Gratis HEVC-codecs installeren op Windows 11 (voor H.265-video)

0
57
Microsoft

High Efficiency Video Coding, gewoonlijk HEVC of H.265 genoemd, is momenteel de standaard voor het comprimeren van video. De meeste nieuwe inhoud is gecodeerd met HEVC — maar het wordt niet meegeleverd met Windows 11, en de codecs kosten normaal gesproken geld. Hier leest u hoe u HEVC gratis kunt krijgen.

Wat is HEVC en waarom heb ik het nodig?

HEVC is een compressie-algoritme — het neemt grote, ongecomprimeerde (of minimaal gecomprimeerde) videobestanden en maakt ze veel kleiner met slechts een lichte afname van de kwaliteit.

Door videobestanden te comprimeren kunnen streamingdiensten zoals Netflix of Hulu je video sturen zonder volledig vast te lopen uw internetverbinding of door uw datalimiet blazen. Het is echter nuttig voor andere dingen dan streamingdiensten. HEVC wordt bijvoorbeeld gebruikt om de enorme bestanden die in het filmbewerkingsproces worden gebruikt, te comprimeren tot iets dat gemakkelijk op een enkele Blu-Ray-schijf past.

GERELATEERD: Wat is HEVC H.265-video en waarom is het zo belangrijk voor 4K-films?

Meer fabrikanten van mobiele telefoons voegen ook ondersteuning voor HEVC toe. Alle nieuwere Apple-apparaten zoals de iPhone en iPad gebruiken HEVC om video op te nemen, en sommige Android-apparaten, zoals de Pixel-telefoons van Google, doen dat ook. Door video die is opgenomen op een mobiele telefoon te comprimeren, kunt u tientallen of honderden uren aan beeldmateriaal opnemen, terwijl ongecomprimeerde of minimaal gecomprimeerde formaten — zoals AVI — zou slechts een paar uur aan beeldmateriaal toestaan ​​voordat de opslag van uw apparaat volledig vol was.

Helaas zijn de benodigde codecs niet standaard geïnstalleerd op Windows 11 — je moet ze handmatig installeren of een mediaspeler van derden gebruiken die erbij wordt geleverd.

Advertentie

Er zijn tal van toepassingen van derden die worden geleverd met de HEVC-codecs "uit de doos"" bij wijze van spreken. VLC is zo'n applicatie en het is een fantastische allround videospeler. Voor de veiligheid moet je VLC alleen downloaden van de officiële website.

Hoe krijg je HEVC-codecs op Windows 11?

Als u ooit hebt geprobeerd een videobestand te openen dat is gecodeerd met HVEC op Windows 11 met behulp van een van de ingebouwde toepassingen, heeft u waarschijnlijk een pop-up ontvangen die u informeert dat u 99 cent moet betalen om de HEVC-codecs te installeren. De vergoeding is afkomstig van de complexe licenties en royalty's rond HEVC.

GERELATEERD: De opvolger van HEVC: wat is de AV1-codec?

Je kunt de codecs gratis krijgen via de Microsoft Store, maar je kunt het niet vinden met de zoekfunctie. Om het gratis pakket te krijgen, kopieert en plakt u de volgende code in de adresbalk van uw webbrowser en drukt u op Enter:

ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq< /p>

Mogelijk krijgt u een bericht dat u waarschuwt dat de link probeert te openen via een toepassing op uw computer — maak je geen zorgen, dat is precies wat je wilt. Ga je gang en sta het toe, en dan zie je een Microsoft Store-pagina geopend voor een applicatie genaamd "HEVC Video Extensions from Device Manufacturer". Klik op de “Installeren” en wacht tot de toepassing is gedownload en geïnstalleerd.

Opmerking: De installatieknop is waar de “Open” knop is als je de codecs nog niet hebt geïnstalleerd.

Opmerking: Dit werkt mogelijk niet op Windows 11 pc's buiten de Verenigde Staten, maar het kan geen kwaad om het te proberen.

Probeer je videobestand opnieuw. Als alles correct werkte, zou het zonder problemen moeten spelen op een van de standaard apps die bij Windows 11 worden geleverd. Probeer je pc opnieuw op te starten als het niet meteen werkt.

Het is mogelijk dat Microsoft dit in de toekomst uitschakelt. We hebben het getest en bevestigd dat het werkte in mei 2022, maar als je deze instructies op een later tijdstip volgt en de link werkt niet of de HEVC-codecs werken niet goed, dan is het waarschijnlijk 8217;t iets wat je deed. Onthoud dat je altijd kunt terugvallen op een programma als VLC, dat standaard met de HEVC-codecs wordt geleverd.

Advertentie

Ook VCC (H.266), de opvolger van HEVC, is sinds enkele jaren geformaliseerd — het is waarschijnlijk dat we binnenkort meer inhoud zullen zien die met die standaard is gecodeerd, vooral omdat 8K-inhoud zijn weg begint te vinden naar de mainstream. De licentie- en royaltystructuur van VCC is ontworpen om minder gedoe te zijn dan die van HEVC, dus er is reden om te hopen dat we niet voor altijd vastzitten met tijdelijke oplossingen.

Gebruiken Windows 10? Hetzelfde proces werkt ook voor het gratis installeren van HEVC-codecs op Windows 10.

GERELATEERD: Hoe u gratis HEVC-codecs installeert op Windows 10 (voor H.265 Video )

LEES VOLGENDE

  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › Waarom onbeperkte mobiele data niet echt onbeperkt is