskt inte är obegränsad