Kashi Vishwanath-Gyanvapi zaak: Hooggerechtshof weigert onderzoek te houden, draagt ​​zaak over aan justitie Chandrachud

0
99

Kashi Vishwanath-tempel-Gyanvapi-moskee. (Bestand)

Het Hooggerechtshof heeft vrijdag geweigerd om een ​​bevel aan te nemen in een beroep dat dringend wordt verzocht om uitstel van de inspectie van het Kashi Vishwanath-tempel-Gyanvapi-moskeecomplex, en zegt dat het zal beslissen om het op de lijst te zetten voor hoorzitting na het doornemen van de dossiers. Later gaf het de opdracht om de zaak te behandelen voor een bank die werd voorgezeten door rechter D Y Chandrachud.

Een bank onder leiding van CJI NV Ramana zei dat ze geen enkele bestelling kan doorgeven zonder de dossiers te bekijken. “Ik heb geen idee van deze zaak. Laat me naar de papieren kijken. We zullen het opsommen', zei de CJI terwijl senior advocaat Huzefa Ahmadi, die verscheen voor het Anjuman Intezamia Masjid Committee, de kwestie aan de orde stelde tijdens de meldingsuren – wanneer dringende zaken onder de aandacht van de rechtbank worden gebracht.
Ahmadi zei “dit is de moskee sinds onheuglijke tijden” en dat het gerechtelijk bevel “duidelijk verboden is door de Wet op de gebedshuizen van 1991”.

“Laat me eens kijken. Ik zal een datum geven', antwoordde de CJI.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ahmadi verzocht vervolgens om een ​​status-quo-bevel waarop de CJI zei: “Hoe kan ik, zonder iets te weten? van Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl…

Premium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel werd genoemd. ..Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen oproept over de stabiliteit van crypto …Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets naar de VS, upgrade naar Busi… Meer Premium Stories >>

De senior raadsman antwoordde: “Maar in de tussentijd kan het kwartje vallen, omdat het onderzoek nu wordt uitgevoerd”.
Maar de CJI zei tegen hem: “Raadsman, ik weet van niets. Hoe kan ik een bestelling doorgeven? Sorry.” Hij voegde eraan toe dat hij de bestanden zal doornemen en zal beslissen of en wanneer het moet worden vermeld. “Plots zeg je het.”

Toen ze een pleidooi hoorden van vijf vrouwen die toestemming vroegen om te bidden in de Maa Shringar Gauri Sthal op het complex, had een rechtbank in Varanasi op 8 april advocaat-commissaris Ajay Kumar Mishra aangesteld om een inspectie van de betwiste site uit — en hem opgedragen om “videografie van de actie voor te bereiden” en een rapport in te dienen.

De moslimzijde heeft verwezen naar de Wet op de plaatsen van aanbidding (speciale bepalingen) van 1991 en sectie 4 ervan, die het indienen van een rechtszaak of het starten van enige andere juridische procedure voor een bekering van het religieuze karakter van een plaats van aanbidding verbiedt, zoals bestaande op 15 augustus 1947.

Een lokale rechtbank in Varanasi verwierp donderdag een pleidooi om de advocaat-commissaris te vervangen die het had aangesteld voor het uitvoeren van een videografisch onderzoek van het Gyanvapi-Shringar Gauri-complex hier en beval de voltooiing van de taak door 17 mei.

De rechtbank heeft ook nog twee advocaten aangesteld om de advocaat-commissaris te helpen bij het uitvoeren van het onderzoek in de moskee, die dicht bij de iconische Kashi Vishwanath-tempel ligt. Het beval de politie om FIR's te registreren als er pogingen zijn om de oefening tot zinken te brengen. Het bevel van de lokale rechtbank van 12 mei kwam op een pleidooi van een groep vrouwen die toestemming vroegen voor de dagelijkse aanbidding van hindoegoden wiens afgoden zich op een buitenmuur van de moskee bevinden.

Het moskeebestuur had zich verzet tegen het filmen in de moskee en beschuldigde de door de rechtbank benoemde commissaris ook van partijdigheid. Te midden van de oppositie lag het onderzoek een tijdje stil.

De rechtbank van burgerlijke rechter (Senior Division) Ravi Kumar Diwakar verwierp ook bezwaren tegen de opening van de twee gesloten kelders op het moskeecomplex voor het onderzoek, volgens de raadsman van hindoe-indieners. De rechtbank heeft ook de districtsmagistraat en de politiecommissaris opgedragen om de oefening te controleren en een FIR in te dienen als iemand hindernissen in het onderzoek heeft veroorzaakt.

Het zei dat het onderzoek zou kunnen worden gedaan in het Gyanvapi-Shringar Gauri-complex tussen 8 uur en 12 uur dagelijks tot de voltooiing ervan. Het onderzoeksrapport moet uiterlijk dinsdag worden ingediend. Het videografisch onderzoek van de moskee werd op 18 april 2021 bevolen door rechter Diwakar naar aanleiding van het pleidooi van de inwoners van Delhi, Rakhi Singh, Laxmi Devi, Sita Sahu en anderen.

Het oorspronkelijke proces werd ingediend in 1991 in Varanasi rechtbank voor de restauratie van de oude tempel op de plaats waar nu de Gyanvapi-moskee staat.