Förklarat: Varför Thailand kommer att distribuera 1 miljon cannabisplantor till hushållen

0
64

Thailands folkhälsominister Anutin Charnvirakul pratar vid en presskonferens tisdagen den 8 februari 2022 på folkhälsoministeriet i Nonthaburi, Thailand, med reportrar efter att ha undertecknat en åtgärd som tar bort cannabis från hans ministeriums lista över kontrollerade droger. (AP Photo/Sakchai Lalit)

Den thailändska regeringen har tillkännagett planer på att distribuera en miljon cannabisplantor till hushåll över hela landet nästa månad, då de flesta av de lagliga restriktionerna för att odla ogräs hemma kommer att hävas.

< p>En av landets mest högljudda förespråkare för avkriminalisering av cannabis, folkhälsominister Anutin Charnvirakul tillkännagav åtgärden på Facebook tidigare denna månad, och sade att han avsåg att cannabisplantor skulle odlas som “hushållsgrödor”.

Best of Explained

Klicka här för mer

Med ungefär en tredjedel av sin arbetskraft engagerad i jordbruket har Thailand försökt marknadsföra cannabis som en kontantgröda sedan en tid tillbaka. År 2018 blev det faktiskt det första landet i den sydostasiatiska regionen att legalisera användningen av cannabis för medicinskt bruk.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Varför vill den thailändska regeringen ge människor cannabisplantor?

Plantdistributionsprojektet kommer att starta nästa månad och kommer att tillåta invånarna att odla marijuana av medicinsk kvalitet för eget personligt bruk eller som en del av ett småskaligt kommersiellt företag. Storskaliga företag kommer fortfarande att kräva statliga tillstånd.

Best of Express Premium

Premium

Chintan Shivir slutar i dag: Hindutva-debatt i Cong, parti ankor hårt…Premium

Förklarat: Varför förbudet mot veteexport är en rejäl reaktion, drabbar bönderna…

Premium

Rajapaksas hand

Premium

Den giftiga bländningen från rampljusFler premiumhistorier >>

“Detta kommer att göra det möjligt för människor och regeringen att generera mer än 10 miljarder baht (cirka 22 27 000 INR) per år i intäkter från marijuana och hampa”, skrev Anutin i sitt Facebook-inlägg.

Med det nya projektet försöker den thailändska regeringen att uppmuntra odling av medicinsk cannabis hemma. Tjänstemän hoppas med den nya lagen att landets växande cannabisindustri sakta kommer att börja generera hundratals miljoner dollar varje år, och kommer att locka internationella besökare och stärka den medicinska turismen, som fick en massiv hit under coronavirus-pandemin.

< h2>Vad vet vi om den nya lagen?

Landets nya regel, som kommer att antas den 9 juni, kommer att tillåta människor att odla cannabisplantor hemma efter att ha informerat sin lokala regering. Den cannabis som odlas hemma måste dock vara av medicinsk kvalitet. Extraherat innehåll förblir olagligt om det innehåller mer än 0,2 procent av THC (tetrahydrocannabinol), vilket är den del av växten som är ansvarig för att göra människor berusade.

Storskaliga företag kommer fortfarande att behöva söka tillstånd från landets Food and Drug Administration. Enligt en rapport från Bangkok Post fick FDA bara förra månaden cirka 4 700 ansökningar om licenser för att importera, äga, odla och producera cannabis och hampa.

Tidigare i år tillkännagav Thailands narkotikanämnd planer på att ta bort cannabis från dess narkotikalista, med start samma vecka i juni.

Även i Explained |Vad ligger bakom bristen på modersmjölksersättning?

Vad har Thailands inställning till användningen av cannabis hittills varit?

Thailand har en lång tradition av att använda marijuana för att lindra smärta och trötthet, enligt en Reuters rapportera.

Under de senaste åren har den thailändska regeringen ständigt hävt restriktionerna för cannabis. Förra året lanserade flera företag ett brett utbud av hampa och CBD-produkter efter att deras användning godkändes för konsumentvaror, rapporterade Reuters.

2018 blev landet det första i Sydostasien, en region som annars är känd för stränga straff mot droganvändning, att legalisera marijuana för medicinskt bruk och forskning. “Detta är en nyårsgåva från den nationella lagstiftande församlingen till regeringen och det thailändska folket,” sade Somchai Sawangkarn, ordförande för utarbetande kommittén.

Sedan dess har flera restriktioner för användningen av medicinsk cannabis varit gradvis lättade.

Även förklarat |Kontroversen om ett diamanthalsband, med rötter i Indien, som bars på Met Gala

Samtidigt, i närliggande Singapore, kan innehav av cannabis leda till ett fängelsestraff på upp till 10 år, medan människohandel är belagt med dödsstraff. Även i Indonesien och Malaysia kan marijuanahandlare bli föremål för dödsstraff.

Vilka länder tillåter användning av cannabis?

2018 blev Kanada det första G20-landet att legalisera rekreationsanvändning av cannabis. Samtidigt legaliserade Uruguay rekreationsanvändning av marijuana för alla vuxna över 18 år 2013. Här kan du köpa gräs på apotek.

Best of Explained

Klicka här för mer

Flera europeiska länder – inklusive Nederländerna, Spanien och Tjeckien – tillåter rökning av marijuana på offentliga platser.

< p>I USA är konsumtion av marijuana lagligt i minst 20 delstater, inklusive Washington DC, New York och Kalifornien.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg