Met China in focus, doet Joe Biden $ 150 miljoen aan ASEAN-leiders

0
45

VS President Joe Biden poseert voor een groepsfoto met leiders van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) tijdens een speciale VS-ASEAN-top in het Witte Huis in Washington, VS, 12 mei 2022. (Reuters)

VS President Joe Biden opende een bijeenkomst van Zuidoost-Aziatische leiders met de belofte om $ 150 miljoen te besteden aan hun infrastructuur, veiligheid, pandemieparaatheid en andere inspanningen om de invloed van rivaliserend China tegen te gaan.

Op donderdag begon Biden een tweedaagse top met de 10-landenvereniging van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in Washington met een diner voor de leiders in het Witte Huis voorafgaand aan de besprekingen op het ministerie van Buitenlandse Zaken op vrijdag.

< p>Biden glimlachte breed toen hij een groepsfoto nam op het zuidelijke gazon van het Witte Huis voor het diner met vertegenwoordigers uit Brunei, Indonesië, Cambodja, Singapore, Thailand, Laos, Vietnam, Maleisië en de Filippijnen.

https: //images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Terwijl de Russische invasie van Oekraïne op de agenda staat, hoopt de regering van Biden dat de inspanningen de landen zullen laten zien dat Washington gefocust blijft op de Indo-Pacific en de langetermijnuitdaging van China, die het op de eerste plaats ziet. grootste concurrent van het land.

Best of Express Premium

PremiumChintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren a…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

De giftige schittering van de schijnwerpersMore Premium Stories >>

Alleen al in november heeft China gedurende drie jaar $ 1,5 miljard aan ontwikkelingshulp toegezegd aan ASEAN-landen om COVID te bestrijden en economisch herstel te stimuleren.

“We moeten ons spel in Zuidoost-Azië opvoeren,” zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering tegen verslaggevers. “We vragen landen niet om een ​​keuze te maken tussen de Verenigde Staten en China. We willen echter duidelijk maken dat de Verenigde Staten sterkere relaties zoeken.”

De Amerikaanse president Joe Biden loopt samen met leiders van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) de South Lawn op om een ​​groepsfoto te maken terwijl Biden op 12 mei 2022 een speciale VS-ASEAN-top organiseert in het Witte Huis in Washington, VS. ( Reuters)

De nieuwe financiële toezegging omvat een investering van $ 40 miljoen in infrastructuur die bedoeld is om de elektriciteitsvoorziening in de regio koolstofarm te maken en $ 60 miljoen in maritieme veiligheid, evenals ongeveer $ 15 miljoen in gezondheidsfinanciering om te helpen bij de vroege opsporing van COVID-19 en andere ademhalingspandemieën, zei een functionaris. Aanvullende financiering zal de landen helpen bij het ontwikkelen van wetten voor de digitale economie en kunstmatige intelligentie.

De Amerikaanse kustwacht zal ook een schip naar de regio sturen om lokale vloten te helpen tegen te gaan wat Washington en landen in de regio hebben beschreven als China's 8217's illegale visserij.

Toch verbleken de toezeggingen in vergelijking met de diepe banden en invloed van China.

Lees ook |Joe Biden zegt dat de Fed zich richt op inflatie en dat de Chinese tarieven kunnen dalen < p>Biden werkt aan meer initiatieven, waaronder “Build Back Better World” investeringen in infrastructuur en een Indo-Pacific Economic Framework (IPEF). Maar geen van beide is definitief.

De top is de eerste keer dat ASEAN-leiders als groep bijeenkomen in het Witte Huis en hun eerste ontmoeting georganiseerd door een Amerikaanse president sinds 2016.

< p>Acht ASEAN-leiders zullen naar verwachting deelnemen aan de besprekingen. De leider van Myanmar werd vorig jaar uitgesloten vanwege een staatsgreep en de Filippijnen zijn in transitie na een verkiezing, hoewel Biden woensdag met de gekozen president van het land, Ferdinand Marcos Jr., sprak. Het land werd vertegenwoordigd door zijn minister van Buitenlandse Zaken in het Witte Huis.

Lees ook |India moet de diplomatieke aandacht die het krijgt optimaal benutten

ASEAN-leiders bezochten donderdag ook Capitol Hill voor een lunch met congresleiders.

ZORG OVER CHINA

De landen delen veel van de zorgen van Washington over China.

China's soevereiniteitsverklaring over uitgestrekte delen van de Zuid-Chinese Zee heeft het tegen Vietnam en de Filippijnen geplaatst, terwijl Brunei en Maleisië ook aanspraak maken op delen.

Toch zijn landen in de regio dat ook geweest. gefrustreerd door een vertraging van de VS bij het uitwerken van plannen voor economische betrokkenheid sinds de voormalige president Donald Trump in 2017 uit een regionaal handelspact stapte.

Lees ook |“De VS zouden een actievere handels- en investeringsagenda met ASEAN moeten aannemen, wat de VS economisch en strategisch ten goede zal komen," zei de Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob donderdag.

De IPEF wordt volgende week gelanceerd tijdens de reis van Biden naar Japan en Zuid-Korea. Maar het biedt momenteel niet de uitgebreide markttoegang waar Aziatische landen naar hunkeren, gezien de bezorgdheid van Biden om Amerikaanse banen.

Analisten zeggen dat hoewel ASEAN-landen de Amerikaanse zorgen over China delen, ze voorzichtig blijven met het kiezen van een kant. sterker met Washington, gezien hun overheersende economische banden met Peking en beperkte economische prikkels van de VS.

Kao Kim Hourn, een adviseur van de Cambodjaanse premier Hun Sen, vertelde Reuters dat het land niet zou kiezen zijkanten” tussen Washington en Peking, hoewel de Amerikaanse investeringen in zijn land toenemen.

Woensdag was Hun Sen het doelwit van een schoenengooiende demonstrant voorafgaand aan zijn eerste bezoek aan het Witte Huis tijdens een ambtstermijn die begon in 1985 De Cambodjaanse leider heeft kritiek gekregen van activisten voor het onderdrukken van afwijkende meningen.