PM Awas hus geotagget 5 ganger, siste betaling ble gjort uken før bulldoseren rev det

0
46

Hasinas hus ble geotagget fem ganger i henhold til PMAY-retningslinjene.

“Vår stand er veldig tydelig. Det var et inngrep i regjeringens land, og vi har fulgt alle nødvendige prosedyrer og vi har fjernet det.»

Det er Khargone District Collector Anugraha P til The Indian Express på spørsmål om 11. april rivingen av Hasina Fakhroos husbygget under statsminister Awas Yojna (Urban), som først fremhevet i denne avisen.

En måned siden rivingen samsvarer ikke påstandene om “rettferdig prosedyre” med det som utspillte seg på bakken, avslører en undersøkelse fra The Indian Express av landjournaler, tehsildar-ordrer, kontoutskrifter og hendelsesforløpet før bulldoseren rullet inn på 11. april.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Det viser at Hasinas hus ble geomerket fem ganger i henhold til PMAY-retningslinjene; bildene ble lastet opp på alle viktige stadier av konstruksjonen, to av dem viste mottakeren (hun og sønnen hennes) som sto ved døren. Bankdokumenter viser at Rs 2,5 lakh ble betalt, i avdrag, til Hasinas bankkonto med jevne mellomrom over ett år.

Best of Express Premium

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Rajapaksas hånd

Premium

Jeg prøvde HealthifyMe Pro, og jeg er ikke sikker på at alle trenger kontinuerlig gl. ..

Premium

Remembering Pandit Shivkumar Sharma: Mannen som gjorde santoor klassiskPremium

Forklart: Den vedvarende teorien om at Taj Mahal var et hinduistisk tempel kalt…Flere premiumhistorier >> Bilde 1, 3, 4, 6 og 8 er hentet fra regjeringsportalen for overvåking av PMAY-U gjennom geotagging

Faktisk var det først etter fire runder med geotagging og overføring av Rs 2 lakh til mottakerens konto , at det første varselet om inngrep ble utstedt til Hasina av Nagar Tehsildar.

Hun benektet anklagene og 10. mars i år beordret Tehsildar-domstolen byggingen hennes ulovlig. Likevel, selv etter denne bestillingen, ble det foretatt en betaling på 50 000 Rs til kontoen hennes, og Hasinas hus ble revet bare fire dager – inkludert en helg – etter det andre varselet 7. april.

Dette, sa hun , ga henne ikke tid til å anke kjennelsen til SDM eller til High Court.

Dette bildet viser Hasinas sønn som står ved døren til deres hus.

At rivingen skjedde allerede dagen etter etter et felles sammenstøti nabolaget, hevder administrasjonen, er ren tilfeldighet. Ironisk nok ble en annen statsminister Awas Yojana House skadet – denne som tilhørte Leela Bai Chhagan Lal, i steining av en mobb. Men mer om det senere — rivingen er nå gjenstand for en sak i Høyesterett.

Satellittbilde som viser plasseringen av Hasina Fakhroos PMAY-U-hus på Bhuwan HFA-applikasjonen

Geotagging og betalinger

Opptegnelser som er åpnet av The Indian Express viser at Hasinas hus ble geotagget fem ganger på Bhuvan HFA (Housing For All)-appen – en plattform fra Indian Space Research Organization (ISRO). Geomerking er en prosess for å legge til eksakt geografisk identifikasjon til ulike medier, inkludert fotografier:

  • Den første geomerkingen av Hasinas tomt var 22. juli 2020 av en “observatør” fra et Gurgaon-basert firma, Egis India Consulting. Bildet lastet opp på Bhuvan-appen viser sønnen hennes, Amjad, som står foran huset deres med blikktak på «7, Khaskhaswadi» i Khargone. Detaljer lastet opp av observatøren viser at huset var «Kachcha (gress eller stråtak eller presenning eller tre)», «okkupert» av mottakeren.
  • Den andre geo-taggingen ble utført etter at konstruksjonen nådde fundament- og sokkelnivå 24. januar 2021. Bildet lastet opp på Bhuvan-appen viser dør- og vindusrammen i frontveggen.
  • Den tredje geo-taggingen ble gjort 27. januar 2021 da byggingen nådde overliggerstadiet.
  • Da taket var klart, fant den fjerde geomerkingen sted 10. mai 2021 og “observatøren” lastet opp et bilde av Hasina stående foran huset med byggemateriale liggende rundt henne.
  • Den femte og siste geomerkingen ble gjort 3. november 2021 da huset sto ferdig. Bildet lastet opp viser Hasina som står foran det nybygde huset sitt. Frontveggen på huset hadde et stempel av ordningen som viser navn og ID til mottakeren og nevner at huset ble godkjent i løpet av 2019-20 og bygget med et tilskudd på Rs 2,5 lakh.

< p>Egis nektet å kommentere.

< p>Betalinger var knyttet til geomerking. Registreringer viser at det første avdraget på Rs 1 lakh ble betalt til Hasinas bankkonto 28. oktober 2020; den andre av Rs 1 lakh ble kreditert 31. mars 2021 og siste avdrag på Rs 50.000 ble kreditert 4. april 2022.

Referanser viser at under byggeperioden – mellom 24. januar 2021 og mai 10, 2021 — geomerkingen registrerte at strøm-, vann- og avløpstilkoblinger ikke var tilgjengelig på byggeplassen. Men når huset var ferdigstilt, ble alle disse forbindelsene gitt.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Hasinas hus ble bygget som en del av byggingen av 1480 boligenheter i Khargone for økonomisk svakere seksjon (EWS) under Beneficiary Led Construction (BLC) vertikalen til Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban.

Under BLC , bør den berettigede mottakeren ha eiendomsrett over land eller en patta eller eiendomsskattekvittering av tomten der mottakeren ønsker å bygge huset. I dette tilfellet ble Hasinas hus godkjent av Nagar Palika, Khargone på grunnlag av skattekvitteringer.

Forresten, paragraf 7.8 i ordningens retningslinjer, sirkulert av senteret til alle stater, gir mandat til geomerking for overvåking. Retningslinjene gjør det også obligatorisk for statlige myndigheter å registrere «om det har blitt sikret at utvalgte mottakere har rettmessig eierskap til landet», og det er det urbane lokale organets ansvar å verifisere informasjonen gitt av mottakeren og sjekke henne. kvalifisert.

Når de ble kontaktet, hevder tjenestemenn ved Nagar Palika, Khargone at “geomerkingen ble utført av et tredjepartsbyrå”, og de ga ikke ytterligere detaljer.

Hasina Fakhroo holder opp bilder av «kuccha»-huset og hjemmet til statsminister Awas.

Meldinger til Hasina

Etter fire runder med geotagging og overføring av Rs 2 lakh til mottakerkontoen, viser registreringer, ble den første meldingen utstedt til Hasina av Nagar Tehsildar, Khargone, 17. september, 2021.

Denne meldingen påsto at familien hadde gjort inngrep i regjeringens land, under Khasra nr. 379, som målte 900 kvadratfot – et pucca-hus på 12×30 fots område og 18×30 fots kachcha-hus.

< p>Den 28. september 2021 svarte Hasina og sa at hun, en «enke», hadde «bygget huset på nevnte land for boligformål for familien hennes etter at det ble godkjent i ektemannens navn under Pradhan Mantri Awas Yojana». Hun sa at familien hennes ikke hadde noe annet hus.

7. april 2022 informerte Tehsildar (Khargone Nagar) familien om at Tehsildar-domstolen hadde vedtatt en kjennelse 10. mars 2022 om at familien hadde gjort inngrep i regjeringens land, som målte 900 kvadratfot under Khasra nr. 379, Khaskhaswadi , Birla Marg, Khargone, uten godkjenning fra den kompetente myndigheten.

Hasina og sønnen Amjad sa at de aldri mottok ordren 10. mars. På spørsmål om ordren ble formidlet til henne, nektet tjenestemenn å kommentere.

Den 7. april ga domstolen et tre dager langt ultimatum til Hasina om å fjerne inngrepet, informere Tehsildar-domstolen skriftlig, i motsatt fall ville administrasjonen fjerne det “ulovlige” inngrepet og dekke kostnadene ved fjerningen.

< p>Den 9. april svarte familien på varselet om at hun hadde et kachcha-hus på tomten som målte 900 kvadratfot der hun hadde bodd de siste 40 årene. Hun sa at hun hadde mottatt et tilskudd under PMAY-U-ordningen som hun bygget huset sitt med. Derfor bør hun ikke kastes ut av huset, uttalte Hasina.

Allerede dagen etter brøt det ut sammenstøt under en Ramnavami-prosesjon og minst 10 hjem ble satt i brann 1 km unna Hasinas hus.

Dagen etter var huset hennes blant rundt et dusin strukturer, revet av administrasjon.

12 hus ble revet som en del av kampen mot ulovlige eiendommer.

Sa Hasina:«Jab todna tha toh hamari kothi kyon pass ki? (Når det skulle rives, hvorfor godkjente de huset vårt?)»

Tjenestemenn sa at PMAY-huset var godkjent for en annen adresse, men nektet å gi detaljer da de ble spurt om den adressen.

The Indian Express fant tre adresser i registre knyttet til Hasina.

Det ene, det revne huset er i Khasra 379, Khaskhaswadi, Birla Marg; i sin erklæring innlevert 21. oktober 2020, søkte Hasina om en “forlengelse” av huset deres i avdeling nr. 11, Khaskhaswadi Mohalla. Hasina og sønnen hennes sier at begge disse adressene er de samme – The Indian Express besøkte avdeling nr. 11 og kunne ikke spore noe hus til Hasina.

En tredje adresse figurerer i en post datert november 2020, relatert til til Hasinas søknad om bistand under Rashtriya Parivar Sahayata Yojana, der Rs 20 000 gis ved døden til “primærforsørgeren” i en husholdning som lever under fattigdomsgrensen. Det nevner gate nr. 6 ved Khaskhaswadi avdeling nr. 11. Indian Express besøkte området og lokalbefolkningen sa at det ikke var gate nr. 6.

Om disse avvikene sa en tjenestemann: «Hun bygde huset kl. et sted som ikke ble godkjent. Hun fikk varselet, hun burde ha stoppet byggingen.»

På spørsmål om hvorfor geomerking ble utført og betalinger utført, sa tjenestemannen: «Dette er et tredjepartsproblem, de kontaktet henne direkte.» På spørsmål om hun var klar over at Hasinas hus var geotagget og betalinger hadde blitt gjort til kontoen hennes selv om hun fikk beskjeder, kommenterte ikke Collector Anugraha.