Modi-Deuba-samtalene vil ha en omfattende agenda: Foreign Secy

0
62

Statsminister Narendra Modi med sin nepalske kollega Sher Bahadur Deuba. (Express Photo: Praveen Khanna/File)

Statsminister Narendra Modis samtaler med sin nepalske motpart Sher Bahadur Deuba i Lumbini, Nepal 16. mai vil ha en omfattende agenda for ytterligere å utvide samarbeidet på flere områder, inkludert vannkraft og tilkobling, sa utenriksminister Vinay Mohan Kwatra fredag.

På spørsmål om grensetvisten mellom de to sidene vil være med i samtalene, sa han at India alltid har hevdet at de eksisterende bilaterale mekanismene er den beste veien videre for å diskutere sakene, og la til at de burde diskuteres på en “ansvarlig måte” uten at de «politisering».

Modi er på et dagslangt besøk i Lumbini i anledning Buddha Purnima. Det vil være statsministerens femte besøk til Nepal siden 2014.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I Lumbini vil statsministeren besøke Mayadevi-tempelet og holde en tale ved et Buddha Jayanti-arrangement organisert av Lumbini Development Trust. Modi og Deuba, som besøkte India forrige måned, vil holde omfattende samtaler.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir avsluttes i dag: Hindutva-debatt i Cong, partiet dukker hardt ut…Premium

Forklart: Hvorfor forbud mot hveteeksport er et knefall, rammer bøndene…

Premium

Rajapaksas håndPremium

Den giftige gjenskinnet fra rampelysetFlere premiumhistorier >>

“Det faktum at et gjenbesøk finner sted i en så tett rekkefølge er en refleksjon av nærheten til våre utvekslinger på høyt nivå, så vel som av den oppadgående banen i vårt gjensidig fordelaktige partnerskap,” sa Kwatra.

Utenriksministeren sa at Modi og Deuba vil bygge på sin produktive samtale i Delhi forrige måned med sikte på å utvide den felles forståelsen og samarbeidet på flere områder, inkludert vannkraftutvikling og tilkobling. Han sa at besøket vil «bekrefte» Indias forpliktelse til bånd med Nepal og demonstrere prioriteringen som New Delhi legger til nabolaget.

“Samtalen mellom de to lederne vil ha en omfattende agenda og den dekker hele omfanget av diskusjonen,” sa Kwatra. Han sa at hele «omfanget og landskapet» til India-Nepal-partnerskapet er «veldig bredt og omfattende».

«Samtalene mellom de to lederne vil fortsette der de slapp forrige måned da statsminister Deuba besøkte her og vil uten tvil dekke alle elementer av vårt bilaterale engasjement, enten det er utviklingspartnerskap, om det er vurdering og oversikt over hvordan tilkoblingsprosjekter gjør, hva mer kan gjøres for å koble sammen de to samfunnene i Sør-Asia og også aspekter knyttet til vannkraftsamarbeid, handel og investeringer,” sa Kwatra.

På spørsmål om rapporten fra Eminent Persons Group (EPG), sa han at det ennå ikke er sendt inn. «Regjeringen vil ta det i betraktning når det er sendt inn.»

EPG ble opprettet for å se på ulike aspekter av India-Nepal-båndene, inkludert for å se på vennskapsavtalen fra 1950 mellom de to landene. Når det gjelder grensetvisten, sa Kwatra at det er etablerte bilaterale mekanismer for å håndtere slike problemer.

“Når det gjelder grensediskusjonene mellom de to landene, er det, som dere alle vet, etablerte bilaterale mekanismer som eksisterer mellom dem,” sa han.

“Vi har alltid hevdet at de er den beste veien videre for å diskutere disse problemene, diskutere på en ansvarlig måte uten egentlig politisering av disse sakene. Det er et tema som i hovedsak vil ligge i partiene til de etablerte bilaterale mekanismene,” la han til.