Politie slaags met rouwenden bij begrafenis Palestijnse journalist Shireen Abu Akleh

0
48

Israëlische politie houdt een man vast tijdens de begrafenis van de vermoorde Al Jazeera-veteraan journalist Shireen Abu Akleh in de oude stad van Jeruzalem, vrijdag. (AP)

Israëlische politie slaags met Palestijnse rouwenden die zich vrijdag rond de kist van de vermoorde Al Jazeera-reporter Shireen Abu Akleh bevonden bij het begin van haar begrafenisstoet in Jeruzalem.

Gemaskerde politieagenten werden geconfronteerd met tientallen met vlaggen zwaaiende en zingende Palestijnen op het terrein van het St. Joseph's Hospital in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem, zo bleek uit televisiebeelden.

Agenten vielen de menigte aan en op een gegeven moment leunde de groep met haar kist tegen een muur en liet de kist bijna vallen, net voordat een uiteinde de grond raakte.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Familie en vrienden dragen de kist van Al Jazeera-verslaggever Shireen Abu Akleh, 13 mei 2022. (REUTERS)

De gewelddadige scènes onderstreepten de groeiende woede over de moord op Abu Akleh, die dreigt toe te voegen aan een al woedend conflict.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

Abu Akleh, die meer dan twintig jaar verslag deed van Palestijnse aangelegenheden en het Midden-Oosten, werd neergeschoten terwijl hij verslag deed van een Israëlische aanval op de bezette Westelijke Jordaanoever op woensdag.

De Palestijnse autoriteiten beschreven de moord op Abu Akleh als een moord door Israëlische troepen. De Israëlische regering suggereerde aanvankelijk dat Palestijns vuur de schuld zou kunnen zijn, maar functionarissen hebben ook gezegd dat ze niet konden uitsluiten dat ze door Israëlisch geweervuur ​​werd gedood.

Op vrijdag heeft de Israëlische politie zei dat de groep Palestijnen die ze beschreven als relschoppers, begonnen was met het gooien van stenen in het ziekenhuiscomplex. “De politieagenten werden gedwongen in te grijpen,” voegden ze eraan toe. Er was geen onmiddellijke reactie van de Palestijnse autoriteiten.

Een paar minuten later werd de kist van Abu Akleh in een voertuig geplaatst dat op weg was naar de Kathedraal van de Aankondiging van de Maagd in de ommuurde oude stad van Jeruzalem, waar de ceremonie vreedzaam verliep.

Onderzoeken en invallen

Het Israëlische leger zei vrijdag dat uit het eerste onderzoek werd geconcludeerd dat het niet mogelijk is om ondubbelzinnig de bron te achterhalen van het geweervuur ​​dat mevrouw Abu Akleh trof en doodde. .”

Het onderzoek heeft twee mogelijkheden naar voren gebracht, zei het leger in een verklaring. De eerste, dat Abu Akleh werd geraakt door Palestijnse militanten die tientallen kogels afvuurden op Israëlische militaire voertuigen, "wat ook de richting is waar mevrouw Abu Akleh was".

De tweede, dat een Israëlische soldaat die vanuit een jeep vuurde op een schutter haar per ongeluk had geraakt. Het voertuig bevond zich op ongeveer 200 meter van Abu Akleh, aldus het leger.

Israëlische troepen hervatten vrijdag de invallen in de buitenwijken van Jenin, waar Abu Akleh werd gedood.

Ten minste 13 mensen raakten gewond, zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het leger zei dat een Israëlische politieagent ernstig gewond was geraakt bij wat volgens hem terrorismebestrijding was.

De Jenin Brigade, een gewapende vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad militante groep, zei dat haar strijders betrokken waren bij gewapende confrontaties met Israëlische troepen in Jenin en inwoners zeiden dat de Israëlische strijdkrachten een militant van de Islamitische Jihad Groep arresteerden.

De dood van Abu Akleh heeft tot wijdverbreide veroordeling geleid. Videobeelden van de momenten nadat ze werd neergeschoten, toonden Abu Akleh, 51, gekleed in een blauw vest met de tekst 'Press'.

Een vrouw rouwt tijdens de begrafenis van Al Jazeera-reporter Shireen Abu Akleh. (REUTERS)

Ten minste twee van haar collega's die bij haar waren, zeiden dat ze onder Israëlisch sluipschuttervuur ​​waren gekomen en dat ze niet dicht bij militanten stonden.

Israël, dat spijt heeft geuit over Abu Akleh& De dood van #8217 heeft een gezamenlijk onderzoek met de Palestijnen voorgesteld, met het verzoek om de kogel voor onderzoek te verstrekken.

De Palestijnen hebben het Israëlische verzoek afgewezen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei donderdag dat Israël volledig verantwoordelijk is en riep op tot een internationaal onderzoek.

Familie en vrienden dragen de kist van Shireen Abu Akleh tijdens haar begrafenis in Jeruzalem. (REUTERS)

Israël heeft zijn invallen opgevoerd tijdens dodelijke aanvallen in Israël. Sinds maart hebben Palestijnen en leden van de Israëlische Arabische minderheid 18 mensen gedood, waaronder drie politieagenten en een bewaker, bij aanvallen in Israël en de Westelijke Jordaanoever, die voornamelijk op burgers gericht waren.

Sommigen van de aanvallers is afkomstig uit de omgeving van Jenin. De Israëlische arrestatie-invallen op de Westelijke Jordaanoever hebben vaak tot botsingen geleid en hebben het aantal Palestijnen dat sinds het begin van het jaar door Israëlische troepen of gewapende burgers is gedood, op minstens 42 gebracht. Onder de slachtoffers zijn gewapende leden van militante groeperingen, eenzame aanvallers en omstanders .