LeT-rekryteringsärende: NIA anmäler sin tidigare officer, andra

0
45

NIA hade arresterat Negi i februari i år, kort efter Pervez' arrestering. NIA-källor hade då sagt att Negi hade delat ett konfidentiellt papper med en LeT-arbetare, som senare hade tagit sig till Pakistan. (Fil)

En före detta NIA-officer, Arvind Digvijay Negi, vidarebefordrade konfidentiella dokument till en arbetstagare i LeT för ekonomiska överväganden och sökte olaglig tillfredsställelse för att kompromissa med utredningar, den centrala undersökningsmyndigheten har lämnat in detta i sin åtalsrapport i LeT-rekryteringsfallet.< /p>

Det har också hävdat att Kashmiri människorättsaktivisten Khurram Parvez, bland andra, “samlat in information om viktiga installationer, utplacering och förflyttning av säkerhetsstyrkor, skaffat officiella hemliga dokument och vidarebefordrat detsamma till sina LeT-hanterare genom krypterad kommunikationskanal för monetär övervägande.” .

Byrån lämnade i fredags in en åtalsanmälan mot Negi, Parvez och fyra andra till en specialdomstol i Delhi. Pervez åtalades enligt olika delar av lagen om förebyggande av olagliga aktiviteter (UAPA), medan Negi inte har åtalats enligt denna antiterrorlag. Den tidigare tjänstemannen har åtalats enligt Prevention of Corruption Act (PCA), Official Secrets Act och den indiska strafflagen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Andra som ställts inför anklagelserna har identifierats som Muneer Ahmad Kataria och Arshid Ahmad Tonch från Kashmir, Zafar Abbas från Bihar och Rambhawan Prasad och Chandan Mahato från Västbengalen. Även Prasad och Mahato har endast åtalats under IPC.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir avslutas i dag: Hindutva-debatt i Cong, party duckar hårt samtal…

Premium

Förklarat: Varför förbud mot veteexport är knä -ryck reaktion, träffar bönder en…

Premium

Rajapaksas hand

Premium

Trots sin skakiga politiska framtid förblir Rahul Gandhi massmedias dar…Fler premiumhistorier >>

NIA hade arresterat Negi i februari i år, kort efter Pervez' arrestering. NIA-källor hade då sagt att Negi hade delat ett konfidentiellt papper med en LeT-arbetare, som senare hade tagit sig till Pakistan. Noterbart var att det var Negi som först gjorde en razzia i Parvez' bostad i oktober 2020 när han undersökte ett fall mot icke-statliga organisationer i Jammu och Kashmir.

Negi har varit en NIA-veteran efter att ha varit med byrån sedan starten. Han har varit en av de nyckeltjänstemän som undersökt terrorfallen i Hindutva. Han hade åkt tillbaka till sin kader i Himachal Pradesh i slutet av förra året, varefter NIA genomsökte hans bostad och arresterade honom därefter.

Enligt NIA avser fallet en konspiration som kläckts av LeT för att finansiera och rekrytera agenter och OGW för att ge stöd vid planering och genomförande av terroristaktiviteter i olika delar av Indien, inklusive J&K.

“Undersökningar avslöjade att Parvez, Kataria, Tonch och Abbas skulle driva ett nätverk av OGWs för att främja LeTs aktiviteter och för att begå terrordåd i Indien. Dessa anklagade personer samlade in information om viktiga installationer, utplacering och förflyttning av säkerhetsstyrkor, skaffade officiella hemliga dokument och vidarebefordrade densamma till sina hanterare genom krypterad kommunikationskanal för monetär övervägande, har NIA:s åtalsblad hävdat.

Om Negi har NIA sagt: “Utredningen avslöjade också att Negi som offentlig tjänsteman missbrukade sin officiella ställning och otillåtet vidarebefordrade hemliga dokument till medanklagade för ekonomiskt vederlag och även krävde olaglig tillfredsställelse genom medanklagade för att ha äventyrat utredningen.”

Enligt myndigheten hade Prasad och Mahato förfalskat identitetshandlingar och använt desamma för att skaffa SIM-kort och öppna bankkonton och lämnat dem vidare till de medanklagade för ekonomiska förmåner.

Källor. sade NIA har citerat både vittnesuttalanden och elektroniska bevis för att stödja sitt fall mot den anklagade. Under analys av extraherade sociala mediedata och e-postmeddelanden från Pervez, har NIA påstått sig ha hittat olika inkriminerade chattar relaterade till LeT.