Ik bedank premier Modi, wil nauwere banden met India, zegt de nieuwe premier van Sri Lanka

0
138

Ranil Wickremesinghe. (Bestandsfoto)

Sri Lanka's nieuwe premier Ranil Wickremesinghe heeft gezegd dat hij uitkijkt naar nauwere banden met India tijdens zijn ambtstermijn en bedankte India voor zijn economische hulp aan het land zoals het is. pakt de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid aan.

Wickremesinghe, 73, werd donderdag beëdigd als de 26e premier van Sri Lanka om het land te stabiliseren door schulden geteisterde economie en maak een einde aan de politieke onrust.

“Ik wil een hechtere relatie en ik wil premier (Narendra) Modi bedanken”, zei Wickremesinghe, verwijzend naar de Indiase economische hulp aan zijn land.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een religieuze ceremonie die hier gisteravond werd gehouden nadat hij de eed had afgelegd.

Best of Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl. ..Premium

Onthoud Pandit Shivkumar Sharma: de man die Santoor klassiek maaktePremium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd…

PremiumUitgelegd: waarom de crash van Luna vragen oproept over de stabiliteit van crypto … Meer Premium Stories >>

India heeft sinds januari van dit jaar meer dan $ 3 miljard toegezegd aan het door schulden geteisterde Sri Lanka in leningen, kredietlijnen en kredietswaps.

India zei donderdag uit te kijken naar de samenwerking met de nieuwe Sri Lankaanse regering gevormd in overeenstemming met de democratische processen en de toewijding van New Delhi aan de mensen van de eilandnatie zal worden voortgezet.

De 73-jarige leider van de United National Party (UNP) nam het stokje over als premier, aangezien het land geen regering had sinds maandag, toen de oudere broer van president Gotabaya Rajapaksa en premier Mahinda Rajapaksa ontslag nam nadat het geweld uitbrak na een aanval tegen de anti-regeringsdemonstranten door zijn aanhangers.

De aanval leidde tot wijdverbreid geweld tegen Rajapaksa-loyalisten, waarbij negen mensen omkwamen en meer dan 200 anderen gewond raakten.

Wickremesinghe zei dat zijn focus beperkt was tot het aanpakken van de economische crisis.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/Ranil-Main.jpg?resize=600.334" /> President Gotabaya Rajapaksa (rechts) begroet Ranil Wickremesinghe tijdens diens eedaflegging als de nieuwe premier, donderdag in Colombo. (AP)

“Ik wil dit probleem oplossen om de levering van benzine, diesel en elektriciteit aan de mensen te garanderen,” Wickremesinghe.

Sri Lanka wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948. De crisis wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een gebrek aan buitenlandse valuta, waardoor het land het zich niet kan veroorloven om te betalen voor invoer van basisvoedsel en brandstof, wat leidt tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.

‘Ik zal het werk doen dat ik heb beloofd’ p>

Op de vraag of hij zijn premierschap in het 225-koppige parlement kon behouden, aangezien hij maar één zetel heeft, zei hij: “Ik zal de meerderheid bewijzen als het erop aankomt”.

Verwijzend naar de protesten over het hele eiland, Wickremesinghe zei dat het belangrijkste protest bij het secretariaat van president Gotabaya Rajapaksa van meer dan een maand zou mogen doorgaan.

“Ik zal met hen (demonstranten) praten als ze bereid zijn,” zei hij.

Gevraagd of hij bang was voor protesten die hem eisten te stoppen, zei hij dat hij ze onder ogen zou komen. “Als ik de klus kan klaren om de economische crisis het hoofd te bieden, zal ik dat ook aankunnen,” zei hij.

Wickremesinghe werd benoemd tot premier als de belangrijkste oppositiepartij Samagi Jana Balawegaya (SJB) en de op twee na grootste partij Janatha Vimukthi Peramuna (JVP) stelde zware voorwaarden, zoals het aftreden van president Rajapaksa, om de interim-regering te leiden.

Wickremesinghe staat aan het hoofd van de interim-regering waarin alle politieke partijen gedurende een beperkte periode belanghebbenden moeten zijn voordat ze een parlementsverkiezing mogelijk maken.

Leden van de regerende Sri Lankaanse Podujana Peramuna (SLPP), een sectie van de belangrijkste oppositie SJB en verschillende andere partijen hebben hun steun betuigd om een ​​meerderheid voor Wickremesinghe in het Parlement te tonen, aldus bronnen.

Een beschadigde buste van D.A. Rajapaksa, de vader van de voormalige Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa, is afgebeeld in een museum, na gewelddadige botsingen tussen pro- en anti-regeringsfacties en politie, in Weeraketiya, Sri Lanka, 11 mei 2022. (Reuters)

Verschillende facties waren echter tegen het besluit om Wickremesinghe tot nieuwe premier te benoemen.

De JVP en de Tamil National Alliance beweerden dat zijn benoeming ongrondwettelijk was.

De ervaren politicus wordt gezien als dicht bij de Rajapaksa-clan. Maar hij heeft momenteel niet veel steun van de oppositie of van het publiek. Het valt nog te bezien of hij zijn meerderheid in het 225-koppige parlement kan bewijzen.

“We zullen hem de ruimte geven,” Dat heeft Weerasumana Weerasinghe van de Communistische Partij gezegd.

Voormalig president Maithripala Sirisena's Sri Lanka Freedom Party-partij zei dat het centrale comité vanmorgen bijeen zou komen om een ​​beslissing te nemen.

De handel vakbond annex politieke partij voor de plantagegemeenschap van Indiase afkomst, Ceylon Workers’ Congres, zei dat ze Wickremesinghe zouden steunen.

Een man kijkt naar een beschadigde bus van aanhangers van de Sri Lankaanse regeringspartij nadat het in brand was gestoken tijdens een botsing van pro- en anti-regeringsdemonstranten in de buurt van de residentie van de premier in Colombo. (Reuters)

De ergste economische crisis van Sri Lanka heeft geleid tot wijdverbreide protesten waarin wordt opgeroepen tot politieke hervormingen en het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa. Op 1 april heeft president Rajapaksa de noodtoestand uitgeroepen en vijf dagen later opgeheven. De regering heeft op 6 mei opnieuw de noodtoestand ingesteld nadat de politie traangas had afgevuurd en studenten had gearresteerd die protesteerden bij het parlement, dat werd verdaagd tot 17 mei.

Hoewel de protesten overweldigend vreedzaam waren, schoot de politie dodelijk op een demonstrant op 19 april en hebben bij verschillende gelegenheden traangas en waterkanonnen gebruikt tegen demonstranten. De autoriteiten hebben talloze arrestaties verricht en herhaaldelijk avondklokken opgelegd.

De politieke crisis werd eind maart veroorzaakt toen mensen gewond raakten door urenlange stroomstoringen en essentiële tekorten die de straat op gingen en het aftreden van de regering eisten.< /p>

President Rajapaksa ontsloeg zijn kabinet en benoemde een jonger kabinet als antwoord op de eis om af te treden. Een aanhoudend protest tegenover zijn secretariaat is nu al meer dan een maand aan de gang.

Op maandag nam zijn broer Mahinda Rajapaksa ontslag als premier om plaats te maken voor de president om een ​​interim-regering van alle politieke partijen te benoemen.