Gearresteerde kardinaal Joseph Zen uit Hong Kong, een vurige criticus van Peking

0
52

De gepensioneerde bisschop kardinaal Joseph Zen Ze-kiun arriveert bij het Hof van Beroep in Hong Kong. (Bestand/Reuters)

Kardinaal Joseph Zen, de 90-jarige katholieke geestelijke die door de politie van Hong Kong is gearresteerd op beschuldiging van nationale veiligheid, is lange tijd een felle criticus geweest van de controle van Peking over religie en het politieke monopolie, samen met pogingen van het Vaticaan om een werkovereenkomst met de regerende Communistische Partij.

Zen verliet woensdagavond op borgtocht een politiebureau na zijn arrestatie samen met andere voormalige beheerders van het 612 Humanitarian Support Fund, dat hulp biedt aan mensen gearresteerd tijdens 2019 anti-regeringsprotesten. De voormalige aartsbisschop van Hong Kong heeft nog geen commentaar gegeven op zijn arrestatie.

Volgens een politieverklaring werden de voormalige curatoren ervan verdacht de nationale veiligheid in gevaar te brengen door verzoeken te doen aan het buitenland of overzeese instanties en door op te roepen tot het opleggen van sancties aan de Speciale Administratieve Regio Hong Kong.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

Algemeen veroordeeld in het buitenland, bevorderen de arrestaties een campagne om alle vormen van afwijkende meningen in de stad te vernietigen onder de ingrijpende nationale veiligheidswet die in 2020 is aangenomen, een jaar nadat de autoriteiten onderdrukte pro-democratische protesten die de Chinese heerschappij over Hong Kong uitdaagden.

Best of Express Premium

Premium

Ik heb HealthifyMe Pro uitgeprobeerd en ik weet niet zeker of iedereen continue gl…

Premium

Uitgelegd: de hardnekkige theorie dat de Taj Mahal een hindoetempel was genaamd…

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen heeft opgeroepen over de stabiliteit van crypto …Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets voor VS, upgrade naar Busi… Meer Premium Stories >>

Het harde optreden dringt steeds meer door in de lang gerespecteerde economische, religieuze en educatieve instellingen van de stad, samen met niet-gouvernementele organisaties, waarvan er vele hun activiteiten in Hong Kong hebben stopgezet.

De stad werd beloofd de vrijheid van meningsuiting, vergadering en rechterlijke onafhankelijkheid te behouden toen het in 1997 van Groot-Brittannië aan China werd overgedragen, maar critici zeggen dat Peking zijn garanties heeft verzaakt.

Zen had ooit geprobeerd bruggen te bouwen met de door partijen gecontroleerde katholieke kerk in China door een bezoek te brengen aan door Peking goedgekeurde seminaries op het vasteland van China. Maar hij zei ook dat die ervaringen hem het gebrek aan godsdienstvrijheid in China lieten zien en een diep wantrouwen jegens de officieel atheïstische regerende partij voedden.

China verbrak de betrekkingen met de Heilige Stoel in 1951, nadat de partij aan de macht was gekomen en haar eigen kerk had opgericht. Buitenlandse priesters werden het land uitgezet en veel van hun Chinese collega's brachten tientallen jaren door in gevangenissen of werkkampen.

Explained |Wie is John Lee, de nieuwe Chief Executive van Hong Kong?

De afgelopen jaren heeft het Vaticaan, met name onder paus Franciscus, gretig geprobeerd een deal te sluiten met de Chinese regering en de kerken te verenigen.

Zen was vooral vernietigend voor pogingen van sommigen in het Vaticaan om een ​​regeling te treffen met de partij over de benoeming van bisschoppen op het vasteland, een macht die traditioneel wordt uitgeoefend door de Heilige Stoel en die Peking voor zichzelf opeist.

In 2018 , waarschuwde hij dat een deal tussen het Vaticaan en China waarbij te veel gezag aan Peking wordt afgestaan, de katholieke volgelingen van het land in een grote “vogelkooi” zou plaatsen.

“De communistische regering wil gewoon de kerk zich over te geven, omdat ze volledige controle willen, niet alleen over de katholieke kerk maar over alle religies', zei Zen destijds.

In 2018 zou een stilzwijgende overeenkomst zijn bereikt waarbij China namen ter goedkeuring aan het Vaticaan heeft voorgelegd, maar dat heeft weinig merkbare invloed gehad op de betrekkingen tussen de partijen. Zen beschuldigde de Heilige Stoel van het verkopen van ondergrondse katholieken die trouw zijn gebleven aan het Vaticaan.

Uitgelegd |De eerste zaak onder de nationale veiligheidswet van Hong Kong

Zen, een frequente blogger, postte over het maken van een wanhopige reis naar Rome in een persoonlijke poging om te voorkomen dat een ondergrondse bisschop wordt vervangen door een geëxcommuniceerde die de voorkeur geniet van Peking.

De Vaticaanse woordvoerder, Matteo Bruni, zei woensdag dat de Heilige Stoel “met bezorgdheid kennis heeft genomen van het nieuws van de arrestatie van kardinaal Zen en de evolutie van de situatie met extreme aandacht volgt”.

Het katholieke bisdom van Hongkong heeft donderdag ook een verklaring uitgegeven waarin staat dat het “extreem bezorgd is over de toestand en veiligheid van kardinaal Joseph Zen en we bieden onze speciale gebeden voor hem aan”.

“We hebben altijd de rechtsstaat hoog gehouden. We vertrouwen erop dat we in de toekomst religieuze vrijheid zullen blijven genieten in Hong Kong onder de basiswet,” zei het, verwijzend naar de mini-grondwet van de stad.

Zen heeft een te grote politieke invloed gehad in een stad waar christenen een minderheid zijn, maar velen bekleden eliteposities, met name in de regering en het onderwijs.

Lees ook |Hoe de persvrijheid wordt uitgehold in Hong Kong

Geboren in een katholiek gezin in Shanghai in 1932, vertrok Zen naar Hong Kong, toen een Britse kolonie, in 1948, een jaar voor de communistische overname van het vasteland.

In 1989, toen Zen en anderen in Hong Kong zagen hoe door studenten geleide pro-democratische protesten zich ontvouwden in China voordat een brutaal militair optreden op het Tiananmen-plein in Peking vele doden maakte.

Hij nam een ​​activistische rol aan. nadat hij in 1996 werd benoemd tot junior bisschop van Hongkong, het jaar voordat Groot-Brittannië de controle over de stad aan Peking overdroeg. Hij trok vaak de woede van de Chinese communistische leiders, die hem een ​​”Vaticaanagent” noemden.

Zen steunde de pro-democratische beweging van de stad en was een uitgesproken criticus van voorgestelde anti-subversiewetgeving die ambtenaren moesten opschorten. Hij ging in hongerstaking van drie dagen om te protesteren tegen een regeringsplan om de invloed van kerken in door de overheid gefinancierde scholen in te perken.

De junior-bisschop nam het bisdom van Hong Kong in 2002 over en paus Benedictus XVI noemde hem een kardinaal in 2006, wat volgens hem een ​​signaal was van de focus van de paus op China. Zen trok zich in 2009 terug uit de Hong Kong-post.

Ook op woensdag werd zangeres-actrice Denise Ho gearresteerd, die openhartig is geworden over een reeks kwesties, van de pro-democratische beweging tot LGBTQ-rechten.

Ho was eerder verboden op het vasteland van China en verloor haar commerciële steun nadat ze in 2014 publiekelijk steun had gegeven aan een drang naar meer democratische rechten, bekend als de Paraplubeweging.

Ho werd eerder in december gearresteerd nadat de politie een inval had gedaan in een onafhankelijke online nieuwssite waar ze vroeger in had gezeten, en beschuldigde haar van samenzwering om een ​​opruiende publicatie te publiceren.