Forklart: Kampen mellom to stridende fraksjoner av Akshar Purushottam Swami-tempelet i Vadodra

0
112

Akshar Purushottam Swami-tempelet i Haridham Sokhda, Vadodara. (Express Photo)

9. mai begynte et foreløpig møte å komme frem til et forlik mellom to stridende fraksjonerav Akshar Purushottam Swami-tempelet i Haridham Sokhda, Vadodara, populært kjent som Sokhda Swaminarayan-sekten, i nærvær av sjefsjef ved Bombay High Court, MS Shah. Kampen mellom de to fraksjonene begynte etter bortgangen til Hariprasad Swami, den presiderende swamien, i juli 2021.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva er tvisten angående Haridham Sokhda Swaminarayan-trusten?

Det som begynte som en konflikt for kontrollen over administrasjonen og presidentskapet i trusten, etter bortgangen til 87 år gamle Swami i juli 2021, har nå blitt til en strid om retten til åndelig liv og tilgang til eiendelene til tillit mellom de to gruppene.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ved å være grunnleggeren av Sokhda-sekten, var Hariprasad Swami den eneste seeren som hadde okkupert Gadi som president for Trust siden tidlig på 1970-tallet. Derfor har det aldri vært et tidligere eksempel på valg av etterfølger i sekten. Spekulasjonene om hans etterfølger skjøt fart etter hans død med hans nære medhjelpere – Premswaroop Swami og Prabodh Swami – å være frontløpere. Men da en komité oppnevnt av Hariprasad Swami i løpet av hans levetid avgjorde at seeren hadde ønsket å se begge disiplene hans styre arven fra trusten i fellesskap, begynte en konflikt.

Beste av Express Premium

Premium

Chintan Shivir avsluttes i dag: Hindutva-debatt i Cong, parti ducks hard talk…

Premium

Forklart: Hvorfor forbud mot eksport av hvete er et knekast, rammer bønder…

Premium

Rajapaksas hånd

Premium

Til tross for sin vaklende politiske fremtid forblir Rahul Gandhi massemedienes dar … Flere Premium-historier >>

I Gujarat High Court, advokaten til Prabodh Swami — som ble sett på som den åndelige etterfølgeren til Hariprasad Swami — har sagt at Premswaroop Swami — hvem som var ansvarlig for den ikke-åndelige administrasjonen av trusten — har presentert angivelig forfalskede dokumenter for å hevde at Hariprasad Swami hadde overlevert presidentskapet til ham i 2018.

Pavtira Jani, en privat sekretær for Hariprasad Swami, sendte inn en begjæring om habeas corpus til Høyesterett for å sikre løslatelsen av seere som angivelig er holdt som gisler på Sokhda-campus siden desember. Jani har også utfordret påstanden om presidentskap fra Premswaroop Swami. HC har latt det stå åpent for Prabodh Swami-gruppen å utfordre påstanden om presidentskap fremsatt av Premswaroop Swami i et kompetent forum, siden det ikke er knyttet til habeas corpus-begjæringen. De to gruppene har bestemt seg for å mekle for andre stridsspørsmål.

Den 21. april dukket rundt 150 mannlige og kvinnelige seere fra trusten opp i habeas corpus-høringen for Gujarat HC via videokonferanser fra lokalene til Vadodara tingrett . (Express Photo)

Mystisk død

Et medlem av Gunatit Charan Swami, 67, ble funnet død 27. april under mystiske omstendigheter på rommet sitt i lokalene til Sokhda dham. Vadodara politioverbetjent Rohan Anand har sagt at helgenen døde ved henging om kvelden 27. april og at tillitsadministrasjonen hadde bestemt seg for å ‘skjule fakta’ fra politiet.

The Haridham Sokhda trust

Basert i Vadodara-distriktet, denne trusten, en utbryterfraksjon fra BAPS (Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha) — som skilte seg fra den originale Vadtal Swaminarayan Gadi på 1900-tallet– har følgere over hele landet og i Storbritannia, USA og Australia. Imidlertid har sekten bare campus i India så langt, sammenlignet med den globale rekkevidden til BAPS. Haridham Sokhada har også kvinnelige tilhengere, som var et stridspunkt der den brøt ut fra BAPS som forbyr kvinner å bli med som disipler eller seere.

Habeas corpus-begjæringen

I følge Pavtira Janis begjæring i HC, hadde Premswaroop Swami og hans støttespillere, inkludert fellessekretær for tilliten JM Dave og Swami Tyagvallabhdas angivelig ulovlig arrestert de fastboende helgenene – mann og kvinne, som fulgte Prabodh Swami – på Sokhda-campus siden desember 2021, i et “forsøk på å tilrane seg tillitseiendommene og kontrollen” og “hindre dem fra å bryte ut for å fortsette åndelige kampanjer i navnet til Sokhda-trusten”.

Begjæringen hevdet også at de hellige og hengivne har blitt tvunget til å gi fra seg mobiltelefoner og pass blant andre eiendeler, for å holde dem begrenset til campus.

Den 21. april dukket rundt 150 mannlige og kvinnelige seere fra trusten opp i habeas corpus-høringen for Gujarat HC via videokonferanser fra lokalene til Vadodara distriktsdomstol og søkte frihet til å forlate Sokhda-campus. En divisjonsbenk av justitiarius Sonia Gokani og justitiarius Mauna Bhatt hadde instruert kvinnelige seere og disipler til å søke ly i Ahmedabad mens de mannlige seerne og disiplene ble henvist til Bakrol campus i trusten i Anand-distriktet.

Retten har også instruert Premswaroop Swami, JM Dave og Tyagvallabh Swami om å avstå fra å prøve å besøke de to lokalene eller etablere kontakt med seerne og disiplene som er evakuert fra Sokhda.

Hva er påstanden. angående presidentskapet til Sokhda Swaminaryan trust?

Etter bortgangen til Hariprasad Swami, kunngjorde en tillitskomité at “i henhold til ønskene til den avdøde guruen til trusten”, var det bestemt at hans nærmeste disipler — Premswaroop Swami og Prabodh Swami — ville “i fellesskap videreføre arven og veldedighetsarbeidene til trusten”. Mens Prabodh Swami hadde vært involvert i å holde prekener som Hariprasad, var Premswaroop Swami involvert i det administrative arbeidet til trusten under Hariprasads liv, husker disiplene.

Jani har gjennom sin advokat informert retten om at Premswaroop Swami “sjokkerende proklamerte” seg selv som president ved å uttale at Hariprasad angivelig hadde trukket seg fra stillingen som president og trust i august 2018 og utnevnt Premswaroop i hans sted. Jani har hevdet i retten at Hariprasad Swami ikke nevnte for noen 2018-resolusjonen– som hevdet av Premswaroop Swami – der han angivelig utnevnte sistnevnte til trustens president med én myndighet etter at han selv trakk seg fra stillingen.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hva er argumentene for mekling mellom de to gruppene?

De to motstridende gruppene ble etter mye overveielse enige om å velge en voldgiftsdommer — forslaget om mekling ble først avvist av Premswaroop Swami-gruppen i HC. I høringen for HC 2. mai informerte imidlertid advokaten til Premswaroop Swami, senioradvokat Sudhir Nanavati, retten om at parten hadde samtykket til å velge en voldgiftsdommer. Følgelig, basert på forslag fra HC, har pensjonert sjefsjef i Bombay High Court MS Shah blitt valgt til voldgiftsdommer, og HC har bedt de to partene om å sende inn sin meklingsrapport innen 13. juni.

Imidlertid hadde de to partene blitt enige om å holde et enkelt møte ved meklingssenteret til Gujarat HC den 9. mai, for å forsøke å komme til en gjensidig avtale om påstandene og splittelsen av sekten før Justice Shah blir bedt om å bli med for mekling.

En tjenestemann fra klagerens parti la imidlertid til at spørsmålet om presidentskap ikke lenger er hovedpåstanden i meklingen, da Prabodh Swami-gruppen er klar til å utfordre påstanden fra Premswaroop swami i et kompetent forum.

Sakene som nå har kommet på spissen for meklingen er påstanden om gruppens ideologi. I følge disipler til fordel for en forent sekt, har Premswaroop swami-gruppen fremsatt betingelsen for Prabodhswami-gruppen at de ikke vil hengi seg til noen åndelige diskurser eller aktiviteter i navnet til Haridham-sekten, etter separasjon. Tilhengere av Prabodhswami sier imidlertid at siden han i stor grad har vært assosiert med prekener etter Hariprasad Swami, ser disipler av sekten automatisk på ham som den åndelige guruen og “ingen kan forby ham fra å nå ut til disiplene. p>

De andre omstridte spørsmålene gjelder de store eiendelene til sekten, inkludert studiesteder, penger og andre åndelige data. Mens begge gruppene har hevdet at den andre på rampete vis har ødelagt viktige data og økonomisk sporing av midler, sies det at fire donasjoner av høye beløp mottatt av trusten i løpet av de siste fire utenlandske diskursene av Hariprasad Swami i løpet av hans levetid er et stort stridsfelt. . De to partene forventes også å diskutere veien videre for de splittede gruppene i bruken av tittelen til Haridham-sekten og retten til den intellektuelle eiendommen til diskurser gitt av Hariprasad Swami i løpet av hans levetid. Kilder sa at en oppbevaring av 50 TB data fra Hariprasad Swami's livsprekener har vært ‘manglet’ fra Sokhda-campus.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Har det vært splittelser i Swaminarayan Sampraday tidligere?

I følge Swaminarayan-sektens tro, var det Lord Swaminarayan, som etablerte to Gadis (bispedømme) for å administrere templene i Vadtal i Kheda og i Ahmedabad.

På 1900-tallet, Shastriji Maharaj, en seer av Vadtal bispedømme brøt ut for å danne BAPS (Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha), basert på disippel-Gud-ideologien, der han forsøkte å innvie et felles idol av Swaminarayan med Gunatitan og Swami, en disippel av Swaminarayan. Det første Akshar-Purshottam-tempelet ble bygget i Bochasan i 1907.

På slutten av 1960-tallet ønsket noen disipler i BAPS, ledet av Hariprasad Swami, å initiere kvinnelige disipler i folden, noe som var mot Swaminarayan-tradisjonen . Den daværende BAPS-guruen, Yogiji Maharaj, nektet ideen og Hariprasad Swami fortsatte med å danne Sokdha-sekten etter å ha skilt seg fra BAPS i 1966.