Baerbock: Sverige och Finland i princip redan medlemmar – vi är redo om ni är redo

0
51

Vid en pressträff i Berlin säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att Sverige och Finland i princip redan är medlemmar i Nato. – Deras styrkor är i hög utsträckning integrerade i Natos strukturer. Båda uppnår Nato-standard, de skulle stärka vår allians, säger hon och vänder sig till direkt till länderna: – Vi är redo om ni är redo. Natos generalsekreterare säger att det vore ett ”historiskt ögonblick” om Sverige och Finland ansöker. Han säger att Rysslands krig i Ukraina inte går som Moskva har planerat, och att ryska styrkor nu drar sig tillbaka från Charkiv. – Ukraina kan vinna det här kriget. Natos utrikesministrar är samlade i Berlin för att bland annat diskutera Finlands och eventuellt Sveriges medlemskap.