Slimme DNS versus VPN's: wat is beter?

0
52
Proxima Studio/Shutterstock.com< /figuur>

Als je geografische beperkingen op bepaalde websites probeert te omzeilen, heb je twee belangrijke opties. Een VPN, die een tunnel door het internet creëert, of een Smart DNS die specifiek verkeer kan omleiden naar de regionale server van uw keuze.

Hoe VPN's werken

Een VPN of Virtual Private Network gebruikt codering om het verkeer dat uw thuisnetwerk verlaat te verbergen. Een VPN-server aan de andere kant van deze versleutelde “tunnel” staat in voor uw netwerk op het openbare internet.

Vanuit het perspectief van andere apparaten op internet is de VPN-server het apparaat dat gegevens op internet verzendt en ontvangt. Dat betekent ook dat het land waarin de VPN-server zich bevindt, zich als uw locatie zal registreren, waar ter wereld u zich ook bevindt.

GERELATEERD: Wat is een VPN, en Waarom zou ik er een nodig hebben?

Hoe slimme DNS werkt

Een Smart DNS is gewoon een alternatieve DNS-server. DNS-servers (Domain Name System) zijn als internettelefoongidsen. Wanneer u een adres intypt zoals “howtogeek.com” uw DNS-server zoekt op welk IP-adres is gekoppeld aan die URL (Uniform Resource Locator).

GERELATEERDWat is DNS en moet ik een andere DNS-server gebruiken?

In tegenstelling tot een webadres verwijst een URL naar een specifiek apparaat op het netwerk. Dus uw lokale DNS-server leidt u naar de regionale server met de inhoud die u zoekt. Regionaal servergebruik komt tegenwoordig vooral veel voor dankzij CDN's (Content Distribution Networks) waar sites worden gehost door een netwerk van servers over de hele wereld om de snelheid, betrouwbaarheid en responsiviteit te verbeteren.

Advertentie

Een slimme DNS onderschept een webadresverzoek en in plaats van u naar uw lokale server te verwijzen, leidt het u naar de server in de regio van uw keuze, via een proxyserver. De externe site ziet de proxyserver in plaats van uw netwerk en denkt dat het verzoek uit zijn eigen lokale regio komt.

Slimme DNS of VPN: welke moet u gebruiken?

Elk van deze technologieën heeft zijn eigen voor- en nadelen. De juiste keuze hangt af van wat u ze wilt laten doen, welke apparatuur u momenteel heeft en hoe complex ze zijn om te bedienen. Het goede nieuws is dat er maar een paar belangrijke verschillen zijn tussen Smart DNS en VPN-technologie die het voor bijna iedereen duidelijk maken welke service ze moeten kiezen.

VPN's bieden privacy, slimme DNS niet

Een VPN versleutelt je hele internetverbinding. Tenzij u een geavanceerde functie gebruikt die bekend staat als split-tunneling, die alleen geselecteerde gegevens via de VPN routeert. Bij een VPN zijn je echte IP-adres en internetactiviteit alleen bekend bij de VPN-provider. De meeste goede VPN-services houden geen logboeken bij van de activiteiten van hun gebruikers. Er is ook geen manier voor uw ISP (internetserviceprovider) of iemand anders die uw verbinding controleert om te weten wat u aan het doen bent.

GERELATEERDWat is een No-Log VPN en waarom is dat Belangrijk voor privacy?

Een Smart DNS biedt helemaal geen extra privacybescherming. Hoewel uw individuele datapakketten per site worden versleuteld (ervan uitgaande dat de site dit aanbiedt), weet uw ISP en iedereen die uw verbinding in de gaten houdt precies welke sites u bezoekt en wat u downloadt. Als je naast geografische deblokkering ook privacy nodig hebt, is een VPN de juiste keuze.

VPN's kunnen de internetprestaties verslechteren

Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Als u een VPN-server gebruikt die fysiek dicht bij u in de buurt is, zouden uw internetprestaties er niet of nauwelijks onder moeten lijden. De extra versleutelings- en routeringsstappen brengen wat overhead met zich mee, maar over het algemeen blijft uw bandbreedte behouden.

Advertentie

Helaas, als u uw virtuele locatie wilt wijzigen, moet u een server gebruiken die& #8217;s in dat deel van de wereld. Dit voegt onvermijdelijk latentie toe en vermindert uw beschikbare bandbreedte. De ernst van de degradatie hangt van veel factoren af, maar het is onvermijdelijk dat uw verbinding een klap krijgt.

Slimme DNS werkt met vrijwel elk apparaat

< p>Om een ​​VPN te kunnen gebruiken, moet het apparaat in kwestie een VPN-app ondersteunen of VPN-instellingen ondersteunen. Als u de VPN voor uw hele netwerk wilt gebruiken, moet uw router worden geconfigureerd om deze te gebruiken. De meeste reguliere routers hebben geen native ondersteuning voor VPN's, of in ieder geval niet de veiligste VPN-protocollen die u eigenlijk zou willen gebruiken. Je hebt ook een router nodig met een relatief krachtige CPU om het coderings- en decoderingswerk aan te kunnen. Dit is de reden waarom de meeste VPN-services meerdere verbindingen onder één abonnement aanbieden, aangezien gebruikers hoogstwaarschijnlijk verbinding zullen maken met de VPN met behulp van individuele apps op meerdere apparaten.

GERELATEERDDe ultieme gids voor het wijzigen van uw DNS-server

Smart DNS daarentegen is triviaal om op elke router in te stellen. Zolang de router u toestaat om aangepaste DNS-serveradressen op te geven, zal het werken. Hetzelfde geldt voor elk apparaat of elke computer. Als je hiermee aangepaste DNS-serveradressen kunt toevoegen, werkt Smart DNS, en vrijwel alle apparaten laten je dit doen. Het enige kleine probleem is dat u uw IP-adres moet registreren bij de Smart DNS-service, waarvoor u meestal alleen een site hoeft te bezoeken en op een knop moet klikken. Helaas hebben de meeste mensen een internetservice die dynamische IP-adrestoewijzing gebruikt, dus u zult dit elke keer moeten doen wanneer uw IP-adres verandert.

Selectieve routering kan moeilijk zijn met een VPN

Een groot voordeel van een Smart DNS is dat het alleen van invloed is op de websites die u kiest. U wilt tenslotte niet dat uw bank denkt dat u vanuit een ander land toegang tot uw rekening probeert te krijgen, waardoor een beveiligingsvlag wordt geactiveerd.

Het is mogelijk om gesplitste tunneling te gebruiken om alleen wat verkeer door uw VPN te leiden, maar het instellen van gesplitste tunneling kan ingewikkeld zijn. Tegenwoordig hebben sommige VPN-apps, vooral die op settopboxen, een ingebouwde eenvoudige functie voor split-tunneling. Het enige dat u hoeft te doen, is aangeven welke apps worden gerouteerd. Als het echter om specifieke websites of IP-adresbereiken gaat, kan het proces technisch worden.

De juiste service in een notendop kiezen

< p>Om al deze informatie samen te vatten, hier is wie een VPN zou moeten kiezen als hun geo-deblokkeringsoplossing:

 • Gebruikers met snelle verbindingen met de externe server in kwestie.
 • Gebruikers die tegelijkertijd privacy nodig hebben met geo-deblokkering.
 • Gebruikers die diensten gebruiken waar Smart DNS niet op werkt.

Een Smart DNS is in deze gevallen de beste optie:

 • Je hebt beperkte bandbreedte of een trage verbinding met VPN-servers in de doelregio.
 • Je hebt een router of apparaat die geen VPN's ondersteunt.
 • Je hebt geen privacy van VPN-kwaliteit nodig.

Advertentie

Slimme DNS-services zijn meestal ook minder duur dan VPN-services, dus als je niet specifiek een VPN nodig hebt, is het misschien de moeite waard om eerst een Smart DNS te proberen om te zien of de minder gecompliceerde optie voor jou werkt.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Beste goedkope VPN SurfShark Nu winkelen Beste gratis VPN Windscribe Nu winkelen Beste VPN voor iPhone ProtonVPN Nu winkelen Beste VPN voor Android Verbergen. me Nu winkelen Beste VPN voor streaming ExpressVPN Nu winkelen Beste VPN voor gaming Privé-internettoegang Koop nu Beste VPN voor torrenting NordVPN Koop nu Beste VPN voor Windows CyberGhost Nu winkelen Beste VPN voor China VyprVPN Nu winkelen Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Nu winkelen LEES VOLGENDE

 • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
 • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
 • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
 • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
 • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?
 • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is