Laatstejaars IIT-B-studenten kunnen nu eigen convocatie-sjaals weven

0
48

De convocatie-sjaal of 'Uttariya' zoals ze het in IIT-Bombay noemen, wordt gemaakt onder toezicht van een professionele handgeweven wever. (Bestand)

Convocatieceremonies spelen een zeer belangrijke rol in het leven van elke afstuderende student, en het zal specialer zijn voor studenten van het Indian Institute of Technology (IIT) Bombay, omdat ze hun oproepingssjaals in een handgeweven stof zullen weven. Het idee is om India's rijke textieltraditie van handgeweven stoffen levend te houden door de eeuwenoude praktijk aan de nieuwe generatie te introduceren. Geïnteresseerde studenten van het eerste instituut moeten zich deze maand aanmelden voor het programma. Ze zullen een maand lang vijf uur per week moeten besteden om de basis van het weven te leren. De convocatie-sjaal of 'Uttariya' zoals ze het in IIT-Bombay noemen, wordt gemaakt onder toezicht van een professionele handgeweven wever. Eerder in 2019 had een student de oproepingssjaal geweven.

Het National Salt Satyagraha Memorial in Dandi, opgericht ter ere van satyagarhis, die deelnam aan Gandhiji's mars tegen de Salt Tax, was getuige van enorme bijdragen van IIT-Bombay op het gebied van ontwerp en coördinatie. Terwijl Gandhiji het spinnen beoefende en grote belangstelling had voor handweefgetouwen, werd in 2019 een weefstudio opgericht aan de IDC School of Design in IIT-Bombay, nadat het monument was ingehuldigd. In de afgelopen jaren hebben studenten en docenten van IIT-Bombay kennis gemaakt met spinnen en weven. IDC biedt ook een keuzevak aan studenten design aan.

Het plan om door te gaan door de studio open te stellen voor geïnteresseerde laatstejaarsstudenten om hun oproepingssjaal te weven, werd echter stopgezet vanwege de pandemie. “Voordien had slechts één student van de IDC School of Design haar 'Uttariya' uit nieuwsgierigheid geweven,” zei professor Raja Mohanty van de IDC School of Design aan de IIT-Bombay.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nu dit nieuwe initiatief wordt gelanceerd voor studenten van verschillende cursussen aan de IIT-Bombay, is de studio van de IDC School of Design uitgebreid tot drie kamers, elk gewijd aan een andere kleur van het weefgetouw – groen, blauw en rood. Deze kleuren geven het diploma aan dat de student gaat behalen van respectievelijk de IIT Bombay, Undergraduate (UG), Postgraduate (PG) en PhD.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk…

Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren een…

Premium

De hand van de Rajapaksas< figuur>Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst, blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia… Meer Premium Stories >>

Vijftig studenten hebben zich al aangemeld voor het initiatief, terwijl de IDC School of Design verwacht dat het aantal zal oplopen tot 100.

“Handgeweven weven is helemaal geen gemakkelijk proces. Er zijn verschillende taken, met name stappen zoals het opwinden van de spoel en kromtrekken, het bevestigen van kettinggarens op weefgetouwen, moeten allemaal professioneel worden gedaan. Daarom hebben we een professionele wever beschikbaar in de studio, aangezien studenten het hele proces niet alleen kunnen voltooien. De oproepingssjaal is ongeveer 1,5 meter lang. Voor een professionele wever zou het twee uur duren om te weven. Terwijl we verwachten dat geregistreerde studenten 20 uur, verspreid over een maand, besteden aan het voltooien van het project”, zegt professor Mohanty.

Hij voegde eraan toe dat zijn collega Latha Tummuru en Maruthi Rao, een professionele wever uit Andhra Pradesh die momenteel op de campus, worden geassocieerd met dit initiatief.