Jaren te laat, de Londense 'game-changer' metrolijn gaat open

0
105

Bewegwijzering voor de nieuwe ingang van de Elizabeth Line in Paddington voor de nieuwe spoorroute door centraal Londen vanuit de forenzensteden Reading in het westen en Shenfield in het oosten, tijdens een mediabezoek in Londen op woensdag 11 mei , 2022. (AP Photo/Alastair Grant)

Andy Byford wijst op het kathedraalachtige plafond, de kristalheldere akoestiek, de “puurheid van de esthetiek” die hem omringt.

Het hoofd van het Londense openbaarvervoersysteem is dol op een metrostation – een deel van een nieuwe lijn die volgens hem “de afgunst van de wereld” zal zijn wanneer het deze maand opengaat.

“Het geeft mensen echt een gevoel van grootsheid, maar er is ook een gevoel van rust”, zei Byford terwijl hij journalisten rondleidde in Liverpool Street Station op de glimmende nieuwe oost-west Elizabeth Line in Londen, die op 24 mei opengaat.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De gemengde bovengrondse en ondergrondse spoorlijn van 19 miljard pond ($ 23 miljard), genoemd ter ere van koningin Elizabeth II, is drieënhalf jaar te laat en 4 miljard pond ($ 5 miljard) boven het budget. Maar Byford zegt dat het “een game-changer” zal zijn voor de door pandemie gehavende hoofdstad van Groot-Brittannië.

Best of Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl…Premium

Onthoud Pandit Shivkumar Sharma: de man die santoor klassiek maakte

PremiumUitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd…

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen heeft opgeroepen over de stabiliteit van crypto …Meer Premium Stories >>

“Ik denk dat wanneer het wordt geopend, het een enorme morele boost zal zijn voor Londen, na de coronacrisis”, zei Byford, commissaris van Transport for London. “Wat zou een groter symbool kunnen zijn van de opkomst van Londen uit COVID dan deze spectaculaire spoorlijn?”

Toch is er een vraagteken over de vraag of Londen nog steeds de Elizabeth Line nodig heeft.

Aangezien grond eerst was gebroken op het project – ook bekend als Crossrail – in 2009, heeft Londen een recessie doorgemaakt, een rotsachtige Britse exit uit de Europese Unie en een coronaviruspandemie die de stad maandenlang platlegde en werk- en reispatronen veranderde, mogelijk voorgoed.< /p>

Tony Travers, een professor in de regering aan de London School of Economics, zei dat de Elizabeth Line “een opmerkelijk en mooi ding is.”

“Maar het werd gebouwd – na veel inspanning en gedurende een zeer lange tijd tijd — voor een andere economie”, zei hij. “De hele economische zaak was zeer sterk gebaseerd op de aanhoudende groei van de economie van centraal Londen.”

Het grootste infrastructuurproject van Groot-Brittannië sinds decennia, de nieuwe lijn omvatte het graven van 42 kilometer aan nieuwe tunnels onder de grootste stad van Europa – waarbij 68.000 jaar oude mammoetbotten, Romeinse ruïnes en de skeletten van middeleeuwse slachtoffers van de pest werden blootgelegd.

De opening stond gepland voor eind 2018. Maar met nog maar een paar maanden te gaan, werd de lancering uitgesteld en vervolgens weer uitgesteld omdat arbeiders worstelden om 10 nieuwe stations af te werken en drie afzonderlijke signaleringssystemen aan te sluiten op de westelijke, centrale en oostelijke delen van de 100 kilometer lange spoorlijn.

In 2020 wendden de bouwers zich tot Byford, een ervaren bestuurder van het openbaar vervoer die de Toronto Transit Commission leidde en vervolgens de transitautoriteit in New York, waar hij de bijnaam “Train Daddy” kreeg terwijl hij worstelde met de vaak frustrerende metro- en bussystemen van de Big Apple .

Byford heeft zijn reputatie op het spel gezet om de Elizabeth Line operationeel te krijgen.

“Het heeft zijn uitdagingen gehad”, erkende hij. “Dit is een liefdeswerk voor ons geweest. We hebben bloed gezweet over dit ding.”

Het grotendeels ondergrondse centrale gedeelte van Paddington Station in West-Londen tot Abbey Wood in het zuidoosten gaat deze maand open voor betalende klanten, dagen voordat het VK het platina jubileum van de koningin viert, hoewel het pas volledig zal worden geïntegreerd met de bovengrondse oostelijke en westelijke benen de herfst.

Bouwers zeggen dat de Elizabeth Line een snelle nieuwe verbinding zal vormen tussen Heathrow Airport ten westen van Londen, het financiële district City in het centrum en het zakencentrum Canary Wharf in het oosten.

< p>Voor iedereen die wel eens in de krappe metro van Londen heeft gereden, waarvan delen meer dan 150 jaar oud zijn, is de omvang van de nieuwe lijn een aangename schok. De ruime treinen kunnen elk meer dan 1.000 passagiers vervoeren. Ze zijn ook voorzien van airconditioning, iets dat zeldzaam is in de zweterige metro in Londen. De tunnels lijken voor altijd te buigen en de stations vliegen omhoog – Paddington is 10 verdiepingen hoog en zo lang als de Shard, de hoogste wolkenkrabber van Londen.

De bouwers van Crossrail zijn trots op de aandacht voor detail, van de stof met paarse patronen op de treinstoelen tot de speelse accenten in het stationsontwerp, zoals een gestreept plafond van Liverpool Street Station in the City dat doet denken aan het krijtstreeppak van een bankier. Verlichting is koel in de hal, warm op de perrons – een “nudge” om mensen op subtiele wijze naar de treinen te lokken.

De Elizabeth Line wordt geopend in een stad en een land met economische onzekerheid, waarbij de oorlog in Oekraïne een recordinflatie aanwakkert en het stadscentrum nog steeds stiller is dan vóór de pandemie, aangezien veel officieren ten minste parttime vanuit huis werken. Het verwachte passagiersaantal van de lijn is teruggebracht van de voorspelde 250 miljoen mensen per jaar vóór de pandemie tot ongeveer 200 miljoen per jaar.

Het transitnetwerk, de bloedsomloop van Londen, heeft nog meer investeringen nodig. Maar de Britse conservatieve regering is gericht op het verspreiden van economische kansen van het rijke zuiden van Engeland naar de armere Midlands en het noorden, en is terughoudend om geld uit te geven aan de hoofdstad, vooral omdat Londen een bolwerk is van de oppositiepartij Labour.

Een geplande Crossrail 2 die Londen van zuidwest naar noordoost zou doorsnijden, staat in de wacht, hoewel Crossrail-topman Mark Wild hoopt dat het op een dag zal worden voltooid.

Hij is er zeker van dat de nieuwe lijn zal helpen om Londen weer op de rails.

“Als er ooit een spoorlijn komt die pandemiebestendig is, dan is het deze wel,” zei Wild. “Het is luchtig, snel, de stations zijn kathedraalachtig, de lucht is fris. Het is modern, schoon. Als er ooit een spoorlijn is die een terugkeer naar kantoor kan stimuleren, dan is het deze wel.”