Modi-Deuba-gesprekken hebben een uitgebreide agenda: Foreign Secy

0
59

Premier Narendra Modi met zijn Nepalese ambtgenoot Sher Bahadur Deuba. (Express Foto: Praveen Khanna/File)

De gesprekken van premier Narendra Modi met zijn Nepalese tegenhanger Sher Bahadur Deuba in Lumbini, Nepal op 16 mei zullen een uitgebreide agenda hebben om de samenwerking op meerdere gebieden, waaronder waterkracht, verder uit te breiden en connectiviteit, zei minister van Buitenlandse Zaken Vinay Mohan Kwatra vrijdag.

Op de vraag of het grensgeschil tussen de twee partijen een rol zal spelen in de besprekingen, zei hij dat India altijd heeft volgehouden dat de bestaande bilaterale mechanismen de beste manier zijn om over de kwesties te beraadslagen, eraan toevoegend dat ze op een “verantwoorde manier” moeten worden besproken zonder hun “politisering”.

Modi brengt een dag lang een bezoek aan Lumbini ter gelegenheid van Buddha Purnima. Het wordt het vijfde bezoek van de premier aan Nepal sinds 2014.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

In Lumbini zal de premier de Mayadevi-tempel bezoeken en een toespraak houden op een Buddha Jayanti-evenement georganiseerd door de Lumbini Development Trust. Modi en Deuba, die vorige maand India bezochten, zullen uitgebreide gesprekken voeren.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, partij eenden hard praten…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

De giftige schittering van de schijnwerpersMore Premium Stories >>

“Het feit dat een volgend bezoek zo kort achter elkaar plaatsvindt, is een weerspiegeling van de nabijheid van onze uitwisselingen op hoog niveau en van het opwaartse traject in ons wederzijds voordelige partnerschap,” zei Kwatra.

>

De minister van Buitenlandse Zaken zei dat Modi en Deuba zullen voortbouwen op hun productieve gesprek vorige maand in Delhi met het oog op het verder uitbreiden van het gedeelde begrip en de samenwerking op meerdere gebieden, waaronder de ontwikkeling van waterkracht en connectiviteit. Hij zei dat het bezoek de toewijding van India aan de banden met Nepal zal “herbevestigen” en de prioriteit zal aantonen die New Delhi aan de buurt hecht.

“Het gesprek tussen de twee leiders zal een uitgebreide agenda hebben en het dekt de volledige reikwijdte van de discussie”, zei Kwatra. Hij zei dat het hele “bereik en landschap” van het partnerschap tussen India en Nepal “zeer breed en uitgebreid” is.

“De gesprekken tussen de twee leiders gaan verder waar ze waren geëindigd vorige maand toen premier Deuba hier een bezoek bracht en zouden ongetwijfeld alle elementen van onze bilaterale betrokkenheid omvatten, of het nu gaat om ontwikkelingssamenwerking, of het gaat om een ​​beoordeling en inventarisatie van hoe connectiviteitsprojecten doen, wat kan er nog meer worden gedaan om de twee samenlevingen van Zuid-Azië met elkaar te verbinden en ook aspecten die verband houden met samenwerking, handel en investeringen op het gebied van waterkracht”, zei Kwatra.

Gevraagd naar het rapport van de Eminent Persons Group (EPG), zei hij dat het nog moet worden ingediend. “De regering zal het in overweging nemen zodra het is ingediend.”

De EPG is opgericht om verschillende aspecten van de banden tussen India en Nepal te onderzoeken, waaronder het vriendschapsverdrag van 1950 tussen de twee landen. Over het grensgeschil zei Kwatra dat er bilaterale mechanismen zijn om dergelijke problemen aan te pakken.

“Voor zover het de grensbesprekingen tussen de twee landen betreft, zijn er, zoals jullie allemaal weten, gevestigde bilaterale mechanismen die tussen hen bestaan,” zei hij.

“We hebben altijd volgehouden dat zij de beste manier zijn om deze kwesties te bespreken, op een verantwoorde manier bespreken zonder deze kwesties echt te politiseren. Dat is een onderwerp dat in wezen in de partituur van die gevestigde bilaterale mechanismen zal staan, “voegde hij eraan toe.