HC-lättnad till Gujarat Vidyapith över UGC-meddelande

0
50

Gujarat High Court (Arkiv)

Gujarat High Court har gett Gujarat Vidyapith interimistisk befrielse från verkställandet av ett meddelande om uppvisning utfärdat av University Grants Commission (UGC) den 25 april och frågade varför dess status som anses vara universitet inte bör dras tillbaka.

Högsta domstolen den 6 maj har beordrat tillfälligt lättnad till universitetet och utfärdat ett meddelande till centralregeringen och UGC som kan återlämnas den 20 juni 2022.

Lättnaden kom efter att universitetet ifrågasatte meddelandet av den 25 april 2022 utfärdat av UGC:s sekreterare på grundval av den interna revisionsrapporten för perioden mellan 01.04.2018 och 31.03.2021 på uppdrag av unionsregeringens utbildningsministerium.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Beslutet från domstolen Bhargav D Karia säger: “Det hävdades att det ifrågasatta meddelandet om uppvisning är utan jurisdiktion eftersom UGC inte har någon befogenhet att upphäva statusen Ansett att vara universitet som beviljades enligt Section 3 of the University Grants Commission Act, 1956…”.

Best of Express Premium

Premium

SGPC:s upplösning från 1946 om “Sikh-staten”: Vad Simranjit Singh Mann missade

Premium

I Khargone, en berättelse om två PMAY-hus: ett bulldozerat, ett annat vandaliserat…

Premium

Chintan Shivir avslutas i dag: Hindutva-debatt i Cong, partyducks hard talk …

Premium

Förklarat: Varför förbudet mot veteexport är en rejäl reaktion, drabbar bönderna…Fler premiumhistorier &gt ;>

“Det hävdades att sekreteraren för UGC i det ifrågasatta meddelandet om bevisförklaring efter att ha registrerat revisionsinvändningarna som anges i revisionsrapporten uppmanat framställaren att inom en period av 21 dagar förklara varför framställarens blivande universitetsstatus bör inte dras tillbaka och under tiden, tills den tillfredsställande förklaringen har lämnats av framställaren, beordras bidraget att stoppas,” beställningen anger vidare.

Vidyapith hävdade inför High Court att den “redan har lämnat parawise svar på revisionsinvändningarna via e-post daterad 18.04.2022”.

Högsta domstolen i sin ordning angav vidare, ” 8220;Det påstods att avbrottet av bistånd till framställaren genom det ifrågasatta meddelandet inte kunde ha riktats till en sådan åtgärd vidtagen av UGC i strid med bestämmelserna i lagen och förordningarna”.

Eftersom Gujarat Vidyapith är ett ansett att vara-universitet får hela anslag från centret och delstatsregeringen har ingen andel eller finansiering.

Tidigare den 25 november 2021 hade University Grants Commission (UGC) utfärdat direktiv vid det möte som hölls för att avsätta Dr Rajendra Khimani som vicekansler i Gujarat Vidyapith “med omedelbar verkan”, med iakttagande av “förseningar i förfarandet” i sin utnämning.

Den 22 mars utfärdade högsta domstolen ett meddelande till kommissionen och uppmanade den att inte vidta några “tvångsåtgärder” för att ta bort honom.

Rättens meddelande kom på en framställning som lämnats in av Khimani för att få vägledning som förklarar kommissionens direktiv som “olagligt”.

< p>UGC beslutade vid sitt 554:e möte som leddes av den tidigare ordföranden Prof Dhirendra Pal Singh den 25 november 2021 att “underlåtenhet att följa kommissionens anvisningar skulle leda till straffrättsliga åtgärder i enlighet med UGC Act, 1956 and the UGC (Institutions Deemed to be Universities) Regulations, 2019, inklusive den om undanhållande av bidrag”.