Rettskjennelse på Kashi Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskestedet i Varanasi: historie og kontekst

0
32

Gyanvapi-moskeen, med Kashi-Vishwanath-tempelet i forgrunnen. Renuka Puri

En domstol i Varanasi beordret torsdag at videoundersøkelsen av Gyanvapi-moskeen som ligger ved siden av Kashi Vishwanath-tempelet å gjenopptas og en rapport levert innen 17. mai. Retten hadde beordret inspeksjonen sist. måned på en begjæring fra fem hinduistiske kvinner som søker tilgang året rundt til å be ved «en helligdom bak den vestlige veggen av moskekomplekset», men øvelsen ble stoppet etter at det ble fremsatt påstander om partiskhet mot den ansvarlige tjenestemannen.< /p>

Nettstedet er for tiden åpnet for hinduistiske bønner en gang i året – på den fjerde dagen av chaitra navratri i april. Andragere har også søkt tillatelse til å be til andre «synlige og usynlige guder i det gamle tempelkomplekset».

Politisk puls |Delhi til Varanasi, den usannsynlige gruppen på fem Gyanvapi-anklagere

Moskeen

< p>Gyanvapi-moskeen antas å ha blitt bygget i 1669 under regjeringen til Mughal-keiseren Aurangzeb, som beordret riving av det eksisterende Vishweshwar-tempelet og dets erstatning av en moske. Dette er også nevnt i 1937-boken History of Benares: From the Earliest Times Down to 1937 av AS Altekar, som var leder for Institutt for gammel indisk historie og kultur ved Banaras Hindu University.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sokkelen til templet ble stående urørt, og fungerte som gårdsplassen til moskeen. En av veggene ble også spart, og den ble qibla-veggen, den mest utsmykkede og viktige veggen i en moské som vender mot Mekka. Materiale fra det ødelagte tempelet ble brukt til å bygge moskeen.

Beste av Express Premium

Premium

Jeg prøvde HealthifyMe Pro, og jeg er ikke sikker på at alle trenger kontinuerlig gl…

Premium

Forklart: Den vedvarende teorien om at Taj Mahal var et hinduistisk tempel kalt…

Premium

Forklart: Hvorfor Luna crash har økt spørsmål om stabilitet av krypto …

Premium

Aviation Secy, kone får rabatterte Air India-billetter til USA, oppgrader til Busi…Flere Premium-historier >>

Navnet på moskeen sies å ha avledet fra en tilstøtende brønn, Gyanvapi, eller Kunnskapsbrønnen.

En gammel skulptur av Nandi-oksen inne i det nåværende Kashi Vishwanath-tempelet vender mot veggen til moskeen i stedet for tempelets sanctum sanctorum. Det antas at Nandi faktisk står vendt mot sanctum sanctorum til det opprinnelige Vishweshwar-tempelet.

Tempelet

I mer enn 100 år etter at moskeen ble bygget, var det ikke noe tempel på siden. Det nåværende Kashi Vishwanath-tempelet ble bygget på 1700-tallet av Rani Ahilyabai Holkar fra Indore, rett sør for moskeen. I løpet av tiårene dukket det opp som et av de mest fremtredende og ærede sentrene for den hinduistiske religionen.

Mange hinduer har lenge trodd at den opprinnelige lingamen til det tidligere Vishweshwar-tempelet ble gjemt av prestene inne i Gyanvapi-brønnen under Aurangzebs raid – som har avfyrt ønsket om å gjennomføre puja og ritualer på det hellige stedet der moskeen nå står.

Les også |Gyanvapi-sak: En av fem begjærere skal trekke seg, sier advokat

Påstandene

Fra tid til annen har begjærere gjort krav på moskeen og sagt at den fortsatt er det opprinnelige hellige stedet for hinduistisk tilbedelse. VHPs Ram Temple-bevegelse hadde som mål å “frigjøre”, bortsett fra Ramjanmabhoomi Temple-Babri Masjid-området i Ayodhya, Kashi-Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskeen og Shri Krishna Janmabhoomi i Mathura også.

The Loven om steder for tilbedelse (spesielle bestemmelser), 1991 – som gir mandat at alle steder for tilbedelse, bortsett fra den i Ayodhya som da var under rettssak, skal opprettholdes slik den var den 15. august 1947, og at ingen inngrep i ethvert slikt sted før datoen kan utfordres i domstoler – gjelder det omstridte komplekset i Varanasi.

Best of Explained

Klikk her for mer

I april 2021, Fast Track Court Civil Judge (Senior Division) Ashutosh Tiwari beordret generaldirektøren for Archaeological Survey of India å “få en omfattende arkeologisk fysisk undersøkelse” av Kashi Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskekomplekset for å “finne ut om den religiøse strukturen som for tiden står på omstridt sted er en overlagring, endring eller tillegg, eller det er en strukturell overlapping av noe slag, med eller over, enhver religiøs struktur.”

Moskeen er ikke et ASI-beskyttet sted, og ASI har ingen rolle i vedlikehold eller vedlikehold.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din