IJzer in Tamil Nadu 4.200 jaar geleden: een nieuwe datering en de betekenis ervan

0
43

Ijzervoorwerpen teruggevonden op de locatie in Mayiladumparai. (Foto: Tamil Nadu State Department of Archaeology)

Koolstofdatering van opgegraven vondsten in Tamil Nadu duwt het bewijs van het gebruik van ijzer in India terug tot 4.200 jaar geleden, zo maakte de regering van Tamil Nadu deze week bekend op basis van een archeologisch rapport. Voordien was het vroegste bewijs van ijzergebruik van 1900-2000 BCE voor het land, en van 1500 BCE voor Tamil Nadu. Het laatste bewijs dateert de bevindingen van Tamil Nadu tot 2172 BCE.

Minister-president M.K. Stalin zei in de Vergadering dat is vastgesteld dat de Tamils ​​die 4.200 jaar geleden leefden, op de hoogte waren van ijzer. “Dichte bossen werden pas in vruchtbare grond omgezet toen de mensheid het gebruik van ijzer begon te beseffen. Deze bevinding heeft vragen beantwoord met betrekking tot de start van landbouwactiviteiten in Tamil Nadu,” zei Stalin.

Best of Explained

Click hier voor meer

De bevindingen

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De opgravingen zijn van Mayiladumparai bij Krishnagiri in Tamil Nadu, ongeveer 100 km ten zuiden van Bengaluru. Mayiladumparai is een belangrijke vindplaats met cultureel materiaal dat dateert tussen de microlithische (30.000 v.Chr.) en vroeghistorische (600 v.Chr.) tijdperken.

Het beste van Express Premium

Premium

Chintan Shivir eindigt vandaag: Hindutva-debat in Cong, party ducks hard talk… Premium

Uitgelegd: waarom een ​​verbod op de export van tarwe een reflexmatige reactie is, treft boeren een…

Premium

De hand van de Rajapaksa's

Premium

Ondanks zijn wankele politieke toekomst, blijft Rahul Gandhi de held van de massamedia,… Meer Premium Stories >>

“De site ligt te midden van verschillende archeologische vindplaatsen zoals Togarapalli, Gangavaram, Sandur, Vedarthattakkal, Guttur, Gidlur, Sappamutlu en Kappalavadi… Al deze belangrijke archeologische vindplaatsen liggen binnen een straal van 10 km”, aldus het door Stalin aangehaalde rapport, getiteld ‘Mayiladumparai: Beginning of Agrarian Society 4200 years old Iron Age culture in Tamilnadu’, onder leiding van archeoloog K Rajan.

Prof. Rajan had de site in de jaren negentig ontdekt en de eerste opgravingen van daaruit werden in de jaren negentig gedaan. De resultaten van daten, waarbij gebruik werd gemaakt van versnellermassaspectroscopie, kwamen vorige week binnen.

Tijdlijn opnieuw bekeken

De data waarop mensen de ijzertijd binnengingen, variëren van regio tot regio van de wereld naar een ander. Ook in India is de datum in de loop van de decennia herzien met opeenvolgende bevindingen.

In 1979 werd het gebruik van ijzer herleid tot 1300 BCE in Ahar in Rajasthan. Later dateren de monsters in Bukkasagara in Karnataka, die wijzen op de ijzerproductie, uit 1530 vGT. De datum werd vervolgens teruggedrongen tot 1700-1800 vGT met opgravingen die bewijs vonden van ijzersmelting in Raipura in de Mid-Ganga-vallei, en vervolgens tot 1900-2000 vGT op basis van onderzoeken op locaties in Malhar bij Varanasi en Brahmagiri in Noord-Karnataka. Een reeks dateringsresultaten van vondsten uit verschillende delen in India hebben bewijs geleverd van ijzerertstechnologie vóór 1800 BCE.

Vóór de laatste ontdekking was het vroegste bewijs van ijzergebruik voor Tamil Nadu afkomstig uit Thelunganur en Mangadu bij Mettur, daterend uit 1500 BCE.

Historische betekenis

Het is niet bekend dat ijzer is gebruikt in de Indusvallei, waar het gebruik van koper in India zou zijn ontstaan ​​(1500 v.Chr.). “Maar de niet-beschikbaarheid van koper voor technologische en massale exploitatie dwong andere regio's om in het stenen tijdperk te blijven. Toen de ijzertechnologie werd uitgevonden, leidde dit tot de productie van landbouwwerktuigen en wapens, wat leidde tot de productie die nodig is voor een beschaving die de economische en culturele vooruitgang vooruitloopt”, zei een vooraanstaande wetenschapper die betrokken was bij de opgraving in Mayiladumparai.

Hoewel nuttige gereedschappen van koper waren gemaakt, waren deze broos en niet zo sterk als ijzeren gereedschappen. Het zou moeilijk zijn geweest om koperen werktuigen te gebruiken om dichte bossen te kappen en land onder landbouw te brengen. Daarom concluderen wetenschappers dat ontbossing pas plaatsvond nadat mensen ijzer begonnen te gebruiken.

“Met het laatste bewijs dat ons ijzer traceert Leeftijd tot 2000 BCE vanaf 1500 voor Christus, we kunnen aannemen dat onze culturele zaden werden gelegd in 2000 BCE. En het voordeel van sociaal-economische veranderingen en massale productie veroorzaakt door de ijzertechnologie gaf zijn eerste vruchten rond 600 vGT – de Tamil Brahmi-scripts,' zei de wetenschapper.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Cultuur en politiek

Ooit werd aangenomen dat de Tamil Brahmi-scripts rond 300 vGT zijn ontstaan, totdat een mijlpaal in 2019 de datum terugdrong tot 600 vGT. Deze datering verkleinde de kloof tussen de beschaving van de Indusvallei en het Sangam-tijdperk van Tamilagam/Zuid-India. Dit, en de laatste bevindingen, zijn van politiek belang.

De datering van de scripts, gebaseerd op opgravingen van onder meer Keeladi bij Madurai, werd controversieel toen de Archaeological Survey of India (ASI) geen geavanceerde koolstofdateringstests, en een ASI-onderzoeker die het onderzoek had gestart, werd uit de staat overgebracht. De bevindingen van 2019 kwamen voort uit de inspanningen van de deelstaatregering.

In de Vergadering zei Stalin dat het doel van de deelstaatregering is om door middel van wetenschappelijke methoden vast te stellen dat de geschiedenis van India moet worden herschreven vanuit de Tamil-land. Hij zei dat de afdeling archeologie van de staat zou beginnen met een vergelijkend onderzoek naar de graffiti die in Keeladi is gevonden en de tekenen van de beschaving van de Indusvallei.