Rekordmånga nyfödda dör – experter ser ingen koppling till vaccinen

0
259

Publicerad 15 maj 2022 kl 20.32

Utrikes. Spädbarnsdödligheten i Skottland har ökat kraftigt och inte avtagit efter sex månader. Nu inleder brittiska myndigheter en utredning om det inträffade, som enligt experter inte misstänks ha någon koppling till vaccineringen mot covid-19.

Gilla artikeln på Facebook

Sarah Stock forskare inom mödra- och förlossningsvård vid universitetet i Edinburgh, säger till Herald Scotland att hon tycker siffrorna är “riktigt oroande” och att man inte vet orsakerna bakom dem.

– Det finns inget som tyder på att dödsfallen inom neonatalvården beror på covid-19-infektion hos de nyfödda. Dödligheten i covid-19 bland spädbarn är tack och lov väldigt låg, så detta är inte covid-19 som angriper spädbarn.

Samma läkare säger också till BBC att en koppling till vaccinprogrammet mot covid-19 redan kan avfärdas. Detta eftersom covid 19-vaccinerna redan är kända för att vara säkra i samband med graviditet.

Eftersom vaccinen är säkra vid graviditet måste förklaringen till den massiva ökningen i spädbarnsdödlighet sökas på annat håll, menar hon. Exempelvis kan pandemins indirekta påverkan på sjukvården, med sjukskrivningar och personalbrist, ha fått följder för spädbarnsdödligheten.