Modi-Deuba-samtalen kommer att ha en omfattande agenda: Foreign Secy

0
45

Premiärminister Narendra Modi med sin nepalesiska motsvarighet Sher Bahadur Deuba. (Expressfoto: Praveen Khanna/File)

Premiärminister Narendra Modis samtal med sin nepalesiska motsvarighet Sher Bahadur Deuba i Lumbini, Nepal den 16 maj kommer att ha en omfattande agenda för att ytterligare utöka samarbetet på flera områden, inklusive vattenkraft och anslutning, sa utrikesminister Vinay Mohan Kwatra på fredagen.

På frågan om gränstvisten mellan de två sidorna kommer att ingå i samtalen, sa han att Indien alltid har hävdat att de befintliga bilaterala mekanismerna är den bästa vägen framåt för att diskutera frågorna, och tillade att de borde diskuteras på ett “ansvarsfullt sätt” utan deras “politisering”.

Modi gör ett dagslångt besök i Lumbini med anledning av Buddha Purnima. Det kommer att vara premiärministerns femte besök i Nepal sedan 2014.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I Lumbini kommer premiärministern att besöka Mayadevi-templet och hålla ett tal vid ett Buddha Jayanti-evenemang som anordnas av Lumbini Development Trust. Modi och Deuba, som besökte Indien förra månaden, kommer att hålla omfattande samtal.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir slutar i dag: Hindutva-debatt i Cong, parti duckar hårt snack…Premium

Förklarat: Varför förbudet mot veteexport är en rejäl reaktion, drabbar bönderna…

Premium

Rajapaksas hand

Premium

Den giftiga bländningen från rampljusFler premiumhistorier >>

“Det faktum att ett återbesök äger rum i en så nära följd är en återspegling av närheten till våra utbyten på hög nivå såväl som av den uppåtgående banan i vårt ömsesidigt fördelaktiga partnerskap,” sa Kwatra.

Utrikesministern sa att Modi och Deuba kommer att bygga vidare på sitt produktiva samtal i Delhi förra månaden i syfte att ytterligare utöka den delade förståelsen och samarbetet inom flera områden, inklusive vattenkraftutveckling och anslutning. Han sa att besöket kommer att “bekräfta” Indiens engagemang för förbindelser med Nepal och visa den prioritet som New Delhi fäster vid grannskapet.

“Samtalet mellan de två ledarna kommer att ha en heltäckande agenda och den täcker hela diskussionens omfattning,” sa Kwatra. Han sa att hela “omfattningen och landskapet” av partnerskapet mellan Indien och Nepal är “mycket brett och omfattande”.

“Samtalen mellan de två ledarna kommer att fortsätta där de slutade förra månaden när premiärminister Deuba besökte här och skulle utan tvekan täcka alla delar av vårt bilaterala engagemang, oavsett om det är utvecklingspartnerskap, om det är bedömning och inventering av hur anslutningsprojekt gör, vad mer kan göras för att koppla samman de två samhällena i södra Asien och även aspekter relaterade till vattenkraftssamarbete, handel och investeringar”, sa Kwatra.

Frågad om rapporten från Eminent Persons Group (EPG), sa han att det ännu inte lämnats in. “Regeringen kommer att ta hänsyn till det när det väl har lämnats in.”

EPG bildades för att undersöka olika aspekter av förbindelserna mellan Indien och Nepal, inklusive för att titta på 1950 års vänskapsavtal mellan de två länderna. Angående gränstvisten sa Kwatra att det finns etablerade bilaterala mekanismer för att ta itu med sådana frågor.

“När det gäller gränsdiskussionerna mellan de två länderna, som ni alla vet, finns det etablerade bilaterala mekanismer som finns mellan dem,” sa han.

”Vi har alltid hävdat att de är den bästa vägen framåt för att diskutera dessa frågor, diskutera på ett ansvarsfullt sätt utan att verkligen politisera dessa frågor. Det är ett ämne som i huvudsak kommer att finnas i de etablerade bilaterala mekanismerna, tillade han.