S offentliggjorde sitt Nato-ja

0
50

Publicerad 15 maj 2022 kl 18.02

Utrikes. Det rådde festyra i svenska medier med rubriker som “JAAA!!” och liknande när Socialdemokraterna på söndagen offentliggjorde sin omsvängning i Nato-frågan.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet tros dock vara fattat för länge sedan.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger själv för Dagens Nyheter att det bara tog honom en vecka att ändra sig om Nato från det att Jacob Wallenberg och “en rad” andra oligarker hade sagt åt honom att ändra sig under ett hemligt möte i början av april.

Regeringen uppger att Nato-omsvängningen beror på invasionen av Ukraina.

“Idag tog Sveriges socialdemokratiska parti ett historiskt beslut att säga ja till att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Den ryska invasionen av Ukraina har försämrats (sic!) säkerhetsläget för Sverige och Europa som helhet”, skrev utrikesminister Ann Linde i ett officiellt tillkännagivande på engelska på Twitter.

Socialdemokraterna ska verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, “uttalar unilaterala förbehåll” mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium, enligt partiets pressmeddelande. I praktiken skulle Nato-medlemskapet därmed ironiskt nog kunna minska kärnvapenspänningarna i Östersjöområdet, eftersom dagens svenska värdlandsavtal med Nato inte innebär något hinder mot kärnvapen på svensk mark.