Forklart: For femte gang Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe, politisk og økonomisk utfordring som ingen andre

0
34

Ranil Wickremesinghe ved et buddhistisk tempel i Colombo etter at han ble tatt i ed som statsminister torsdag. Reuters

For en måned siden, i et intervju med The Indian Express, sa Ranil Wickremesinghe at han ville “holde seg utenfor” hvis han ble bedt om å bli statsminister i Sri Lanka igjen, siden han ikke hadde tallene til å danne en regjering. Wickremesinghe er det eneste medlemmet av sitt United National Party (UNP) i parlamentet.

«Jeg har ikke blitt spurt (om å bli statsminister), og selv om jeg ble det, ville jeg holdt meg utenfor. For hva kan jeg gjøre? Jeg er en del av en, hvordan kan du drive en administrasjon med en? Parlamentet betyr at du må ha støtte. Og tall. Bare partiet med flest tall danner [regjeringen]. Det har jeg ikke,» sa han.

President Gotabaya Rajapaksa (til høyre) hilser Ranil Wickremesinghe under sistnevntes edseremoni som ny statsminister, i Colombo torsdag. (AP Photo)

Torsdag ble Wickremesinghe tatt i ed som statsminister, beviser at hvis en uke er lang tid i politikk, er en måned en æra.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Snart etterpå, svarte på et spørsmål fra en britisk journalist om hvordan han kunne kreve et mandat til å styre landet med sitt eneste parlamentariske sete, skjøt han tilbake: «I 1939 hadde (Winston) Churchill bare fire medlemmer som støttet ham. Hvordan ble han statsminister da? Jeg har gjort det samme. Kjenn historien din.»

Best of Express Premium

Premium

Jeg prøvde HealthifyMe Pro og jeg er ikke sikker på at alle trenger kontinuerlig bruk…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Forklart: Den vedvarende teorien om at Taj Mahal var et hinduistisk tempel kalt…

Premium

Forklart: Hvorfor Luna-krasj har reist spørsmål om stabiliteten til krypto …

Premium

Aviation Secy, kone får rabatterte Air India-billetter til USA, oppgrader til Busi…Flere Premium-historier >>

Dette er Wickremesinghes femte gang på kontoret. Hver av hans tidligere valgperioder ble avkortet, og ved to av disse anledningene ble han avskjediget av presidenten — av Chandrika Kumaratunga i 2004, og av Maithripala Sirisena i 2018. Som statsminister for en midlertidig regjering vil hans femte periode sannsynligvis også bli kort.

I 2002 forhandlet Wickremesinghe frem en våpenhvileavtale med Liberation Tigers of Tamil Eelam. Krigen var den største utfordringen for Sri Lankas eksistens som nasjon den gang. Han overlevde ikke i embetet lenge nok til å se våpenhvilen kollapse. Men den nåværende økonomisk-politiske krisen kan vise seg å være hans største utfordring til nå.

Best of Explained

Klikk her for mer

Utnevnelsen hans har blitt møtt med lettelse av de som ser på ham som et par trygge hender for å gi politisk stabilitet, og baner vei for en løsning på den økonomiske krisen. Som statsminister fra 2015 til 2018 forhandlet han frem en redningspakke på 1,5 milliarder dollar fra IMF for å avverge en betalingsbalansekrise. Wickremesinghe, en nevø av avdøde president J R Jayewardene, som gjorde Sri Lanka til en fri markedsøkonomi, deler sin onkels økonomiske synspunkter, og inspirerer tillit blant internasjonale partnere og den gamle forretnings- og politiske eliten i Colombo.

Blant de første som gratulerte ham var USAs ambassadør på Sri Lanka Julie Chang. «Gleder meg til å jobbe med Ranil Wickremesinghe. Utnevnelsen hans til statsminister, og den raske dannelsen av en inkluderende regjering, er første skritt for å håndtere krisen og fremme stabilitet. Vi oppmuntrer til meningsfull fremgang hos IMF og langsiktige løsninger som møter behovene til alle srilankeres,” tvitret hun.

Men selv når han begynner å jobbe med økonomien, vil Wickremesinghe forventes å ta opp den politiske krisen sentrerte seg om det folkelige sinnet mot Rajapaksa-familien og kravet om at president Gotabaya Rajapaksa må trekke seg – eller han risikerer å bli sett på som en samarbeidspartner med et regime som har gått tom for politisk kapital. “GoGotaGo” kan lett bli “GoRanilGo”.

En srilankansk handelsmann holder et plakat som krever president Gotabaya Rajapaksas avgang under en landsomfattende streik i Colombo, Sri Lanka, torsdag 28. april 2022. (AP Foto/fil)

Det var vantro blant GoGotaGo-demonstrantene på torsdag at en leder hvis parti ikke hadde klart å vinne et enkelt sete i valget i 2020, og som hadde kommet til parlamentet som et nominert medlem (hvert parti kan nominere medlemmer på grunnlag av sin stemme). andel — UNP fikk nominere ett medlem med sine 2,15 %), var blitt statsminister.

UNP ble utslettet på grunn av kollapsen av Wickremesinghes embetsperiode 2015-18 sammen med president Sirisena, hvor dødlåsen mellom dem bidro til at man ikke klarte å forhindre terrorbombingene i påsken i 2019. Wickremesinghe får også skylden for å unnlate å straffe et sentralt medlem av hans regjering i et tilfelle av økonomisk svindel kjent som sentralbankens obligasjonssvindel.

Faktum er at Wickremesinghes støtte i parlamentet vil komme fra den diskrediterte Sri Lanka Podujana Peramuna, det politiske kjøretøyet i Rajapaksa. SLPP-medlemmer som skylder troskap til Mahinda Rajapaksa, danner kabinettet hans. Som for å understreke dette, i løpet av minutter etter Wickremesinghes utnevnelse, gikk Rajapaksa, som trakk seg som statsminister på mandag — og gjemmer seg for sinte demonstranter ved Trincomalee marinebase, og har blitt forhindret av en domstol fra å forlate landet — sendte sine gratulasjoner. «Gratulerer til den nyutnevnte statsministeren på Sri Lanka. Jeg ønsker deg alt godt mens du navigerer i disse vanskelige tidene.»

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Da han forlot Gangaramaya-tempelet i Colombo hvor han hadde reist for å holde bønner kort tid etter at han ble sverget inn, ble Wickremesinghe overfylt av spørsmål om hvorfor han støttet president Gotabaya Rajapaksa.

“Dere stemte alle på ham, og nå vil du at han skal gå hjem. Jeg har heller ikke noe imot om han går hjem, men mitt arbeid er å se at alle i landet har nok å spise, at det ikke er mangel på drivstoff eller kraft i landet. Hva vil du?” Wickremesinghe returnerte spørsmålet til mediascrum.

Men spørsmålet kommer tilbake på tirsdag, når et mistillitsforslag mot presidenten skal tas opp i parlamentet. Selv om det ikke er noen bestemmelse i grunnloven for et slikt forslag – presidenten kan bare avsettes ved riksrett – tillot speakeren at det ble fremlagt som et “mishagsforslag”.

Må leses |Hvor Sri Lanka er inflasjonsdrevet Krisen kan komme neste gang

Samagi Jana Balewegaya, et parti som hovedsakelig består av tidligere UNP-medlemmer som gjorde opprør mot Wickremesinghe under ledelse av Sajith Premadasa, står i spissen for mistillitsforslaget. Med 52 medlemmer er Premadasa leder for opposisjonen i huset.

Premadasa hadde nektet å ta over statsministerskapet i en midlertidig regjering før president Rajapaksa forpliktet seg til å trekke seg. Premadasa vil ha presidentembetet avskaffet. Rajapaksa-avtalen med Wickremesinghe kan ha forkastet planene hans.

President Rajapaksa har antydet i en adresse til nasjonen at han er klar til å rulle tilbake noen av sine presidentmakter for å gi den midlertidige administrasjonen frie hender. Kravene om hans avgang fortsetter imidlertid med uforminsket styrke på gatene i Colombo.