Glimt av håp: Pulser, melkeprisene faller

0
109

All-India modal (mest siterte) utsalgspriser for de fleste dals (delte pulser) er faktisk lavere nå enn for ett år siden: chana eller kikert (Rs 70/kg mot Rs 75/kg) , arhar/tur eller due-erter (Rs 100/kg mot Rs 110/kg), urad eller svart gram (Rs 98/kg mot Rs 107,5/kg) og moong eller grønn gram (Rs 95/kg mot Rs 105/kg ).

ER DEN verste matinflasjonen – 8,38 prosent år-til-år i april – over? Noe håp gir melk, som har høyest vekt blant matvarer i konsumprisindeksen etter korn. Og også belgfrukter, i tillegg til slike som løk og potet.

Internasjonale priser på meierivarer har falt fra en klippe den siste måneden, og effektene trer også i India.

Gjennomsnittsprisen på skummetmelkpulver (SMP) på Global Dairy Trade-auksjonsplattformen nådde et maksimum på 4599 dollar per tonn 5. april, nesten det dobbelte av det laveste tidlig i mai 2020 på 2373 dollar. Men den prisen har siden sunket til $4 130 per tonn i den siste 3. mai-auksjonen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Les også |Detaljhandelsinflasjon på 8-års høyeste på 7,79 % i april

Fallet har vært enda mer for prisene på vannfritt melkefett (ghee), som har krasjet fra 7 111 dollar til 6 008 dollar per tonn mellom 15. mars og 3. mai. Disse hadde igjen steget fra de verdensomspennende laveste prisene på 3 870 dollar på 3 870 dollar i juli 2020.< /p>

Beste av Express Premium

Premium

Jeg prøvde HealthifyMe Pro og jeg er ikke sikkert alle trenger kontinuerlig gl…Premium

Forklart: Den vedvarende teorien om at Taj Mahal var et hinduistisk tempel kalt…

Premium

Forklart: Hvorfor Luna-krasj har reist spørsmål om stabiliteten til krypto …Premium

Aviation Secy, kone får rabatterte Air India-billetter til USA, oppgrader til Busi…Flere Premium-historier >>

“Prisene hadde gått opp til uholdbare nivåer. Melkefettprisene steg også delvis sammen med vegetabilsk fett, spesielt palmeolje,” sa R S Sodhi, administrerende direktør i Gujarat Cooperative Milk Marketing Federation, bedre kjent som Amul.

Les også |Forklart: Hva forårsaker høy inflasjon, og hvor?

Virkningen av ødeleggelse av etterspørselen — kjøpere svir til rekordhøye priser — merkes også i India. Siden midten av april har meierier senket prisene på SMP og hvitt smør produsert av bøffelmelk, fra henholdsvis Rs 320/kg til Rs 300/kg og Rs 375/kg til Rs 365/kg. Prisene fra fabrikk på kumelk SMP har også falt fra Rs 315/kg til Rs 295/kg i Karnataka og fra Rs 295/kg til Rs 275/kg i Maharashtra; gult kusmør fra 405 Rs/kg til 395 Rs/kg i Karnataka og fra 400 Rs/kg til 380 Rs/kg i Maharashtra.

Ifølge Ganesan Palaniappan, en ledende Chennai-basert meierivarehandler, er det to årsaker til prisfallet. For det første følger innenlandske priser den globale nedgangen, over 15,5 prosent siden midten av mars for melkefett. For det andre, de tidlige monsunbygene i Karnataka og Tamil Nadu — normalt fra rundt den første uken i mai var det 15 dager for tidlig denne gangen. “Kyr begynner å produsere mer melk med regnet, noe som hjelper fôrveksten. Handlende lager ned når de ser regnet, i påvente av at melken kommer opp,” sa han.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

De lavere SMP- og fettrealiseringene har allerede ført til at Maharashtra-meieriene har redusert prisene på melkeinnkjøp. Dashrath S Mane, styreleder i Indapur Dairy and Milk Products Ltd, bekreftet at anlegget hans i Pune-distriktet, som skaffet kumelk (inneholdt 3,5 % fett og 8,5 % faste stoffer-ikke-fett) til Rs 35-36 per liter frem til 5. mai , har nå kuttet den med Re 1/liter. Han spådde ytterligere priskorreksjoner nedover, “selv om det er usannsynlig å gå under Rs 30-31”.

Sodhi følte at prisene, inkludert SMP, smør og ghee, vil stabilisere seg og sveve rundt dagens nivå. “De vil verken gå opp eller ned mye,” han sa. Palaniappan var av den oppfatning at prisene vil bli støttet av melkeproduksjonen i Nord-India, som hovedsakelig er et bøffelbelte, og forblir lave til minst slutten av juli. Bøfler begynner å kalve først fra august, og melkestrømmen deres topper seg om vinteren og holder seg høy til mars-april.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Men prisene stiger ikke — det også i “lean” sommersesongen — er gode nyheter i seg selv. Amul og Mother Dairy hevet utsalgsprisene på melk sist med 2 Rs/liter hver i mars 2022 og juli 2021 — og før det i desember 2019. Gitt dagens globale markedstrender for meieriprodukter og sørvest-monsunen som forhåpentligvis kommer i tide, kan det hende at ytterligere økninger ikke skjer nå.

Det er ikke melk alene. Utsalgsprisene i hele India (mest siterte) for de fleste dals (delte pulser) er faktisk lavere nå enn for ett år siden: chana eller kikert (70 Rs/kg mot Rs 75/kg), arhar/tur eller due-ert (Rs 100/kg mot Rs 110/kg), urad eller svart gram (Rs 98/kg mot Rs 107,5/kg) og moong eller grønn gram (Rs 95/kg mot Rs 105/kg). Det samme gjelder for løk (20 Rs/kg mot Rs 25/kg) og potet (uendret på Rs 20/kg), ifølge data fra forbrukerdepartementet.